Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kissinger: Irak’ta askerî zafer hayal

Dünyanın önde gelen siyasî gözlemcilerinden biri olarak kabul edilen, ABD eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, ABD’nin askerî zaferinden, “Irak’ta ülkeyi yönetebilen, iç savaşı, mezhep çatışmasını kontrol altına almış bir hükümetin görev yapıyor olmasının” anlaşılması gerektiğini belirterek, “bunu mümkün görmediğini” vurguladı.

ABD eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, Irak’taki sorunun çözümü için, bu ülkenin komşularını da kapsayacak bir uluslar arası konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Dünyanın önde gelen siyasal gözlemcilerinden biri olarak kabul edilen Kissinger, ‘’ABD’nin Irak’ta bir askerî zaferinin de mümkün olmadığını’’ söyledi.

BBC televizyonunun konuğu olan Kissinger, ABD’nin askeri zaferinden, ‘’Irak’ta ülkeyi yönetebilen, iç savaşı, mezhep çatışmasını kontrol altına almış bir hükümetin görev yapıyor olmasının’’ anlaşılması gerektiğini belirterek, ‘’bunu mümkün görmediğini’’ vurguladı. Kissinger, ‘’Irak’ın komşularını, belki BM Güvenlik Konseyi daimî üyelerini ve Hindistan ile Pakistan gibi, konferans sonuçlardan etkilenecek ülkeleri kapsayacak bir uluslar arası konferans düzenlenmeli’’ diye konuştu. ABD Başkanlarından Richard Nixon döneminde ulusal güvenlik danışmanı olan, daha sonra dışişleri bakanlığı yapan Kissinger, şimdiki ABD yönetiminin de görüşlerine önem verdiği bir kişi. Başkan George Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in de sık sık Kissenger’e danıştığı ifade ediliyor. Bush da bir süre önce, Irak için yeni bir perspektif gerektiğini kabul ettiğini belirtmişti.

/ LONDRA

21.11.2006


 

Bush’u terk eden terk edene

İngiltere’de yayınlanan The Independent, “Geçtiğimiz günlerdeki Kongre hezimeti ardından Amerikan Başkanı Bush’a bu kez Irak konusunda en yakın destekçileri dahi birer birer sırt çeviriyor.

Bush’un eski siyasî müttefiklerinden pek çoğu, ‘Irak konusunda şimdi bildiklerimizi 2003 yılının Mart ayında bilseydik, ‘işgale karşı’ tavsiyede bulunurduk’ diye konuştu. ‘2003’te Saddam Hüseyin’i devirmek çocuk oyuncağı’ diyen Ken Adelman, Bush’u eleştiren seslere son eklenen isim. Anlaşılan Adelman şimdi 655 bin sivilin, 2 bin 800 Amerikan 120 İngiliz askerinin ölümüne mal olan savaşın; yönetimin, bir dizi önlenebilir hatasıyla dolu olduğunu kabul ediyor” ifadelerine yer verdi.

/ LONDRA

21.11.2006


 

Ahmedinejad: israil, İran’a saldıramaz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin ihtiyacı olan nükleer yakıtı karşılamak için ‘’100 bin santrifüj kurma’’ kararı aldıklarını açıkladı. Ahmedinejad, "Biz İsrail’den daha güçlü ülkelere karşı koyduk. İsrail İran’a saldıramaz. Bunlar propaganda savaşıdır’’ diye konuştu.

Ahmedinejad, devlet televizyonunu gezerek, çalışanlara hitap etti ve soruları cevapladı. Nükleer programa ilişkin bir soru üzerine, ihtiyaç duyulan nükleer yakıtı gelecek yıl elde edeceklerini, bunun için de çok sayıda santrifüje ihtiyaçları olduğunu ifade eden Ahmedinejad, ‘’100 bin santrifüj kurma kararı aldık’’ dedi. Ahmedinejad, bütün nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde devam ettiğini kaydetti. “Büyük güçlerin baskılarına rağmen biz kendi yolumuza devam edeceğiz’’ diyen Ahmedinejad, alınabilecek harhangi bir yaptırım kararının ülkesini hiçbir şekilde etkilemeyeceğini savundu.

Ahmedinejad, geçen hafta ‘’kısa süre içerisinde ülke genelinde büyük nükleer şölen yapacaklarını” söylemiş ve nükleer yakıt programının yakın zamanda tamamlanacağını, son hedeflerinin de sivil nükleer santraller için yakıt sağlamak amacıyla 60 bin santrifüj kurmak olduğunu açıklamıştı.

