Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Konut kredisi seçimi bekliyor

Konutta yüzde 1’in altına gerileyen ve Mayıs’ta yaşanan dalgalanmaların ardından yüzde 1,8’lere çıkan faizlerde tekrar eski seviye için genel seçimlerin beklenmesi gerekeceği tahmin ediliyor. Bank Europa Genel Müdürü Cüneyt Genç, öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konut piyasasının yönünü belirleyeceğini, bunun piyasalarca olumlu görülmesi durumunda konut kredi faizlerinde düşüş başlayacağını bildirdi.

Emlak piyasasının nereye gideceğinde ilk nirenginin Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını vurgulayan Cüneyt Genç, bunun piyasalarca olumlu görülmesi durumunda kredi faizlerinde düşüş başlayacağını söyledi.

Konut kredilerinin Mayıs öncesi seviyesi olan yüzde 1’lerin altını görmesi için ise genel seçimlerin yapılması gerekeceğini vurgulayan Genç, ‘’Seçimlerden çıkacak sonuçların olumlu algılanması durumunda konut kredisi faizleri yeniden yüzde 1’in altını görebilir’’ dedi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Kaçakçılıktaki rakamlar yüksek boyutlara ulaştı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1999-2002 arasında yakalanan kaçak eşyanın 326 trilyon 589 milyar lira değerinde olduğunu, 2003-2006 arasında ise bu rakamın 1.5 milyar YTL’ye (1.5 katrilyon TL) ulaştığını bildirdi.

Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber’in soru önergesini cevaplayan Tüzmen, 1 Ocak 2003 ile Ekim 2006 tarihleri arasında Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticaret Kontrolörleri Kuruluna intikal etmiş, dahilde işleme rejimi uygulamalarıyla ilgili olarak 175 firma hakkında 94 rapor düzenlendiğini, bunlardan 16’sının suç duyurusu olarak Cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirildiğini belirtti.

Halen 40 dosya üzerindeki incelemenin de sürdüğünü ifade eden Tüzmen, dahilde işleme izin belgesi sahibi firmalara ilişkin inceleme ve soruşturma yapıldığını, birçok firma veya olay hakkında inceleme ve soruşturmanın da sürdüğünü kaydetti.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Sıcak para ekonomiyi tehdit ediyor

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı raporda, Türkiye’yi krizlere açık hale getiren sıcak paranın şu anki büyüklüğünün, ekonominin geleceğini önemli ölçüde tehdit ettiği belirtildi.

ATO’nun hazırladığı ‘’Sıcak Paranın Türkiye Serüveni’’ başlıklı raporda, kısa vadeli sermaye hareketlerinin serbest bırakıldığı 1989 yılından bu yana geçen 18 yılda Türkiye’nin sıcak para serüveni mercek altına alındı.

Buna göre, 1989 yılı başında TL’ye çevrilerek 2006 yılı Ekim sonuna kadar Hazine iç borçlanma kâğıtlarında tutulan 1000 dolar 19 bin 710 dolara, borsada tutulan 1000 dolar ise 13 bin 711 dolara kadar yükseldi. Bir başka ifadeyle, sıcak para 18 yılda, Hazine iç borçlanma kâğıtlarında 19 kattan fazla, borsada ise 13 kattan fazla kazanç elde etti.

Raporda, Türkiye’yi krizlere açık hale getiren sıcak paranın şu anki büyüklüğünün, Türkiye ekonomisinin geleceğini önemli ölçüde tehdit ettiği belirtilerek, 2006 Eylül ayı itibariyle ‘’yabancı kaynaklı’’ sıcak para stokunun 57 milyar 92 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Kimlik numarası en çok bankalarda kullanılıyor

Türkiye’de birçok resmi işlemlerde kullanımı giderek artan T.C. kimlik numarası, en çok banka işlemlerinde kullanılıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı ankete göre, T.C. kimlik numarasının kullanımının yaygın olduğu diğer iki kurum sosyal güvenlik ve eğitim-öğretim olarak gözüküyor.

Alınan bilgiye göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ‘’www.nvi.gov.tr’’ internet sitesinde yapılan ankette katılımcılara yöneltilen ‘’T.C kimlik numarasını nerelerde kullanıyorsunuz’’ sorusunu 5 bin 631 kişi cevapladı.

Ankete katılanların yüzde 18’i kimlik numarasını bankalarda, yüzde 16’sı sosyal güvenlik kurumları işlemlerinde (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı), yüzde 15’i eğitim-öğretim kurumlarında kullandıklarını belirtti.

