Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ermeni meselesi Osmanlıca’ya ilgiyi arttırdı

Fransa’da Osmanlı’yı ve Türkiye’yi soykırımla itham eden yasanın kabul edildiği Ekim ayından bu yana Fransa’ya yönelik tepkiler çığ gibi büyürken özellikle gençler bu tarihî yanılgıya karşılık Osmanlı tarihine ve Osmanlıca’ya dört elle sarılıyor. İstanbul’da pek çok vakıf, sivil toplum kuruluşu, kültür merkezi ve yerel yönetimler tarafından düzenlenen Osmanlıca kursları, özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Tarihimize ilişkin gerçekleri birinci elden, resmî belgelerden okuyarak, araştırarak öğrenmenin yanı sıra kişisel tarihlerine ilişkin Osmanlıca belge, tapu, evrak ve yazılı metinleri okuyabilmek, dedelerinin mezar taşlarını başkasına tercüme ettirmeden çözebilmek için Osmanlıca kurslarının yolunu tutanlar aslında eğitim sistemimizden kaynaklanan bir eksikliği kendi çabalarıyla gidermeye çalışıyorlar.

İstanbul’un pek çok yerinde vatandaşların ve öğrencilerin katılımına açık olan kurslar ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kalıyor. Anadolu’da Osmanlıca öğrenmek isteyenlerin ise ne yazık ki bu kadar çok seçeneği bulunmuyor.

Sultanahmet’teki merkezinde uzun yıllardır eğitim ve kültür faaliyetlerini devem ettiren Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Osmanlıca kurslarının hareket noktasını “Kendimizi tanımak, birbirimizi anlayabilmek, değerlerimizi fark etmek için bir gayretle dilimize sahip çıkmak zannedildiği kadar zor olmayan Osmanlıca metinlerin okunabilmesiyle mümkündür” cümlesiyle özetliyor.

Süleymaniye’deki merkez binasında özellikle üniversite gençliğine yönelik kültürel ve sosyal faaliyetleriyle bilinen Ensar Vakfı bünyesinde ücretsiz olarak düzenlenen Osmanlıca kursları ise iki dönem halinde 8 veya 10’ar haftalık programlar şeklinde yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en geniş kapsamlı ve katılımlı eğitim seferberliği olan İSMEK bünyesinde de şehrin 38 ilçe merkezinde usta öğreticiler tarafından ücretsiz olarak Osmanlıca kursları düzenleniyor. İSMEK’teki eğitimin konu başlıkları arasında Tarihi süreç, Osmanlıca’nın gelişimi, Yazım teknikleri, Okuma teknikleri, Günümüz uygulamaları bulunuyor.

Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde Dursun Gürlek’in verdiği Osmanlıca dersleri ise üç kur halinde Pazar günleri yapılıyor. Ücretli olan kursların aylık bedeli 120 ytl. Kubbealtı Vakfı da Dursun Gürlek Hocanın eğitmenliğinde Osmanlıca kursu verilen bir diğer kültür kurumu. Osmanlı Türkçesi başlığı altında iki kur halinde düzenlenen Kubbealtı’ndaki Osmanlıca kurslarında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinlerin okunması, kelimelerin telâffuz ve anlamları ile gramer kaideleri öğretiliyor. Kurslar, işlenen konularla ilgili etraflı, edebî, târihî ve kültürel bilgilerin verildiği seminerler halinde gerçekleştiriliyor. İkişer kur halinde başlama ve ilerletme seviyelerinde verilen on dört haftalık Osmanlıca kurslarının bedeli 300 ytl.

Hilâl Arslan (Sanatalemi.Net-Özel)

20.11.2006


 

Cahit Sıtkı anıldı

Şair ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı ölümünün 50. yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde düzenlenen törenle anıldı. Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) tarafından düzenlenen anma programı çerçevesinde Tarancı’nın şiirleri okundu ve bestelenmiş şiirlerinden konser verildi.

