Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ecevit’in cenaze merasimini istismar hazırlıkları var!

Türkiye’de geçmişte, hatta yakın geçmişte bir kısım güçlerin “rejim adına”, “laiklik adına” cenaze merasimlerini “hükümet karşıtlığına” dönüştürme çabası içine girdiği görülmüştür.

Danıştay’a yapılan kanlı saldırıdan sonra Kocatepe’de yaşananları hepimiz daha dün gibi hatırlıyoruz. Hükümet karşıtlığına dönüştürülen cenaze merasimi, merasime katılan bakanlara saldırmaya kadar ileri götürülmüştü.

Şimdi... Şimdi ortada Bülent Ecevit’in cenazesi var ve çevreden bu cenaze merasiminin hükümet karşıtlığına, laiklik sloganları ile bir gösteriye dönüştürüleceğine dair haberler geliyor. Önce şunu söyleyelim: Bülent Ecevit’in cenazesini istismar etmek isteyenler Rahşan Hanım’ı yönlendirmeye çalışanlar olabilir. Rahşan Hanım, eşinin ölümü acısıyla bu tür şeylerin yapılabileceğini düşünemeyebilir. Ama böyle bir şeyler olabileceğine dair ciddi bilgiler dolaşıyor piyasada. Bir mevtanın cenazesinin 6 gün, 7 gün bekletilmesi pek uygun değil.

Bizim geleneklerimiz cenazenin bir an önce toprağa verilmesini önerir. Elbette anormal durumlarda bekletme söz konusu olabilir. Ama Bülent Bey’in cenazesinin ertelenmesinin pek bir anlamı yok. Çünkü ortada normal bir ölüm var ve herhangi bir şüphe söz konusu değil. Neden cenaze bir hafta bekletilsin ki? Cenazenin defnedileceği gün için defalarca karar değiştirildi. Çarşamba olsun denildi vazgeçildi. Perşembe olsun denildi vazgeçildi. Sonra da cumartesi olsun denildi. Ve aslında bu tarih de şu ana kadar kesin kabul görmüş bir tarih değil. Velev ki, öyle olsun.

Bu tarih AK Parti Büyük Kongresi’nin yapılacağı tarih ile aynı gün. AK Parti cenaze için kongreyi bir hafta sonraya ertelese, bu defa da haftaya MHP büyük kongresi var. Kaldı ki, bir büyük kongre organizasyonu aylarca yapılan çalışmalardan sonra ancak gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla kongreyi ertelemek yerine cenazeyi kongreden önce, mesela perşembe veya cuma günü defnetmek daha uygun olur.

Neden bu endişe peki? Şöyle... Ankara’da iki büyük olayın, hem AK Parti Kongresi hem de Bülent Ecevit’in cenaze merasiminin aynı gün içinde yapılmasının ortaya çıkarabileceği bazı sıkıntılar olabilir. Ecevit’in cenazesini istismar etmek isteyen çevreler zaten bu durumu kullanmayı hesap ediyorlar. Bülent Bey’in cenazesini Çiftlik’teki devlet mezarlığına kadar büyük bir kalabalık ile birlikte sloganlar eşliğinde ellerde götürmeyi planlıyorlar. Bu da saatlerce sürecek bir durum demek. O kadar kalabalığın bu kadar uzun bir süre meydanlarda yollarda olması provokatörlerin arayıp da bulamayacağı bir ortam oluşturacak.

Kaldı ki o gün Ankara caddelerinde AK Parti kongresinden dolayı AK Partili konvoylar, bayraklar, gösteriler olacaktır. Bu iki olayın bir yerde kesişmesi pek de hoş sonuçlar vermeyebilir. Zaten cenaze merasiminin hafta sonunda yapılmasını arzu edenler, Ankara dışından cenazeye katılımın da olmasını istedikleri için bunu yapıyorlar. Şehir dışından gelecek işçiler, köylüler, fındık üreticileri, madenciler, çay üreticileri... Şu bir gerçek, Bülent Ecevit’in cenazesini bir rejim ve laiklik şovuna dönüştürmek isteyenler var.

Hatta gelen haberler Ecevit’in cenazesinde Danıştay Cenazesi’nde yapılanların daha fazlasının yapılacağını bildiriyor. Buna asla müsaade edilmemeli. Halkçı Ecevit’in cenazesinin halkın beklentileri ve ruhaniyatına uygun bir şekilde sükunetle ve dini vecibelere uygun şekilde defnedilmesi ülkemizin çıkarınadır. Cenazenin bu tür şovlara alet edilmesi düşüncesi gayri ahlakidir.

DSP ve Rahşan Hanım bu tür yollara tevessül edilmemesini isteyen bir açıklama yaparsa bu oldukça faydalı olacaktır. Ülkemize ve halkımıza büyük hizmetler etmiş bir kişinin cenaze törenini ülkenin ve halkın aleyhine bir kampanyaya dönüştürmek ancak kötü niyetle açıklanabilir. Dolayısıyla cenaze tarihinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor!

Bugün, 8.11.2006

Nuh GÖNÜLTAŞ

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ecevit’in cenaze merasimini istismar hazırlıkları var!

  Bekleyen cenaze!..

  DSP iktidara!

  Hemen herşeyi yanlış yaptı

  AB projesi eriyor, hükümet seyrediyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004