Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İHOP: Hükümet 301’de makyaj peşinde

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) yetkilileri, hükümetin 301'le ilgili olarak görüş istediği STK'lar arasında insan hakları örgütlerinin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu, şimdiye kadar ortaya çıkan görüşmelerin de "görüntüyü düzeltmekten" öteye gitmediğini bildirdiler.

İnsan Hakları Ortak Plâtformu (İHOP) temsilcileri Türk Ceza Kanununun 301. maddesi ile ilgili neler yapılabileceği konusunda gazetelerin temsilcileri ile bir araya gelip neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundular.

Mazlumder, İnsan Hakları Derneği, Helkinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslar arası Af Örgütü tarafından oluşturulan İHOP, düşünceye özgürlük kampanyası çerçevesinde yapılan faaliyetleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen istişare toplantısında, 301. maddenin değiştirilmesinden öte kaldırılması gerektiğini vurguladılar.

Türkiye’nin 9 Nisan 2002’de imzaladığı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan kaldırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Uluslararası Sözleşmesine dikkat çekilen toplantıda, “TCK’nin 301. maddesinde yer verilen “Türklük” ibaresi, doğrudan ırka yönelik bir referans verdiğinden ve maddenin koruma alanına başka ırk ve etnik grupların girmemesi dikkate alındığında 301. maddenin Irkçılığa Karşı Sözleşmeye aykırı olduğu açıktır. Öte yandan, ‘Türklük’ ibaresi, oldukça muğlak ve anlam içeriğine sahiptir. Bu ibare, rahatlıkla evrensel bir ırkçı söylemin unsuru haline getirilme tehlikesi taşımaktadır” görüşüne yer verildi.

301. maddenin, madde içinde korunan değer ve kurumlara yönelik “aşağılayıcı” ifadeleri cezalandırdığına dikkat çekilen toplantıda, bu kelimenin geniş bir anlama sahip olduğu ve yorumlanmaya muhtaç olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamalarda, “Gerek Türklük gerek aşağılanma ifadeleri sözkonusu uluslar arası standart ile uyum içinde değildir. Fiziksel olarak yasa içinde düzenlenmiş olmakla birlikte anlamların muğlaklığı, idare organları ve yargı organlarına gereğinden fazla yorum hakkı sunmaktadır” denildi.

Demokratik hukuk devletinde kamu düzeninin sağlanmasının, özgürlüklerin korunması ile mümkün olduğunun belirtilen toplantıda, bu çerçevede özgürlükler ile ceza sistemi arasında bir dengenin varlığının zorunluluğu olduğu, ceza sisteminin özgürlükleri koruyucu bir suç ve ceza politikasının oluşturmanın gerekliliği üzerinde duruldu.

Son yıllarda TCK’nin 301. maddesi temelinde açılan davaların tümünde “tabulaştırma” zihniyetinin izlerinin bulunduğu dikkat çekilen toplantıda, “Bu da rejime en azından bir otoriter nitelik kazandırmakta, özgürlükler ve düzen dengesinde de düzen lehine aşırı bir biçimde bozmaktadır. Bu nedenlerle insan hakları örgütleri 301. maddenin düzeltilmesinden yana bir mücadele sürdürmektedir” denildi.

Hükümetin son zamanlarda 301 ile ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşünü almasını olumlu bulan İHOP yetkilileri, ancak bunlar arasında insan hakları örgütlerinin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu, şimdiye kadar ortaya çıkan görüşmelerin “görüntüyü düzeltmekten” öteye gitmediğine dikkat çektiler.

Mehmet Kara - Kemal Benek / ANKARA

24.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fikre linç Türkiye'ye yakışmıyor

  Fikrí tartışmaya hazırım

  Ulusalcıların AB vurgunu

  Ağar: Türkiye AB’den vazgeçemez

  Gül: Rumların yolunu Denktaş açtı

  Erdoğan, Ürdün’e gidiyor

  İHOP: Hükümet 301’de makyaj peşinde

  İmam hatiplere “hain plan” uygulanıyor

  Lagendijk’ten Kıbrıs sorununu donduralım teklifi

  Siyasî partilerin gözü Hazine’de

  TGC’den değişiklik teklifi

  TBMM’ye dilekçe

  Memurlardan, Meclis önünde basın açıklaması

  Gerginlik, Türkiye’ye 2007’yi kaybettirir

  SSK’nın zirvesi 60 yılda 54 kez değişti

  Belediyeden müteahhitlere ceza

  Yeni Asya Medya Grup MÜSİAD Fuarı’nda

  Ağrı 4,4’le sallandı

  Türkiye hakkında olumsuz tartışmalar AB'nin çıkarına aykırı

  Avrupa kapıları vasıflı iş gücüne açık

  Bıçak parası, vatandaşı da hekimi de sıkıntıya soktu

  “Kuvvet makinesi” paylaşılamıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004