Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Askıya alma yok

Fransa’nın AB işlerinden sorumlu bakanı Catherine Colonna, hiçbir üye ülkenin, Kıbrıs konusunda olumsuz bir sonuç halinde Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasından yana olmadığını ve böyle bir teklif getirmediğini belirtti.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Konsey toplantısı sonunda, Kıbrıs dosyası çerçevesinde Türkiye’ye karşı katı tavır yandaşı olan üye ülkelerin tamamının geri adım attığı, AB’nin “son derece temkinli” davranmaya yöneldiği belirlendi.

Konsey, Aralık ortasında yapılacak AB zirvesi hazırlıklarını sürdürürken, yürütme organı olan Komisyon’un Kıbrıs sorununa ilişkin görüş ve tekliflerini gecikmeden aktarılmasını istedi. AB Dönem Başkanı Finlandiya, taraflar arasında uzlaşma arayışlarını sürdürdüğünü, az süre kaldığını, bu süreçte üye ülke temsilcilerinin “gereksiz ve aceleci” açıklamalar yapmamaları gerektiğini belirtti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Konsey sonunda düzenlediği basın toplantısında, Aralık zirvesinin “Türkiye konusuna odaklanmaması gereği” üzerinde durdu ve zirveden önce durumun netleşmesi için çaba harcadıklarını bildirdi. Tuomioja, kısa süreçte başarılı bir sonuca ulaşma şansı bulunduğunu savunarak, tüm AB üyesi ülkelerin ve Kıbrıs’taki tarafların Finlandiya’nın çabalarına destek verdiklerini anlattı.

Son dönemde Ankara’ya karşı “tehditkar mesajlar” vermeye özen gösteren Fransa’nın AB işlerinden sorumlu bakanı Catherine Colonna, Türkiye’nin alan ve limanlarını Kıbrıslı Rumlara açmaması halinde AB’ye katılım müzakerelerinde sorunlar yaşanabileceğini söylerken, hiçbir üye ülkenin, olumsuz bir sonuç halinde Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasından yana olmadığını ve böyle bir öneri getirmediğini belirtti.

Finlandiya’nın olumlu bir sonuç elde etme şansını “yüzde 50’nin altında” gören Fransız Bakan, bu noktaya varılmadan bir tavır belirlenebileceği üzerinde durdu.

İspanyol Bakan Alberto Navarro, Ankara’ya tam destek verirken, Türkiye’nin Avrupalı bir müttefik olduğunu, Ortadoğu’da ve küresel alanda önemli rol oynadığını hatırlattı. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Konsey toplantısı sırasında AB bakanlarını bilgilendirdiğini, henüz tavır belirlemek için yeterli veri ve kesin bir tarih bulunmadığını ifade ederken, Finlandiya’nın girişimlerini, bir kez daha “son şans” olarak nitelendirdi. AB kaynakları, Konsey toplantısında katılımcıların, 14-15 Aralık tarihinde yapılacak AB zirvesine kadar Türkiye’nin tavır değiştireceğini düşünmediklerini, AB’nin tavrını belirlemeye çalıştıklarını, uzlaşma olmadığını, hiç kimsenin Ankara ile kriz istemediğini, Türk tarafından tavır değişikliği olmaması halinde katılım müzakerelerinin askıya alınmasından yana açık tavır koyan olmadığını belirtiyor. Bazı AB ülkeleri ise gümrük birliği içerikli müzakerelerin askıya alınmasından söz ediyor.

/ BRÜKSEL

15.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Rumların şantajlarına boyun eğmeyiz

  Günlük suç sayısı 2191

  28 Şubat konsepti iflâs etmiştir

  Medyada şiddete isyan

  Arınç'tan Fransa'ya: Siz de arşivlerinizi açın

  Askıya alma yok

  ‘Askı’ felâket olur

  Hükümet samimiyetini göstersin

  Mağden'e 288 beraati

  Başkale’de 1 er şehit

  ‘El Kaide’ ve ‘Küre’de 15 tahliye

  İstanbul, 2010 yılı Avrupa’nın kültür başşehri seçildi

  İstanbul, Avrupa Bölgesel Meclisine üye oldu

  Depremde erken tahmin umudu

  ‘Kadavra bağışı’ sıkıntısı

  Bilinçsiz ilâç kullanımı ciddî risk

  Lösemi tedâvisinde aile yalnız değil


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004