Ahmedinejad, İsrail’in İran’a saldırma ihtimaline ilişkin bir soruyu cevaplarken de, ‘’Bunlar bir medya savaşıdır. Çünkü İsrail rejimi çok zayıftır.

Şu anda da birçok sorunla karşı karşıya. Biz İsrail’den daha güçlü ülkelere karşı koyduk. İsrail İran’a saldıramaz. Bunlar propaganda savaşıdır’’ diye konuştu. İran halkının barış yanlısı bir millet olduğunu ve hiçbir zaman bir ülkeye saldırmadığını söyleyen Ahmedinejad, ‘’Müzakereden yanayız, ancak kimsenin de bize saldırmasına izin vermeyiz’’ ifadesini kullandı.

/ TAHRAN

21.11.2006


 

Halid Meşal: Batı yeni hükümeti tanısın

Hamas’ın siyasî lideri Halid Meşal, Batının, El Fetih ile detaylarını görüştükleri yeni Filistin birlik hükümetini tanımaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.

Meşal, “Bu, uluslar arası toplumun yanlışlarını düzeltmesi için bir fırsattır. Bazıları Filistin seçmeninin iradesine saygı göstermiyorlar. Şimdi ise Filistin uzlaşmasına saygı göstermeyi öğrenmek zorundalar” diye konuştu. Bu arada, Filistinli militanların Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyine roket saldırısı düzenlediği bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’dan, “İsrail’e karşı düzenlenen roket saldırılarının durdurulması için yetkisini kullanmasını” istedi. Gazze Şeridi’nden atılan 5 roketin güney bölgesine düştüğünü belirten İsrail radyosu, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. Öte yandan, İsrail’in vuracağı yerlere canlı kalkan olmaya başlayan Filistinliler, dün de Hamas militanı olduğu belirtilen bir kişinin evine akın etti. Veyl Receb’in İsrail ordusundan evini terk etmesini isteyen bir uyarı telefonu almasının ardından, çok sayıda Filistinli bombardımana engel olmak amacıyla eve geldi.

/ ŞAM

21.11.2006


 

Saddam adil yargılanmadı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı idama mahkûm edilen Irak’ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in, adil yargılanmadığını bildirdi.

Örgüt, dâvânın pek çok eksiği bulunduğunu ve kararın, sağlam temellere dayanmadığını açıkladı.

Mahkemenin sert bir dille eleştirildiği raporun, Duceyl davasını iki ay boyunca izleyerek, yargıç, savcı ve avukatlarla konuşarak hazırlandığı belirtiliyor. Rapora göre bir çok temel hatanın yapıldığı savunuluyor. Rapora göre önemli kanıtlar, savunma avukatlarına önceden bildirilmezken, bildirilenler de son anda okunamaz hale getirildi. Ayrıca zanlılar, şahitlere soru sorma ve açıklarını yakalama hakkından mahrum bırakıldı. Rapora göre dâvânın başyargıcının tarafsızlığı da kuşkulu. Mahkemeye delil olarak sunulan belgelerdeyse, büyük eksiklikler vardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü çıkardığı bu sonuçlara dayanarak, dâvâda alınan kararı eleştiriyor, üstelik idam cezası verilen bir dâvâda böyle hatalar yapılmış olmasının ‘savunulacak tarafı olmadığını’ belirtiyor. HRW adına konuşan örgütün sözcüsü Richard Dicker de ülkede hayat hakkının yanı sıra, adil yargı hakkının ihlâl edildiğini söylüyor.

/ BAĞDAT

21.11.2006


 

Pentagon’dan Irak’a üç plan

Amerikan The Washington Post gazetesine göre, Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir kurul, Irak’ta güvenlik durumunun düzeltilmesi için Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekilmesi ya da Irak’a daha fazla asker gönderilmesi veya asker sayısının azaltılması, ancak daha uzun süre Irak’ta kalması şeklinde üç temel seçenek belirledi.

Gazetenin haberinde, üst düzey Savunma Bakanlığı yetkililerine dayanılarak, kurulun büyük ihtimalle, söz konusu seçenekleri birleştirerek, Irak’ta kısa süreli olarak Amerikan askerlerinin sayısının artırılmasını ve Irak güçlerine uzun süreli eğitim verilmesini tavsiye etmesinin beklendiği kaydedildi.