Anket sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 14’ü vergi dairesinde, yüzde 9’u sağlık sektöründe, yüzde 8’i tapu kadastro işlemlerinde, yüzde 8’i emniyet kurumlarında, kalan yüzdelik bölüm ise diğer kurumlarda T.C. kimlik numarasını kullandığını bildirdi. Siteyi ziyaret edenlere yöneltilen, “Tüm resmî işlemlerinizde sadece T.C kimlik numaranızın kullanılmasını ister misiniz? Sorusuna ise 8 bin 224 kişiden yüzde 94’ü ‘’evet’’ ve yüzde 4’ü ‘’hayır’’, diğerleri ise ‘’fikrim yok’’ cevabını verdi.

/ GAZİANTEP

20.11.2006


 

Fındığa mercimek formülü

Tarihinde ilk kez bu yıl, müdahale fiyatı açıklayarak fındık alan ve aldığı miktar 120 bin tonu aşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bir taraftan uluslar arası piyasaları gözlerken, diğer taraftan da yurt içinde fındık tüketiminin artmasına yönelik tanıtım faaliyetlerine girmeyi planlıyor.

Önceki yıllarda aldığı fazla miktardaki yeşil mercimeği satabilmek için yoğun ‘’mercimekli yemekler’’ kampanyası yapan Ofis, bu kez de fındık için aynı yönde çalışma yapacak.

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, bu yılın Eylül ayında Ofis tarihinde ilk kez fındık alımına girildiğini ve bu operasyonu, ‘’sadece kendi imkanlarıyla ve çok da başarılı bir şekilde yönettiklerini’’ belirterek, ‘’Günlük 2,5-3 bin ton kadar fındık alıyoruz. Şu ana kadar 122 bin ton fındık aldık. Zannediyorum alımımız 150 bin tona ulaşacak. 40 bin ton kadar da FİSKOBİRLİK aldı. FİSKOBİRLİK de yaklaşık 50 bin ton alım yapar. Böylece piyasadan 200 bin ton çekilmiş olur’’ dedi.

Resmi verilere göre 650 bin ton rekolte beklenen fındıkta bir arz fazlalığı yaşandığını ifade eden Kemaloğlu, bu çerçevede şu anda TMO olarak yaptıklarının, piyasadaki fazlalığı çekme operasyonu olduğunu kaydetti. Kemaloğlu, ‘’bu kadar alım yapmalarına karşın fındık fiyatlarında yükselme olmamasını analiz etmekte zorlandıklarını’’ ifade etti.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Geçici işçilere kadro

Kamuda çalışan 207 bin 892 geçici işçinin bir bölümü “sözleşmeli’’, bir bölümü de “sürekli işçi’’ statüsüne geçirilecek.

Edinilen bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen geçici işçilerin kadroya alınması çalışmalarında sona yaklaşılıyor. İlgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan teknik komite çalışmalarında, 36 bin 659’u merkezi yönetim, 26 bini KİT’ler ve 145 bin 233’ü mahalli idarelerde olmak üzere kamuda istihdam edilen toplam 207 bin 892 geçici işçiye yönelik çeşitli alternatifler ele alındı.

İlk aşamada kamudaki geçici işçilerin tümünün sürekli işçiye dönüştürülmesi gündeme geldi. Ancak Maliye Bakanlığı ve Hazine, bütçeye maliyetinin fazla olacağı gerekçesiyle buna itiraz etti.

Maliye kanadı, kamudaki geçici işçilerden büro hizmetlerinde bulunan ve memurlarla aynı işi yapanların sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesini, işçilerin yürüttüğü hizmetleri yapanların ise sürekli işçi olarak vasıflandırılmasını istedi. Bunun bütçeye daha az yük getireceğini belirten Maliye Bakanlığı, bu şekilde kamuda aynı işi yapanlar arasındaki ücret ve unvan eşitsizliğinin de sona erdirileceğini belirtti.

/ ANKARA

20.11.2006


 

“Geçici işçi” rahatsızlığı

Kamudaki geçici işçilerin daimî kadroya alınmasına yönelik çalışmalar, Türk-İş’teki bazı sendikalarda rahatsızlığa sebep oldu.

Tez Koop-İş, döner sermayeden ücret alan ve üniversitelerde çalışan yaklaşık 40 bin işçinin, sendika, grev ve toplu iş sözleşmesi hakkına izin vermeyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesi kapsamında ‘’sözleşmeli personel’’ haline getirilmesinde ısrar edilmesi halinde iş bırakma kararı aldı.

