Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgarî ücret, AB’ye girişte engel değil

AB ülkelerinde ortak bir asgarî ücret mevzuatı ve ortak bir asgarî ücret uygulaması olmadığı, dolasıyla Türkiye’nin AB’ye girişte asgarî ücret konusuda herhangi bir mevzuat değişikliğine gitme zorunluluğu bulunmadığı bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdarî Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Harun Terzi ve araştırma görevlisi Burçin Yılmaz tarafından hazırlanan ‘’Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde asgarî ücretin karşılaştırmalı analizi’’ başlıklı makalede, Türkiye’deki asgarî ücret uygulamasının AB’ye girişte engel oluşturmayacağı ifade edildi.

Makalede, AB üyesi ülkelerden Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya ve Güney Kıbrıs’ta asgarî ücretin toplu sözleşmelerle, diğer 18’inde de ulusal seviyede yasayla tesbit edildiğine dikkat çekildi.

AB ülkelerinde asgarî ücret konusundaki farklılıkların sadece belirleniş yöntemiyle sınırlı kalmadığı, çeşitli uygulama farklılıkları da olduğu vurgulandı. Asgari ücretin yasayla ulusal olarak belirlendiği 18 AB ülkesinde asgari ücretin kapsamı, uygulanış tipi, tesbit ve güncelleştirme metodu gibi unsurlar açısından farklılıklar olduğu ifade edildi.

Asgarî ücretin AB ülkeleri ve

Türkiye arasında karşılaştırılması

Makaleye göre ilk asgarî ücreti 1936 yılında uygulamaya koyan ülke Türkiye olurken, Hollanda’da 1969, Fransa’da 1970’de bu uygulamaya geçildi. Diğer ülkelerde yasal asgarî ücret uygulamasına geçiş daha çok 1990’larda görülürken, Polonya’da yasal asgarî ücret uygulaması 2003 yılından itibaren devreye girdi.

Bu arada 2005 yılı için belirlenen en yüksek asgarî ücret, bin 467 Avro ile Lüksemburg’ta. Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere ve İrlanda’da ise asgarî ücretin bin Avro’nun üzerinde. Yunanistan, İspanya, Malta, Slovenya ve Portekiz’de asgarî ücret 668 ila 437 Avro arasında iken, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Estonya, Slovakya, Letonya ve Litvanya’da ise 235 ila 116 Avro arasında. Türkiye ise 2005 yılında, 306 Avro olan asgarî ücret ile sondan 8. sırada yer aldı.

Makalede, asgarî ücretten yapılan kesintilerin ülkelere göre farklılık gösterdiği, 2001 yılı rakamlarına göre Türkiye’de yapılan ve 66 Avro’yu bulan kesintinin diğer AB ülkelerine göre çok yüksek miktarda olmadığı, fakat bu ülkelerde asgarî ücretten çalışan işçilere aile ve çocuk yardımı, işsizlik sigortası, negatif gelir vergisi, gelir vergisi kredileri gibi başka mekanizmalarla korunduğu ifade edildi.

/ ERZURUM

22.11.2006


 

Kalite Kongresinde Türkiye enerjisine övgü

Lozan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Stephane Garelli, ‘’Liderken yönünüzü kaybederseniz, bunu yönünüzü buluncaya kadar belli etmeyin’’ dedi.

Garelli, 15’inci Kalite Kongresinin özel oturumunda yaptığı konuşmasına Türkiye’nin enerjisine hayran olduğunu söyleyerek başladı. 20 yıl önce kimsenin rekabeti düşünmediğini belirten Garelli, rekabetin özellikle küreselleşen dünyada kaçınılmaz bir unsur olduğunu anlattı. Rekabeti, bir takım yetkinlikleri bir araya getirmek olarak tanımlayan Garelli, rekabetin aynı zamanda değişimi yönetebilme becerisi olduğunu kaydetti. Garelli, ne zaman rekabet edileceği, ne zaman işbirliği yapılacağının iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkelerin büyüme rakamlarından örnekler veren Garelli, Türkiye’ye de dikkat çekerek, ‘’Türkiye, geleceğin ülkeleri arasında yer alıyor’’ dedi. İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik anlamda iki gelişmenin ön plana çıktığını anlatan Garelli, ABD’nin aşırı para, Çin’in ise aşırı hammadde tükettiğini söyledi.

