Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çelik: Şûrâya gölge düşürülmesin

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Millî Eğitim Şûrâsının kısır, ideolojik, siyasi tartışmalarla gölgelenmemesi gerektiğini belirterek, “Hiçbir siyasî partinin gölgesi bu şûrâya düşmemelidir. İktidarın da muhalefetin de gölgesi bu şûrâya düşmemelidir. Medyanın gölgesi de bu şûrâya düşmemelidir” dedi. Çelik, şûrâda objektif bir rapor hazırladıklarını dile getirdi.

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Millî Eğitim Şûrâsını kısır siyasi, ideolojik tartışmaların gölgelememesi gerektiğini belirterek, ‘’Buradaki müzakereler esnasında, ortaya atılan bazı görüşler, birilerinin hoşuna gitmeyebilir’’ dedi.

17. Millî Eğitim Şûrâsı’nda önceki gün tamamlanan ön komisyon çalışmalarından sonra dün MEB Şûrâ Salonu’nda Genel Kurul çalışmalarına geçildi. Genel kurul oturumu, Millî Eğitim Bakanı Çelik’in konuşmasıyla başladı. Çelik, konuşmasında Şûrâyla ilgili haberlere ve ortaya atılan görüşlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ‘’Şûrânın, her türlü peşin hükümden arınarak, ideolojik saplantılar bir tarafa bırakılarak, ortak aklın hakim kılınması gereken bir çalışma şekli’’ olduğunu belirten Çelik, eğer bu yapılmazsa çalışmanın adının ‘’Şûrâ’’ olmayacağını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

‘’Cumhuriyetimizin temel nitelikleri, laik eğitim bu Şûrâya katılan herkesin, başta ben olmak üzere, Şûrâya davet edilen, tabii olarak katılan, seçilerek gelen herkesin ortak paydasıdır. Üç gündür devam eden müzakereler esnasında değişik teklifler ortaya atıldı, bazı konularda eğilimler belirlendi. Buralardaki müzakereler esnasında, ortaya atılan bazı görüşler, birilerinin hoşuna gitmeyebilir. Eğer herkesin söylediği, herkesin sahip olduğu düşünce, herkesin hoşuna gitseydi, yeryüzünde farklılıklar olmazdı. Dolayısıyla, buradan hareket ederek sanki vahim bir tablo varmış gibi, bir çerçeve çizilmesi doğru değildir. Laik eğitimin belini kırmadan söz edenlerden tutun da, ‘laik eğitim örseleniyor’ diyenler var. Şunu kesinlikle belirtmek istiyorum; Türkiye Cumhuriyeti devletinde eğitim laik bir eğitimdir.’’

‘’MEDYANIN DA GÖLGESİ DÜŞMEMELİDİR

Anayasa’nın demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini öngördüğünü kaydeden Çelik, demokratik devletin, hür tartışmayı ve düşünce özgürlüğünü gerektirdiğini belirtti. Çelik, şöyle devam etti: ‘’Laikliği tanımlamama gerek yok. Devlet, dinler, inançlar ve düşünceler karşısında eşit mesafededir. Şüphesiz ki, bu Şûrâyı kısır siyasi ve ideolojik tartışmalar gölgelememelidir. Hiçbir siyasi partinin gölgesi, bu Şûrânın üzerine düşmemelidir. İktidar partisinin de muhalefet partisinin de düşmemelidir. Bu Şûrâya medyanın da gölgesi düşmemelidir.’’

Millî Eğitim Bakanı Çelik’in bu sözlerini, Şûrâ üyeleri alkışladı.

