Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suud-İngiltere arasında rüşvet krizi

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, Suudi Arabistan yönetiminin, İngiltere’de silah anlaşmaları için Suudi Arabistan Kraliyet ailesi mensuplarına rüşvet dağıtıldığına dair iddialar konusunda soruşturma açılması yüzünden Blair’i “Diplomatik bağlarını koparmakla” tehdit ettiğini yazdı.

Suudi Krallığının, soruşturma sonucunda Suudi Prenslerin rüşvet karşılığında İngiliz firmalarıyla silâh anlaşmaları yaptıklarının ortaya çıkması ihtimalinden rahatsız olduğuna dikkati çeken gazete, İngiltere’nin Orta Doğu’daki bu önemli müttefikini kaybetmek istemeyeceği yorumunda bulundu.

Suudi yönetiminin, Blair’i ayrıca El Kaide konusunda istihbarat paylaşılımını durdurmakla da tehdit ettiğini kaydeden Sunday Times, “Suudi yönetimi, halen yürümekte olan 40 milyar sterlin tutarındaki savunma anlaşmalarının ödemelerini durdurma tehdidinde de bulunuyor” ifadesine yer verdi. Gazete, bunun da İngiliz savunma sanayinin 10,000 kişiyi işten çıkarması anlamına geleceğine dikkati çekti. Suudileri rahatsız eden Ağır Dolandırıcılık Masasının soruşturması, BAE adlı savunma sanayisi devinin sırf Araplardan ihale alabilmek için 60 milyon sterlinlik ‘’rüşvet fonu kurduğunun’’ ortaya çıkmasıyla başlatılmıştı.

/ LONDRA

20.11.2006


 

Olmert: BM bizi değil, Filistinlileri kınamalı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 8 Kasım’da Gazze Şeridinin kuzeyindeki Beyt Hanun’da 20 kişinin öldürüldüğü saldırıyı kınayan ve İsrail’i Gazze’deki operasyonlarını durdurmaya çağıran karar için BM’ye ‘tepki’ gösterdi.

Olmert şöyle dedi: “Sivillerin vurulması konusuna çözüm getirmesi gereken İsrail değil, sivillere saldırmayı yıllardır sistematik bir politika haline getirmiş olan ve yüksek değerlere sahipmiş gibi davranıp, gözlerini devirerek, bize karşı BM’de kınama kararı aldırmaya çalışanlardır.”

20.11.2006


 

Ölümü göze alıp İsrail’e geri adım attırdılar

İsrail’in aralıksız saldırılarına hedef olan Gazze’de bir saldırı ‘canlı kalkanlar’ sayesinde önlendi. İsrail ordusu dün gece saat 01.00’de Beyt Lahya mülteci kampında Ebu Sahib’e ait evi arayarak, yarım saat sonra evin vurulacağını bu yüzden evin boşaltılmasını istedi.

Bunun üzerine bölge halkı, vurulacak evin etrafına ve çatısına toplanarak evin vurulmaması için canlı kalkan oldu. Canlı kalkanlarla karşılaşmayı beklemeyen İsrail ordusu, saldırıdan vazgeçmek zorunda kaldı.

Canlı kalkan olmak için Beyt Lahya’ya gelen Hamas liderlerinden Nizar Leyyan, “İsrail sivil hedeflere saldırarak bizleri öldürmek istiyor. Buraya evde bekleyen aileye yardım için geldik. Korkmuyoruz ve evlerimizi bundan sonra terk etmeyeceğiz. Evleri terk ederek İsrail saldırılarına izin vermeyeceğiz. Eğer saldırı olsa da bekleyeceğiz” dedi. İsrail, Gazze Şeridi’nde saldırı düzenleyeceği evleri yarım saat veya 10 dakika önceden arayarak evin boşaltılmasını istiyor. Ardından İsrail savaş uçakları, boş evi kullanılmaz hale getiriyor.

/ GAZZE

20.11.2006


 

İran, Amerikan vatandaşlarının parmak izini alacak

İran meclisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın karşı çıkmasına rağmen ülkeye giriş yapan bütün ABD vatandaşlarından parmak izi alınmasına ilişkin kanun tasarısını onayladı.

Meclisin dünkü oturumunda oylanan kanun tasarısı, oturuma katılan 225 milletvekilinden 158’inin oyuyla kabul edildi. Tasarıya 37 milletvekili karşı oy kullanırken diğer milletvekilleri çekimser kaldı. Kabul edilen tasarıya göre, İran’a giriş yapan bütün ABD vatandaşlarından parmak izi alınacak. Yasanın uygulayama geçirilebilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) tarafından onaylanması gerekiyor. Meclisteki muhafazakârlar tarafından, ABD’nin İranlılardan parmak izi almasına misilleme olarak hazırlanan tasarıya Cumhurbaşkanı Ahmedinejad karşı çıkmış ve kendilerinin Amerikan halkıyla bir sorunları olmadığını söylemişti.