ABD’nin borçlarının yüksek olduğunu da belirten Garelli, Çin’e ve Japonya’ya borçlandığını anlattı. Bu durumun daha önceki dönemlerde akıllara gelmeyeceğini dile getiren Garelli, ‘’Başkan Bush’un aylığının bir kısmı Pekin’den ödeniyor’’ dedi.

/ İSTANBUL

22.11.2006


 

Bütçedeki personel gideri artışı seçimlerle ilgili

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 2007 yılı bütçesinde personel giderlerindeki artışın seçimlerle ilgisi bulunduğunu savundu.

Bankeuropa tarafından İzmir’deki müşteriler ve ekonomi çevrelerine yönelik olarak ‘’2007’ye Girerken Ekonomi ve Vergilerdeki Gelişmeler, Fırsatlar’’ başlıklı seminer düzenlendi.

Seminerde vergisel düzenlemelerle ilgili bilgiler veren Kızılot, yeni düzenlemeler konusunda katılımcıların sorularını cevapladı.

2006 yılında enflasyon, faiz oranları, büyüme, bütçe açığı ve faiz dışı fazla gibi kalemlerin bardağın dolu tarafını, cari açık, işsizlik, kayıt dışı ekonomi, dolaylı vergiler ve artan borçların da boş tarafını gösterdiğini aktaran Kızılot, en önemli giderin faizler, en önemli gelirin ise vergiler olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

2007 yılı bütçesiyle yeni döneme ilişkin öngörülerin yapılabildiğini ifade eden Kızılot, ‘’Bütçede her yıl yüzde 21 olan personel giderleri, 2007 yılı bütçesinde yüzde 26 olarak belirtilmiş. Personel giderlerindeki bu artışın seçimlerle ilgili olduğunu tahmin ediyoruz. Alınacak yeni memurlar ve verilecek kadrolar, bu oranda etkili olacaktır’’ dedi.

/ İZMİR

22.11.2006


 

Tarım meclisi toplanıyor

Türkiye Tarım Meclisi’nin, İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi başkanlığında 24 Kasım Cuma günü Ankara’da toplanacağı bildirildi.

İZTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’nca, istişari nitelikte olarak sektörel gelişmeyi teşvik etmek, sorunları incelemek ve tedbirleri belirlemek amacıyla kurulan Türkiye Tarım Meclisi, ikinci kez toplanacak. Mesleğinde itibarlı ve tecrübeli borsa mensuplarıyla ihtisas sahibi üyelerden oluşan mecliste, 2006 yılı ürün değerlendirmesi, 2007 yılı tarım destekleri ve Bitkisel Üretim Raporu hazırlatılması konuları görüşülecek.

/ İZMİR

22.11.2006


 

AB’den hayvancılığa 145 bin avro destek

Bitlis Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Mürsel Ardıç, Doğu Anadolu Kalkınma Programı’na (DAKP) sundukları ‘’Damızlık Birliği Etkin Saha Çalışması’’ projesinin kabul edildiğini bildirdi.

Ardıç, AB’nin projeye 145 bin Avro destek verdiğini, projenin bölgede hayvancılığı geliştireceğini ifade etti. Ardıç, bu kaynakla bölgede hayvancılığı yaygınlaştırmayı planladıklarını belirterek, proje kapsamında Bitlis merkezde ve Ahlat’ta proje büroları açtıklarını anlattı. AB tarafından gönderilen 145 bin Avroluk hibe parayla, proje bürolarında çalışmalara başladıklarını ifade eden Ardıç, şöyle konuştu: ‘’Bürolardaki ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ve teknik elemanlarla çalışmalarımızı hızlandırdık. Hayata geçireceğimiz projeyle bölgedeki işsiz ziraat mühendislerine ve veterinerlere iş sahaları oluşturulacak. Yani bu yönüyle bakıldığında istihdam da sağlanacak. Öte yandan sunî tohumlama faaliyetleri hızlanacak. Bölgedeki hayvanlar kayıt altına alınacak. Soy kütüğü sistemi geliştirilecek. Eğitim amaçlı olarak farklı illere ve bölgelere geziler düzenlenecek.’’

/ AHLAT

22.11.2006


 

Hazine, 2,9 milyar YTL borçlandı

Hazine, dün net 2 milyar 911,6 milyon YTL borçlandı. Hazine’nin düzenlediği ve yeniden ihraç ettiği 5 yıl (1,750 gün) vadeli Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden değişken kupon ödemeli tahvil ihalesinde, dönemsel faiz yüzde 10,86 oldu.

