Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

KOBİ’ler AB konusunda yavaş hareket ediyor

Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’de 2007 yılından itibaren uygulamaya geçecek yeni sermaye uzlaşısı Basel II’nin kriterlerini yerine getirme konusunda oldukça yavaş hareket ettikleri bildirildi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yaptığı açıklamada, AB ülkeleri ile Türkiye’de 2007 yılından itibaren uygulamaya geçecek yeni sermaye uzlaşısı Basel II konusunda KOBİ’lerin yanı sıra Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kurumlar tarafından yapılan çalışmaların özellikle Türkiye’de sayıları 1 milyon 300 bini bulan KOBİ’ler tarafından çok iyi algılanması gerektiğini belirten Develi, ‘’Özellikle firmalar açısından çok önemli olmasına karşın oldukça yavaş hareket ediliyor. Firmaların yaptığı çalışmalar istenen düzeyde değil’’ dedi.

Develi, KOBİ’lerin Basel II’nin kendilerine getireceği avantajlar ve sıkıntıları ayrı ayrı belirleyip kurumlarında gördükleri eksikliklere göre düzenleme yapma yönüne gitmelerini istedi.

Basel kriterlerinin temel şartının, her şeyin kayıt altında olması olduğunu ifade eden Develi, şöyle konuştu:’’KOBİ’ler şeffaf olmak zorunda ve bütün işlemlerini kayıt altına almaları gerekiyor. Gösterdikleri performansları bir reyting biçiminde değerlendirilecek ve kullanacakları kredilerin faiz oranları buna göre belirlenecek. Kriterleri yerine getirenler düşük kredi faiz oranlarından yararlanabilecekken, yerine getirmeyenler ise kredilerini yüksek faiz oranlarından kullanmak durumunda kalacak. Mali yönde yapılacak olan çalışmalar KOBİ’lerin işlerini büyük oranda kolaylaştıracak. Bu düzenlemeler kurumsallaşmanın gereği olarak zaten yapılmalı.’’

Develi, firmaların yabancı şirketlerle yapacakları ortaklıkta da Basel II’ye uymalarının çok önemli olduğunu ifade ederek, ‘’Yabancı firmalar, her şeyin şeffaf ve kayıt altında olmasını istiyor. Bu nedenle kriterleri yerine getirmeyen KOBİ’lerin, yabancı firmalarla ortaklık yapmaları çok zor’’ dedi.

/ ADANA

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KOBİ’ler AB konusunda yavaş hareket ediyor

  Morgan Stanley'den kapasite övgüsü

  Esnaflar da işsizler ordusuna katılıyor

  Vergi kaçağı ihbarı azaldı

  ABD ile ticaret hedefi büyük

  Emlak vergisi yeni değerler üzerinden hesaplanacak

  Sanayi üretiminde, yüzde 4 artış oldu

  Görgülü Pastanelerinden yeni şube


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004