Anma programının açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Adabağ, İtalya’da eğitim gördüğü yıllarda Tarancı’nın şiirlerini İtalyancaya çevirdiğini söyledi ve şairin İtalyanca yayımlanan ‘’Desem ki’’ ve ‘’35 Yaş’’ şiirlerini okudu. Anma programı çerçevesinde ayrıca Devlet Tiyatrosu San'atçısı Rüştü Asyalı, Tarancı’nın şiirlerini okudu ve şairin bestelenmiş şiirlerinden konser verildi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

Altındağ’da şiir akşamı

Altındağ Belediyesi’nce Yunus Emre Kültür Merkezinde, ‘’Altındağ’da Şiir Akşamı’’ düzenlendi. Faaliyetin açılışında konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, geçen yıl ilki düzenlenen ‘’Altındağ’da Şiir Akşamı’’ faaliyetine bu yıl Azerbaycan, Irak ve Balkan ülkelerinden de katılım olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç da şiirin hayatın içinde yer aldığını ve unutulmaması gerektiğini belirtti.

TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan ise şiir faaliyetlerinin gelenekselleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Katılımcı şairlerin şiirler okuduğu faaliyette, TRT Türk San'at Müziği san'atçısı Kenan Günel’in konseri de ilgiyle izlendi. Daha sonra katılımcı şairlere teşekkür belgesi verildi.

/ ANKARA

20.11.2006


 

NEREDE, NE VAR?

Seminer:

İnsan Haklarının Dinsel Yorumu

Yer: ALTUNİZADE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

Saat: 18:30

Düzenleyen: Ali Nar

Öncelikle ‘İnsan’ı tanıtarak yola çıkan programda hilkat ve hayat olarak insanın nelere ehil olduğu ve neleri, nasıl hak ettiği anlatılıyor. Hak kavramı etrafında geniş yorumlamalarda bulunulduktan sonra insanın hak karşısında nasıl davranacağı değerlendiriliyor. “Hak verilmez, alınır” ve “Hak baştan verilmiştir” görüşleri arasındaki farklı yorumlar mukayese edilerek evrensel hak, ilâhî hak, pozitif hak vb. kavramlar üzerinde duruluyor.

Seminer:

Geleneksel Mimarî ve Süsleme San'atları

Yer: İDRİS GÜLLÜCE KÜLTÜR MERKEZİ

Saat: 18:30

Konuşmacı: Hatice Aksu Düzenleyen: Ertan Engin

Anadolu Beylikleri dönemindeki süsleme san'atları üzerine gerçekleştirdiği çalışmaların birikimini aktaran Dr. Hatice Aksu; programlar dizisinin bu bölümünde önemli süsleme san'atçılarından Baba Nakkaş’ın hayatı, san'atı ve eserleri üzerine yorumlarda bulunacak.

İkinci Beyazıt devri nakkaşlarından olup Kanuni Süleyman zamanında vefat eden ve “Baba Nakkaş” diye bilinen Şeyh Mustafa, döneminin saray nakkaşbaşı olarak hizmet görmüştür.

Seminer:

Şiir Şiirle Örtüşmez

Yer: TARIK ZAFER TUNAYA KÜLTÜR MERKEZİ

Saat: 19:00

Düzenleyen: İsmet Özel

Yeni dönemin öne çıkan faaliyetleri arasında yer alan programda usta şair İsmet Özel, şiir üzerine kuşatıcı söyleşiler gerçekleştiriyor. Bu başlık altındaki konuşmalar Türk ve dünya şiirinin rastlantı eseri metinlerden teşekkül etmeyip, bir istikamet gözettiği ve insanın kâinattaki yerine mahsus endişelerin bütün kültürler bakımından bilhassa şiirde odaklandığı görüşünü örneklendirmek amacıyla yapılacaktır.

Seminer:

Felsefe Bilim Tartışmaları

Yer: ATATÜRK KİTAPLIĞI

Saat: 18:30

Düzenleyen: İhsan Fazlıoğlu

Dördüncü yılına giren Felsefe-Bilim Tartışmaları’nın 2006-2007 döneminde, felsefe-bilim kavramının ortaya çıkışı, değişik medeniyetlerde, Mezopotamya, Mısır, Hint, Çin, Eski Çağ Ege, Grek, Roma, Helenistik dönem, Ortaçağ Avrupa, İslâm, Türk ve Yeniçağ Batı Avrupa ve Çağdaş Dünya’da aldığı şekil ile farklı medeniyet havzalarında bilimin tanımı, konusu, sorun-alanları ve amacı üzerine yorumlarda bulunulacak.

20.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004