Çelik, Şûrânın ilk gününde üyelerin uyukladıkları yönündeki haberlere de değinerek, “Bu tür yorumların Şûrâya katılanlara yapılmış bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. İnsanlar yoldan geldikleri için her toplantıda olabileceği gibi, insani bir hal gereği olarak uyuklamış olabilir. Ama, Şûrâya gelen tüm insanların horul horul uyuduğu şeklinde bir tanımlama yapmanın, bu Şûrâya katılan insanlara, onların temsil ettiği kesimlere büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘’Eğitimciler olarak dertlerinin bağcıyı dövmek olmaması gerektiğini’’ ifade eden Hüseyin Çelik, Avrupa Birliği sürecinde, küreselleşmenin hakim olduğu bir dönemde, aklın prensipleri çerçevesinde duygusallıktan uzak yeni bir şekillenmenin nasıl yapılacağı, çocuklara nasıl bir gelecek temin edileceği kaygısını taşıdıklarını belirtti. Çelik, ‘’Buradaki bütün topluluğun aynı endişeleri, hassasiyetleri taşıdığına inanıyorum’’ dedi.

Çelik, Şûrâya katılan değerli bilim adamları ve akademisyenler bulunduğunu, eğitimin her alanından büyük tecrübe sahibi yöneticilerin, sivil toplum örgütü temsilcilerinin Şûrâda görüşlerini özgür bir tartışma ortamında ortaya koyarak Türkiye adına tespitlerde bulunacaklarını söyledi. Çelik, ‘’Başta bakan olarak ben ve Millî Eğitim Bakanlığının bu Şûrâ üzerinde dikte ettirici ve bizim sabitlerimiz, bizim doğrularımız doğrultusunda, onları ısrarla yönlendirici bir tablo olduğunu hiç kimse söyleyemez’’ diye konuştu.

Katsayı adaletsizliğini savunanlar salonu terk etti

Şurada, ‘’Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademelerarası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi’’ konulu komisyon raporunun Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in başkanlığında görüşülmesi sırasında söz alan YÖK Üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, meslek liselilere uygulanan katsayı adaletsizliğinin gündeme gelmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Saylan, ‘’Şura’nın böyle bir şeye alet edilmesinin acıklı olduğunu’’ iddia etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de Şura’da toplantının önemine uygun kararlar çıkmadığını savundu. Şura’yı katsayı tartışmasına kilitleyerek, eğitimdeki sorunların çözülemeyeceğini ileri süren Dinçer, ‘’Biz katsayıyı değil, yapısal sorunları yapılandırmayı ve yöneltsel sorunları gündeme getirdik. Sorunu katsayıya kilitleyen, Şura’yı bunun gölgesine düşüren eğitim politikalarıyla eğitimin sıkıntıları giderilemez. Hükümetin bu politikalarına ortak olmayacağız. Biz herkesin parasız, bilimsel, laik eğitim hakkından yararlanmasını savunuyoruz’’ diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, Dinçer’in konuşma süresinin bittiğini belirtmesi üzerine, salonda bulunan katılımcılardan bazıları Dinçer’i alkışlarla protesto ettiler. Tartışmaların ardından Dinçer, ‘’Yurttaşların eğitim hakkını engellemeye yönelik bu Şura’ya ortak olmamak adına Şura’dan çekiliyoruz’’ diyerek, salonu terk etti. Dinçer ile DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Perihan Sarı da salondan ayrılarak, Şura’dan çekildiklerini açıkladı.

/ ANKARA

17.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çelik: Şûrâya gölge düşürülmesin

  Yoksulluk ilk sırada yer aldı

  CHP de “YÖK kalksın” demiş

  Erdoğan’dan Kerkük uyarısı

  Güneydoğu’da Başbakan alârmı

  Hatemi: Ortak noktalarda buluşalım

  Asker siyasete müdahale etmesin

  Babacan: Üyeliğimiz AB’yi yeniden tanımlayacak

  Alpogan’dan Gürcistan’a iade-i ziyaret

  Avrupalı gençler Osmanlı kültürünü öğreniyor

  İstanbul’da ekmeğe kısmî zam

  Sınır ötesi bayramlaşma hazırlığı

  Sel bölgesinde ikaz: Suları kaynatarak için

  Pakistanlı yetimlere yardım

  Karadeniz’de etkili sağanak yağış uyarısı

  Bugün ve yarın sıcaklık artacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004