Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

‘150. Yılında Dolmabahçe Sarayı’ Sempozyumu

Dolmabahçe Sarayı 150. yıl kutlama faaliyetleri çerçevesinde yurt içi ve yurt dışından seçkin müzeci, bilim adamı ve akademisyenlerin katılacağı ‘’150. Yılında Dolmabahçe Sarayı Uluslararası Sempozyum’’u, 23-26 Kasım 2006 tarihleri arasında yapılacak.

Konuyla ilgili yazılı açıklamaya göre, TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığı tarafından, Dolmabahçe Sarayı 150. Yıl kutlama faaliyetleri çerçevesinde 23-26 Kasım tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı’nda uluslar arası bir sempozyum düzenlenecek.

Toplam 22 oturumun gerçekleştirileceği sempozyumda, Bilim Kurulu tarafından değerlendirilen 76 bildiri sunulacak.

Sempozyumun açılış töreni, 23 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın katılımıyla yapılacak.

Yurt içi ve yurt dışından seçkin müzeci, bilim adamı ve akademisyenlerin katılacağı sempozyumu, toplam 3 bin civarında yerli ve yabancı dâvetlinin takip etmesi bekleniyor.

Uluslar arası sempozyum, 26 Kasım Pazar günü Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonda gerçekleştirilecek oturumla sona erecek.

21.11.2006


 

İlber Ortaylı ile tarih yolculuğu

Kendine özgü tatlı sohbet üslûbu ile tarih gibi ciddi bir disiplini heyecanla takip edilen bir ‘dostlar meclisi’ne dönüştüren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşacak.

Faaliyet: SÖYLEŞİ

Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Saat: 18:30

Düzenleyen: İlber Ortaylı

Kendine özgü tatlı sohbet üslûbu ile tarih gibi ciddi bir disiplini heyecanla takip edilen bir ‘dostlar meclisi’ne dönüştüren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşacak. Ortaylı, sohbetlerinde, Osmanlı coğrafyasının idarî yapılanmasından saray teşkilâtının işleyişine, devlet katında ve sivil hayatta öne çıkan renkli kişiliklerden gündelik hayatın göstergelerine varıncaya dek maziyi “bütüncül tarih” anlayışıyla değerlendiriyor.

Karagöz

Faaliyet: Çocuklar için

Yer: Samandıra Belediyesi Kültür Merkezi

Saat: 14:00

“Boğaziçi Sefası”

Düzenleyen: Hasan Hüseyin Karabağ

Karagöz’le Hacıvat birlikte sandal gezisine çıkarlar. Hacivat’ın tüm uyarılarına rağmen Karagöz elindeki çöpleri denize atar. Çıkan fırtınada denize düşen Karagöz, denizin kirliliği içinde yaşamaya çalışan canlılarla karşılaşınca korkup, insan olduğunu saklar. Çünkü tüm deniz canlıları insanlardan şikayet etmektedir. Denize çöp attığı anlaşılan Karagöz kaçmak zorunda kalır... Çevre kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığı günümüzde Karagöz konuya dikkat çekerek ağlanacak halimize güldürüyor...

Anadolu’dan ezgiler

Faaliyet: Müzik - Konser

Yer: Yerebatan Sarnıcı

Saat: 19:30

Düzenleyen: Metin Eke

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Metin Eke ve saz san’atçısı arkadaşları, Anadolu’nun farklı bölge ve yörelerinden seçilen Kırık Hava (Türkü, Karşılama, Zeybek, Oyun Havası, vb.) türünde farklı tavır, farklı makamsal yapı ve farklı usûle sahip ezgileri enstrümantal olarak icra edeceklerdir. Kendisine İhsan Mendeş (Kemane), Gültekin Eke (Kaval), İlker Çelik (Bas Bağlama, Tar), Aytekin Kılıç (Ritm) sazlarıyla eşlik edeceklerdir.