/ TAHRAN

20.11.2006


 

Hille’de 17 ölü

Bağdat’ın güneyindeki Hille şehrinde düzenlenen saldırıda, ölü sayısı 17’ye yükseldi.

Polis yetkilileri, saldırının, bomba yüklü araçla, intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğini, 49 kişinin de yaralandığını söylediler. Saldırının, iş bekleyen bir grup işçinin yakınında düzenlendiği belirtilmiş, ölü sayısı 10 olarak açıklanmıştı. Şiî nüfusun yoğun olduğu Hille, mezhepler arasında şiddete sık sık sahne oluyor.

/ BAĞDAT

20.11.2006


 

Putin’in kolları ahtapot gibi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da bir restoranda zehirlendiği öne sürüldü.

İngiltere polisi, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Putin’e yönelik sert eleştirilerinin ardından Rusya’yı terk etmek zorunda kalan ve İngiltere’ye gelip siyasî sığınma hakkı isteyen Litvinenko’nun, kaldırıldığı hastanede polis koruması altına alındığı bildirildi. 50 yaşındaki Litvinenko’nun Itsu adlı Japon restoranında bir gazeteciyle buluştuktan sonra aniden hastalandığı ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı. İfadesi alınan gazetecinin, Litvinenko ile Rusya’da geçen ay öldürülen muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın ölümüyle ilgili bilgi almak için buluştuğunu söylediği bildirildi. Litvinenko’nun bir yakını, “Alexander’ın Rus hükümetinin ajanları tarafından zehirlenmeye ve ortadan kaldırılmaya çalışıldığından hiç kuşku yok” dedi.

Eşi ve oğluyla gizli bir adreste yaşayan Litvinenko, 6 yıl önce Rusya’dan İngiltere’ye geldi. Eski KGB ajanının durumunun ağır olduğu belirtildi.

Putin daha önce Katar’da Çeçen direniş liderlerinden Yandarbiyev’in öldürülmesi olayına da karışmıştı. Yine Ukrayna turuncu devrimin cumhurbaşkanı da yine bu şekilde zehirlenenler arasında bulunuyordu.

/ LONDRA

20.11.2006


 

İsrail: Fransa teröristlere çiçek verdi

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dan Gillerman, BM Genel Kurulu’nun İsrail’in Gazze’de ve diğer bölgelerde askerî faaliyetlerini durdurmasını isteyen kararının kabul edilmesini sağlayan Fransa’yı, “teröristlere çiçek vermekle” suçladı.

Gillerman, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, “Fransa, kentlerine füze saldırısı düzenlenenlere çiçek vermedi. BM’nin bu kararına destek vermek, teröristlere çiçek göndermektir. O çiçekler belki bir gün yeni bir İsrailli kurbanın mezarına dikilecektir” dedi. Fransa’nın BM Büyükelçisinin sürekli Avrupa heyetleriyle temasta bulunduğunu ve Fransa heyetinin diğer üyelerinin de Filistin ve Arap heyetleriyle sayısız görüşme yaptığını söyleyen Gillerman, Fransa’nın kararın özellikle Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilmesi için çok çaba sarf ettiğini belirtti. Gillerman, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada da “Fransa’nın teröre çok fazla anlayış gösterdiğini, terör kurbanlarına hassasiyet göstermediğini” söyledi. BM Genel Kurulu, 2 gün önceki toplantısında, İsrail’i Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarına son vermeye çağırmıştı.

Genel Kurulda yapılan oylamada, AB ülkelerinin tamamı tarafından desteklenen kararda, İsrail’in başta 8 Kasım’daki Beyt Hanun saldırısı olmak üzere bölgedeki saldırılarından derin üzüntü duyulduğu vurgulanırken, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını derhal durdurması ve askerlerini çekmesi istenmişti.

/ KUDÜS

20.11.2006


 

Saddam kurbanının eti fakirlere dağıtıldı

Kuveyt’ye Matar Hadi El Anzi adlı vatandaş, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam cezası almasını kutlamak için deve kurban etti.

Devenin boynuna Saddam’ın portresini asan Kuveytli, kurban etini fakirlere dağıttı. Saddam yönetimi 1991 yılında Kuveyt’i işgal etmişti. Saddam Hüseyin’in 148 Şiî’nin öldürüldüğü Duceyl olayıyla ilgili olarak yargılandığı davada idama mahkûm edilmesinden sonra Kuveytliler sokaklarda sevinç gösterileri yapmış ve birbirlerine tatlı ikra etmişti.

/ KUVEYT

20.11.2006


 

Nejad Kuzey Kore ile işbirliği peşinde

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kendi ülkesi gibi nükleer faaliyetlerini sona erdirmeyerek uluslararası tepkilere yol açan Kuzey Kore’ye, ilişkileri geliştirme çağrısında bulundu.