Tez Koop-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Türk-İş Genel Merkezinde olağanüstü toplandı. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, toplantının bir bölümüne katılarak konuyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda özellikle, üniversiteler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdareler gibi iş yerlerinde çalışan yaklaşık 40 bin civarındaki geçici işçinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/b statüsüne ‘’sözleşmeli personel’’ haline getirilmek istenmesi gündeme geldi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Sanayide hedefler büyük

Türk İmalat Sanayinin 2015 yılı vizyonu, öncelikle ileri teknolojiye dayalı, rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ve tam istihdam hedefini karşılayan bir yapıya sahip olmak olarak belirlendi.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) Sanayi Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporunda, sanayinin rekabet gücünün genel olarak diğer ülkelerle kıyaslandığında son senelerde gelişme gösterse de çok iyi durumda olmadığı, ancak bunun yanında rekabet gücü yüksek sektör, firma ve bölgelerin bulunduğu belirtildi.

İleri teknolojiye dayalı ve yenilikçi bir sanayi için, önemli noktanın firmaların yüksek teknolojili üretime geçmelerini teşvik edici ve özendirici bir ortamın meydana getirilmesi olduğu vurgulanırken, ileri teknolojiye dayalı olmanın yanı sıra yenilikçi olmanın da gerektiği ifade edildi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

TOBB’dan serbest bölgelere destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son yapılan yasal düzenlemelerle serbest bölgelerin vergi teşviklerinin büyük oranda kaldırıldığını belirterek, bölgelerin bir kısmının atıl kalma riskine karşılık, meclis gündemindeki yasa tasarısında bazı teknik düzenlemeler yapılmasını istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamada, 5084 sayılı kanun sonrasında serbest bölgelerde yaşanan vergisel sorunların çözümü için TOBB’un yeni bir girişim başlattığı kaydedildi.

Bu uygulamanın yürürlükte kalması halinde, ruhsat süreleri dolacak kullanıcı firmaların, peşinen de ifade ettikleri üzere ruhsatlarını yenilemeyecekleri vurgulanan açıklamada, son iki yıldır ruhsat süresi dolan firmaların bölgelerden ayrıldıkları, yeni ruhsat başvuru sayısının da son derecede düştüğü belirtildi.

Açıklamada, gerek mevcut yatırımcılar ve gerekse yatırım düşüncesinde olan yabancı ve yerli firmaların Romanya, Bulgaristan, Suriye, Ürdün, Mısır gibi çevre ülkelerde faaliyete geçen ve son dönemde sayıları hızla artan vergi teşvikli, düşük işçi ücretli, düşük enerji bedelli bölgelere yatırımlarını kaydırdıklarına dikkat çekildi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Asgarî ücret fiyat artışına yenik düştü

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının araştırmasına göre, asgarî ücrete bu yıl yapılan zam, yıl sonu gelmeden kira, doğal gaz, ekmek, kömür ve ulaşımdaki fiyat artışlarına yenildi.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesinin TÜİK fiyatları üzerinden indeksleme yöntemi ile yaptığı araştırma, asgarî ücrete bu yıl yapılan yüzde 8,6 oranındaki zammın, temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarına fazla dayanamadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, asgarî ücrette yıl başında yapılan artış, kira ve doğal gazdaki zamma 5, ekmek, kömür ve ulaşımdaki zamma 7 ay dayanabildi. Asgarî ücretlinin alım gücü ekmek karşısında yüzde 3 gerilerken, asgarî ücretle alınan ekmek sayısı da Aralık 2005’tekine kıyasla 50 ekmek azaldı.

Asgarî ücrete yapılan 30 YTL’lik zam, ev kiralarına ve doğal gaza yapılan zamlara Mayıs ayına kadar yetti. Ev kiralarındaki artış yılın ilk 10 ayı için 50 YTL’ye ulaşırken, kiralardaki artış Haziran ayında itibaren asgarî ücrete yapılan zammı geride bırakmaya başladı. Yıl içinde asgarî ücretteki artışı geride bırakan ürünlerden kömür fiyatındaki artış geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 22,9’a, doğal gazdaki artış ise yüzde 23,4’e kadar çıktı.

Belediye otobüs bileti fiyatları da yılbaşından bu yana 91 YKr’den 1.20 YTL’ye çıktı. Yüzde 12’yi bulan fiyat artışı, Ağustos ayından itibaren asgarî ücrete yapılan zam oranını geçti.

/ ANKARA

20.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004