İhaleye nominal 3 milyar 204,3 milyon YTL teklif gelirken, nominal 1 milyar 460 milyon YTL, net ise 1 milyar 564,8 milyon YTL’lik satış yapıldı. Hazine kamu kurumları ve piyasa yapıcı bankalara yapılan net 1 milyar 346,8 milyon YTL’lik satışla birlikte, toplam 2 milyar 911,6 milyon YTL net borçlanmaya gitti. Tahvillerin geri ödemesi 7 Eylül 2011’de yapılacak. Öte yandan, Hazine yarın, tamamı piyasaya olmak üzere 3 milyar 447 milyon YTL ödeme yapacak.

/ ANKARA

22.11.2006


 

Sivaslı çileği dünyaya açılıyor

Uşak’ın Sivaslı ilçesi halkının geçim kaynağı haline gelen ve 1970 yılından bu yana üretilen çileğin, dünyaya açılmasına yönelik proje hazırlandı.

Sivaslı Kaymakamlığının girişimleri ile hazırlanan Damlama Çilek Üretim Projesinin işlerliğe kavuşması halinde ilçede çilek üretimi yapan çiftçilerin, bundan sonra ihracata yönelik çalışacakları bildirildi.

Sivaslı Kaymakamı Sedat Yıldırım, yaptığı açıklamada, ilçede 2 bin 500 dekar alanda yıllık 4 bin 500 ton çilek üretildiğini, ancak bunun ihraç edilemediğini belirtti. Sadece 2005 yılında 60 ton ürünün Rusya’ya gönderildiğini bildiren Yıldırım, ‘’Üretilen 4 bin 500 ton çileğin tamamı ihraç edilebilirse Sivaslı’ya yıllık 10 milyon YTL girdi sağlanabilir’’ dedi.

/ UŞAK

22.11.2006


 

Isparta Belediyesi borçları yapılandırıyor

Isparta Belediyesi kendisine borçlu vatandaşlara, 31 Aralık 2006 gününe kadar müracaat etmeleri halinde yeni kolaylıklar getirecek. Bu ödeme planı içerisinde özellikle esnafa borcuna karşılık ürün takası da tanınıyor.

Yani belediyeye çeşitli borcu olan esnaf satışa sunduğu ürün ile borcunu ödeyebilecek. Belediye Başkanı Hasan Balaman, halkımızın yeni yılda mağdur olmamaları, için bu uygulamayı başlattıklarını ve sorunun çözümü için Gelir Müdürlüğü ile Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Görgülü ile bizzat görüşmelerini istedi.

Başkan Yardımcısı Görgülü’de Gelir Müdürlüğü’nde yaptığı basın toplantısında şunları kaydetti; “Belediye Başkanımız Hasan Balaman’ın talimatları doğrultusunda Ispartalı hemşehrilerimizin, esnafımızın, borçları ile ilgili yeni bir yapılandırmaya gidilmiştir. Yıl sonuna kadar hemşehrilerimiz gelir müdürlüğüne gelmek şartıyla geçmişteki borçlarını yeniden yapılandıracağız. Bu yapılandırma tüm borç hanelerini kapsamaktadır. Yani su borcu emlak borcu, kira ya da işgaliye borcu gibi. 2007 yılı itibari ile borcu olan vatandaşlarımızın kira yada işgaliye olarak çalıştırdıkları işyerlerinin kira yenilemesi yapılmayacak. Ve boşaltılması yönüne gidilecektir. Ayrıca hukuki süreçte başlatılmış olacak. Hiçbir hemşehrimizin zor durumda kalmasını istemiyoruz.”

Ramazan KUTLU / ISPARTA

22.11.2006


 

Doğu’da petrol aramalarına kış engeli

BATMAN - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Okçular köyündeki ‘’Okçular-1’’ kuyusundaki petrol sondajına, iklim şartları sebebiyle ara verdi.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 5 bin 100 metre olarak hedeflenen ve Türkiye’nin en derin petrol kuyusu unvanını taşıyacak olan Okçular-1 kuyusunda 4 bin 100 metreye ulaşıldığı belirtildi.

Pervari bölgesindeki çetin kış şartları sebebiyle çalışmalara ara verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ‘’Burada görev alan kamp personelimizi çetin kış şartları sebebiyle geri çektik. Ayrıca bazı araç ve gereçlerimiz de gelecek sezonda kullanılmak üzere Batman sahasına nakledildi. Okçular-1 kuyumuzda gelecek sezon yeniden çalışma başlatılacak. 2007 yılının ilk 6 ayında buradan kesin sonuç alınacaktır.’’

/ BATMAN

22.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004