Ahmedinejad, Kuzey Kore Parlamento Başkanı Çoe Thae Bok ile görüşmesinde, “Her iki ülkenin yeterlilikleri ve çıkarlarına bağlı olarak Tahran ile Pyongyang arasındaki ekonomik ilişkiler geliştirilmelidir” dedi. Ahmedinejad, İRNA haber ajansı tarafından duyurulan açıklamasında, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması çağrısında bulundu ve Kore yarımadasında da aynı uygulamaya gidilmesini istedi.

/ TAHRAN

20.11.2006


 

Çeçen subaya Moskova’da cadde ortasında infaz

Rusya özel askeri birliğinde görev yapan eski bir Çeçen subayın polis tarafından Moskova’da cadde ortasında öldürüldüğü bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, başkent Moskova’da polisin kendisini yakalamasına direnen Rusya özel askeri birliği eski subaylarından Movlady Baisarov öldürüldü. Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Baisarov’un yakalanması için 2 hafta önce bakanlık adına Çeçenistan’da görev yapan özel askeri birlikten bir grubun Moskova’ya gönderildiğini ifade etti.

/ MOSKOVA

20.11.2006


 

Endonezya’da Bush’a protesto

ABD Başkanı Bush, bugün gideceği Endonezya'nın başkenti Jakarta'da binlerce kişinin “Savaş suçlusu, sen bir teröristsin” pankartları taşıdığı eylemlerle protesto edildi.

20.11.2006


 

Blair: Terörü yenmek zaman alır

Afganistan'daki İngiliz askerlerinin Taliban'la savaşmaya devam edeceğini söyleyen Blair, “Afganistan'da uzun süredir tehdit oluşturan terörizmi yenmek uzun zaman alacak" dedi.

20.11.2006


 

AB yolunda tahrik lobilerine dikkat

Fransa’nın ünlü uluslararası strateji uzmanı Alexandre Adler, Türkiye’nin üyeliğine karşı olan lobilerin Türkiye’yi çeşitli bahanelerle tahrik ettiğini kaydetti.

Le Figaro gazetesine, Türkiye’nin üyeliğini kim torpillemek istiyor?’’ başlığıyla yazdığı makalede, ‘’özellikle Almanya ve Avusturya’daki aşırı dinci Hristiyanların çektiği lobinin etkili olduğunu’’ yazdı.

Avrupa’daki Ermeni lobisi ve ya Kıbrıslı Rumların itirazlarının üyelik yolunda engel olarak görüldüğünü kaydeden Adler, gerçekte en önemli sorunun aşırı dinci Hristiyanların oluşturduğunu belirtti.

Adler makalesinde, Avrupa’da Arap ülkeleriyle işbirliği yapan ve Müslüman, demokratik bir Türkiye’yi tehdit olarak gören önemli grubun da Ankara’nın üyeliğine karşı çıkan lobi içinde yer aldığını kaydetti.

Adler, ‘’Avrupa’da Türkiye ile İsrail arasındaki stratejik işbirliğinden çekinen Avrupalıların da bu grup içinde yer aldığını’’ bildirdi. AB’deki bu lobilerin tahriklerinin giderek etkili olduğunu belirten Adler, Türkiye’de laik çevrelerin AB’den soğuduğunu, dindar çevrelerin de diğer alternatifleri ortaya atmaya başladığını ileri sürdü. Türkiye’nin AB üyeliğini büyük bir medeniyet projesi olarak gördüğünü kaydeden Adler, ‘’şimdiden birçok çevre maalesef bunu torpillemeyi başardı’’ dedi. Fransa’nın giderek Türkiye’nin güvenini kaybettiğini kaydeden Adler, ‘’Fransa buna nasıl izin verdi anlamıyorum’’ ifadesini kullandı.

/ PARİS

20.11.2006


 

Köhler Papa ile diyaloğu görüştü

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Vatikan’da Papa 16. Benediktus ile görüştü. Görüşmede, Müslümanlarla diyalog meselelerinin de gündeme geldiği belirtildi.

Köhler, Papa’yla 35 dakika gören görüşme sonrasında, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone’yle de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Vatikan Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmede, başta orta doğu olmak üzere uluslar arası sorunlara ilişkin görüş alış verişinde bulunulmuştur. Özellikle Afrika kıt'ası konusunda uluslarar ası arenada dayanışma ruhunun hakim kılınması gerektiği üzerinde durulmuştur” denildi. Vatikan’ın açıklamasında, dinler arası diyalog konusunun da gündeme geldiğine işaretle, “Gençliğin eğitimi ve dinler arası diyalog için çalışmanın önemine de değinilmiştir” ifadesi kullanıldı. Almanya cumhurbaşkanı Köhler ise, basına yaptığı açıklamada, “Papa’ya, başta Alman Müslümanlar olmak üzere Almanya’daki entegrasyon sorunlarından da söz ettim. Zira bunun, İslâm ve Hristiyanlık arasındaki diyalog açısından da önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

/ VATİKAN

20.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004