21.11.2006


 

Güneşe uçan kanatlar: Mevlânâ

Tiyatro Greyfurt, “Çanakkale Mahşeri-Kardeşli Destanı” ve “Menan Cinleri” adlı Türkiye’ye malolan oyunlarından sonra, yine ses getirecek “Güneşe Uçan Kanatlar: Mevlânâ” oyununun galasını geçen hafta sonu Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirdi.

Mevlânâ ve felsefesini çok kısabir zaman diliminde öz bir şekilde vermeye çalışan oyunu Mahmud Tahsin yazıp yönetiyor. Metin danışmanlığını Prof. Dr. Cihan Okuyucu, diyalogları Senai Demirci, müziği Hakan Yılmaz tarafından gerçekleştirilen eserde seslendirmeleri ise İbrahim Sadri yapmış. Oyunun önemli teknik özelliklerinden biri de, gösteri de yer alan oyuncuların aylarca sema eğitimi almaları. Oyun Anadolu ve Almanya, Belçika, Fransa olmak üzere yurtdışında da sahnelenecek.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Ve Kültür Teşkilâtı (UNESCO) 2007 yılını tüm dünyada Mevlânâ yılı olarak ilan etti. Her yıl yeni bir tema üzerine oyun hazırlayan Greyfurt, bu yıl da Mevlânâ Hazretlerinin hayat hikâyesine ayrıldı. 70 dakika süren bu mistik gösteride Muhammed Celâleddin’in Mevlânâ oluş süreci... Mesnevî’yi ona yazdıran sebepleri, güneş etrafında dönen semazenleri ve en önemlesi aşk’ı ve daha bir çok şeyi bulabileceksiniz.

Oyunun konusu şöyle: “Mevlana olma yolunun tek yolcusu Mahmud Celâleddin, yazısı gereği, ikincinin peşine düşer... Halep’e gider, Şam’a gider... Tüm medreseleri, ilim dergâhlarını gezer... Oysa ikinci kanadı da ona doğru gelmektedir. Ve bir gün şehre bir derviş gelir. Güneş gelir. Şehir değişir. Yeryüzü değişir...”

Oyunun ardından konuşma yapmak için sahneye davet edilen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Gül bahçesini güzelleri sizleri tebrik ediyorum” derken, İstanbul Milletvekili Halide İncekara “Sufi süreden sonra her söz fazla gelir” diyerek bir anlamda oyunun güzelliğini özetledi. İstanbul milletvekili Mustafa Ataş da, “Böyle manevî iklimlere ihtiyacımız var. Anadolu sizleri bekliyor. Herkese tebrikler” diye konuştu.

Gösteri programı:

(Ümraniye Kültür Merkezi)

25 Kasım Cumartesi: 19.30

26 Kasım Pazar: 17.00

Pendik Kültür Merkezi

23 Kasım Perşembe: 20.00

30 Kasım Perşembe: 20.00

Reyhan ÖZTÜRK

21.11.2006


 

Tarihî cami restore ediliyor

Denizli’nin Kale ilçesindeki tarihî Cevherpaşa Camiinde restorasyon çalışmalarına başlandı

Edinilen bilgiye göre, ilçenin eski yerleşim merkezi Tabae’de bulunan 781 yıllık cami, Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğünce restore ettiriliyor. Çalışmalar kapsamında caminin çatı kısmı onarılıyor, iç bölüm düzenlemesi, ahşap bölümler ve işlemeler aslına uygun olarak yenileniyor. Bakımsızlık ve tabiî şartları sebebiyle caminin hasar gören minaresinde de onarım yapılacak. Bu çalışmalar için 125 bin YTL harcanacak. Kale Belediye Başkanı Abdullah Karaayvaz, Cevherpaşa Camisi’nin restorasyon işinin kısa sürede bitirilmesini beklediklerini belirtti. Karaayavuz, 1225 yılında yapılan bu caminin, ilçedeki en eski yapılardan olduğunu belirterek, Denizli-Muğla kara yolu kenarında bulunan caminin restarasyondan sonra, önemli bir ziyaretçi potansiyeli yakalayacağına inandıklarını söyledi.

/ DENİZLİ

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004