Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Suriye: Barışa hazırız

Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Orta Doğu’da barış için yeni bir uluslararası konferansa hazır olduklarını söyledi. İspanya’da görevli bir grup yabancı basın mensubuna Şam’da açıklama yapan Bilal, 31 Ekim 1991 tarihinde Madrid’de Orta Doğu’da barış için düzenlenen uluslar arası konferansın yenisinin Madrid’de organizeedilmesine taraftar olduklarını ifade etti.

“Onurlu barış ve müzakere istiyoruz. İsrail, işgal ettiği Golan Tepeleri ve Filistin topraklarından çekilirse biz barışa hazırız” diyen Suriye Enformasyon Bakanı Bilal, şunları söyledi: “Avrupa’ya çağrımız, 1995 Barselona sürecinin gerçekleşmesini desteklemesidir. Ortak ekonomi, hayat ve güvenlik için Arap dünyasının 1 numaralı partnerinin AB olması gerek. AB ve Arap dünyası anlaşırsa medeniyetler ittifakı gerçekleşir ve AB çok olumlu bir rol oynar. Ancak AB’nin iki sorunu var. Tek ses olamamak ve ABD.’’ Türkiye ile ilgili konularda konuşmak istemediğini belirten Bilal, terör örgütü PKK ile olan sorunun çoktan çözüldüğünü vurgulayarak, ‘’Şu anda Suriye’nin en büyük dostlarından biri Türkiyedir. Özellikle Erdoğan hükümetiyle ilişkiler daha da yoğunlaştı ve resmi ziyaretlerin yanı sıra özel ziyaretler de gerçekleşti” demekle yetindi. Suriye’nin en büyük dostunun Zapatero yönetimindeki İspanya ve daha sonra Prodi yönetimindeki İtalya olduğunu söyleyen Bilal, AB ülkeleri arasında en fazla Suriye’ye ziyaret yapan dışişleri bakanının İspanya Dışişleri Bakanı olduğunu belirterek, İspanya ve İtalya’nın başbakanlarının gelecek ay içinde Şam’a gelmelerinin gündemde olduğunu kaydetti.

Fransa ile Suriye arasındaki ilişkilerin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’dan kaynaklanan sebeplerle çok yıprandığını söyleyen Bilal, “Çok üzgünüz ama Fransa ile karşılıklı dostluk kayboldu” dedi.

Bu arada Suriye’nin sorumlu tutulduğu eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesi olayına da değinen Bilal, “Lübnanlılar bizim kardeşlerimizdir. Onlarla hiçbir kriz yaşamadık. Her Suriyelinin Lübnan’da akrabası vardır. Hariri’nin ölümünde Suriye’yi suçlayanlar, Irak’ı şimdi bölmek istedikleri gibi büyük hata yapıyorlar. Suriye’nin hiçbir suçu yok” dedi.

Suriye Enformasyon Bakanı Bilal, İran-Suriye ilişkileriyle ilgili olarak da şunları söyledi:”İran’da Şah zamanı, şimdiki İsrail gibiydi. Ama Şah sonrası, İsrail’e, anti emperyalizme karşı olan İran ile çok iyi ilişkilerimiz var ve dost bir ülkeyiz. Aynı düşmana sahibiz. Fransa, İspanya, İtalya nükleer silâha sahipken neden İran halkının çıkarı için nükleer güce sahip olamasın. İsrail ve ABD Suriye ve İran’dan nefret ediyor.”

Irak’ın işgalinden sonra Sünni, Şii ve Kürt bölgeleri olarak 3’e bölünen bir Irak oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Bilal, Irak’taki işgal güçlerinin bir an önce ayrılması gerektiğini savundu. Bilal,“Irak-Suriye ilişkileri, Batılıların düşündüğünden çok daha sıkı” dedi.

ABD POLİTİKASI TEHLİKELİ

“ABD’nin politikası çok tehlikeli, bölgede fanatizmi, aşırılığı ve terörizmi körükledi” diyerek ABD’yi sert bir dille suçlayan Bilal, buna rağmen ABD olmadan barışın gerçekleşemeyeceğinin farkında olduklarının altını çizdi. Suriye Enformasyon Bakanı, “ABD’nin ürpertici bir gücü var ama istemesem de ABD barış süreci için gerekli. ABD’yi AB istiyor. Çünkü AB’nin yumruklarını masaya vurma inisiyatifi yok. Barış için AB ve ABD gerekiyor” dedi. Bilal ayrıca, ABD’ye karşı olan Latin Amerika ülkelerine Suriye’nin sempatisinin arttığına dikkati çekerek, “Latin Amerika’da, kendilerini yiyip bitiren ABD filine karşı başlatılan, “Yankeelere yeter” denilen demokratik halk hareketlerine büyük bir şevkle ve parıldayan bir gözle bakıyoruz” şeklinde konuştu.

/ ŞAM

30.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Suriye: Barışa hazırız

  İngiliz hükümetinin terör itirafı

  İran'ın nükleer ısrarı sürüyor

  Afganistman'da kanlı çatışma: 55 ölü

  Esad, Mutteki'yi kabul etti

  Mısır'dan Gazze sınırına yığınak

  Savaş karşıtları California'da yürüdü

  Bulgaristan halkı ikinci tur için sandığa gitti

  İsrail Başsavcısı: Katsav, resmî görevinden çekilsin

  Bangladeş'te kanlı protesto

  Davul çalarak rekor kırdılar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004