/ WASHINGTON

21.11.2006


 

Talat: Kıbrıs sorununun çözüm yeri BM

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la Cenevre’de yaptığı görüşmeden sonra, “Kıbrıs sorununun çözümü ancak BM çerçevesinde olacaktır” dedi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la 45 dakika olarak planlanan, ancak bir saat süren görüşmeden sonra basına açıklama yapan Talat, “Annan’la kapsamlı ve çok olumlu bir görüşme yaptıklarını” ifade ederek, “Genel Sekreter Annan’ın konuya gösterdiği ilginin ve Kıbrıs sorununun çözümünün BM çerçevesinde olacağını ifade etmesinin oldukça önemli olduğunu” söyledi. Annan ile görüşmeyi kendisinin talep ettiğini kaydeden Talat, Kıbrıs dosyasının tümüyle BM çerçevesine alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Sayın Genel Sekreter Annan’la görüşmemiz, öldürülmeye çalışılan BM bütünlüklü çözüm planını, başka bir deyişle Annan planını da yeniden gündeme getiren bir görüşme olmuştur. Ruhu itibariyle de ortaya konulan görüşler itibariyle de çok olumlu bir görüşme olmuştur.”

Görüşmede BM Genel Sekreteri Annan’ın kendi raporundan ve BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu rapordan bahsettiğini anlatan Talat, “Annan ile yaptığı görüşmenin aynı zamanda Güvenlik Konseyi’ne de bir uyarı niteliğinde olduğunu” bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın birikiminden sonuna kadar yararlanılması gerektiğini belirterek, görüşme sırasında kendisine “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda akil adam olarak görev yapmaya devam etmesi önerisinde bulunduğunu” söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la bugün yaptığı görüşmenin Kıbrıs sorununun hala BM platformunda olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Talat, “Kıbrıs dosyası hiçbir zaman AB tarafına gidemez. Buna bir kere bizim onayımız yoktur bu bir. İkincisi, AB’nin Kıbrıs sorunuyla ilgilenecek ve çözebilecek bir kapasitesi de yoktur” dedi.

/ CENEVRE

21.11.2006


 

CIA skandalı kelle aldı

İtalya’da ordu istihbarat şefi Nicolo Pollari görevden alındı. Pollari, Milan’da bir caddede Mısırlı bir terör şüphelisinin CIA tarafından kaçırılması olayındaki rolü sebebiyle soruşturma altında idi.

Pollari, devlet sırlarını veremeyeceği gerekçesiyle detaylı bir savunma yapmamış ancak bir yanlış yapmadığını ileri sürmüştü. Ebu Ömer adıyla bilinen Usame Mustafa Hasan 2003’te Milan’da CIA ajanları tarafından kaçırılmış, İtalya ordu istihbarat teşkilatı SISMI Başkanı Pollari de bu operasyona yardım etmekle suçlanmıştı. Milan’da bir cami imamı olan Mustafa Hasan, CIA ajanları tarafından Mısır’a götürülmüş ve burada işkenceye maruz kalmıştı.

/ ROMA

21.11.2006


 

‘Terörle savaş 30 yıl sürer’

İngiliz düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, terörle savaşın 30 yıl veya daha fazla sürebileceği tesbitinde bulundu.

Araştırma grubu, ABD’deki Kongre seçim sonuçlarının, Irak ve Afganistan’daki mücadelede az da olsa bir değişikliğe yol açabileceğini, Demokratların güç kazanmasının, ABD’yi bir ikilem karşısında bıraktığını belirtti. Düşünce kuruluşu, ABD’nin Irak’tan çekilmesi halinde, dini grupların sınırsız bir şekilde, petrol zengini bölgede faal olacağını, kalmaya karar vermesi halinde ise radikal grupların daha büyük hedefi haline gelerek Irak’ı gelecek kuşak militanların eğitim alanına çevireceğini kaydetti.

/ ANKARA

21.11.2006


 

Alpogan, Gürcistan'da

Gürcistan’ın başşehri Tiflis’te resmi temaslarda bulunan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Gürcistan Başbakanı Zurab Nohaydeli tarafından kabul edildi.

Başbakanlıkta basına kapalı yapılan görüşmede, iki ülke arasında ulusal güvenlik alanında işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alındığı kaydedildi. Alpogan, Gürcistan Güvenlik Sekreteri Konstantin Kemularya ile Parlamento Başkanı Nino Burcanadze ile bir araya geldi. Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliğini ziyaret eden Alpogan, burada Büyükelçi Ertan Tezgör, Türkiye’nin Gürcistan’daki Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Yüksel Öztekin ile görüştü. Tiflis’teki temaslarına devam eden Alpogan’ın, bugün Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

/ TİFLİS

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004