Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Arsada spekülasyona fren

Maliye Bakanlığı, Hazine’ye ait taşınmazları pazarlık usulü kat veya arsa karşılığı değerlendirerek, artan arsa fiyatlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Adana Defterdarı Hidayet Mat, yaptığı açıklamada, Maliye’nin Hazine’ye ait taşınmazın pazarlık usulü kat veya arsa karşılığı inşaat yaptırılarak değerlendirilmesine imkân tanıdığını ancak, bu imkanının bugüne kadar yeterince değerlendirilemediğini bildirdi.

Mat, müteahhitler, kooperatifler ve diğer yatırımcıların, maliyenin sunduğu kat karşılığı arsa imkanlarından faydalanmaları için büyük çaba harcadıklarını, bu kapsamda çeşitli kuruluşlarla birebir görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Hidayet Mat, bilgilendirme çalışmalarının etkisini gösterdiğini, bu kapsamda, geçen yıl 3 milyon 900 YTL olan arsa satış gelirinin, bu yılın Eylül ayı sonu itibariyle 12 milyon 200 bin YTL’ye ulaştığını belirtti. Yatırım için arsa arayanlara sundukları imkânın son derece cazip olduğunu ifade eden Mat, ‘’Bu satışlarla hazine arazilerini ekonomiye kazandırdığımız gibi işgal edilip ecrimisil (kullanım bedeli) ile uğraşmak zorunda kalmıyoruz’’ dedi.

Mat, müteahhitleri ve iş adamlarını ziyaret ederek, sundukları imkânlar hakkında bilgi vermenin yanı sıra, kat karşılığı verilecek arsaların yüzölçümleri ile bulundukları yerleri web siteleri aracılığıyla yayınladıklarını ifade etti. Hidayet Mat, Adana’da kat karşılığı verilecek 235 bin 484 metre kare arsa daha belirlediklerini kaydetti.

UYGULAMA ARSADA FİYAT ARTIŞINI FRENLER

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan ise son 6 ayda durgunluk gösterse de son iki yılda konuta olan talebin arsa spekülatörlerinin işine yaradığını, kat karşılığı arsa alımında yüzde 60’ı geçen taleplerle karşılaştıklarını bildirdi.

Arsa fiyatlarının yükselmesinin konut maliyetini etkilediğini, bunun da pahalı konut olarak halkın karşısına çıktığını anlatan Babacan,’’Milli Emlak arazilerinin değerlendirilmesi arsa fiyatlarındaki artışı frenleyecek, konut maiyetini düşürecek, buna bağlı olarak kira enflasyonun da önüne geçecektir. Ancak, bizi kaygıya düşüren bazı konuların açıklığa kavuşturulması hem ülke ekonomisi hem de halkın yararına olacaktır’’ dedi.

Milli Emlak arazilerini kullanan ve irtifak hakkını elinde bulunduran kişilerin, bu arsaları başkalarına devretme hakkının bulunduğuna dikkati çeken Babacan, şunları söyledi:’’Kişi, irtifak hakkını elinde bulunduruyorsa bunu bir başkasına devredebiliyor. Bu konuda her ne kadar bakanlık onayı gerekse de suiistimallerin olduğunu düşünüyoruz. 29 yıllığına verilen irtifak haklarını elinde bulunduranlara ihaleye girmeksizin doğrudan satış yapılabiliyor.’’

Babacan, ayrıca hazine arazisini işgal edenlerin yakalandıkları takdirde ecrimisil ödediklerini ardından o arazi satılacaksa satışta öncelik hakkına sahip olduğunu, bu durumun da hazine arazisi işgallerini özendirdiğini ifade ederek, bunu önleyecek yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

MÜTEAHHİTLERE CAZİP İMKÂNLAR

Tebliğ, atıl durumda bulunan arazilerin ekonomiye kazandırılması ve arsa spekülasyonlarının önlenmesi amacıyla yapılan çalışmada, kat karşılığı arsa alacak müteahhitlere önemli imkânlar tanıyor.

Tebliğe göre, kooperatif ya da müteahhitler, defterdarlıkların belirlediği kat karşılığı verilmesi uygun arsaların muhammen bedellerinin yüzde 30’unu yatırmak suretiyle açık artırma usûlüyle ihalelere katılabiliyor. İhaleyi alamayanlara paraları iade edilirken, ihaleyi kazanan firmanın ödediği bedelden, arsa bedelinin dörtte biri düşülüyor. Müteahhide, arsa bedelini 3’er ay aralıklarla 8 ayrı taksitte ödeme imkânı sunuluyor. Bu arsalar ayrıca, KDV, binde 15 tapu harcı ve 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf tutuluyor.

/ ADANA

13.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Arsada spekülasyona fren

  Prefabrik yapılara rağbet yok

  Toprak suya doydu hububatta ekim zamanı

  Babacan: Borçlanma maliyetimiz düştü

  Fiskobirlik Fatsa deposunda yangın

  ‘Bakkal amca’ ayakta kalma mücadelesi veriyor

  TMO Tosya'da çeltik alımlarına başladı

  Yozgat'ta iki asırlık tuz dağı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004