Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Papa, müsbet intiba bıraktı

Katolik Hıristiyan dünyasının lideri Papa 16. Benedictus’un Türkiye’yi ziyaretinden önce yaptığı konuşmalar ve bu konuşmaların altyapısını hazırlayan geçmişi üzerinde hayli değerlendirmeler ve yorumlarla gerek içeride, gerekse dışarıda oldukça gergin ve olumsuz bir hava oluşturulmuştu. Böyle bir zeminde Papa’nın ziyaretinin ya iptal edileceği veya çok riskli olacağı için menfi birtakım sonuçların da beklenebileceği ifade ediliyordu.

Ne var ki bu beklenenlerin hiçbiri gerçekleşmedi. Hatta tam aksine, düşünülen bütün olumsuz ihtimallerin yerine, bunların haksız ve yersiz olduğunu ispat edercesine güzel, müsbet intibalar ve hatıralar bıraktı.

Kara bulutlar dağıldı

Bu güzel intibaların oluşmasında hiç şüphesiz, her iki tarafın da hazırlıklarında en ince detayına varıncaya kadar hassasiyet ve dikkat göstermiş olmalarının büyük dahli vardır. Gerek Vatikan tarafının ve gerekse Türkiye’nin, olumsuz yönleriyle ufukları karartan ortamı ve gerginliği izale yönünde gösterdikleri titizlik ve azami gayret ve bu çabaların harcanmasındaki samimiyet, ziyaretin her kademesinde açıkça müşahede ediliyordu. Bunun olumlu sonuçları çok geçmeden görülmeye başladı.

Papa’nın bizzat şahsının, din adamlığı yanında çok yetkin bir akademisyen oluşu ve bu olgunluğun yanında, daha önceden hem yazıları hem de sert beyanlarıyla şahsı etrafında oluşmuş bulunan menfi havayı izale noktasında, ustaca ve başarılı bir görünüm sergilemesi dikkatlerden kaçmamıştır.

Gerek havaalanında sayın Başbakan’ın uçağın kapısında Papa’yı karşılaması ve görüşmeye zaman ayırmasının kara bulutların dağılmasında ilk hareketi vermiş olması ve gerekse Papa’nın Ankara’daki ziyaret ve temasları sırasında, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ziyaretinde gösterdiği samimi tavrı ve ifadeleri, bulutların etkisini ortadan kaldırmış, bunun mukabilinde Müslüman milletimizin geleneksel misafirperverlik ve engin hoşgörülü tavrını ortaya koymasına imkân sağlamıştır. Zaman zaman esprili ifadeleri soğukluğu izale etmiş, sempatik davranışı ile de olumlu ortamı pekiştirmiştir.

Huzur ve ihtiram

İstanbul’da Ayasofya ziyareti ve Sultanahmet Camii’ndeki dikkatli, temkinli ve Müslümanları incitmeyecek ve hatta sempati toplayan davranışları, ayakkabılarını çıkararak camiye girişi, istavroz çıkarma yerine ellerini bağlayarak kıbleye yönelip Huzur ve İhtiram duruşu sergilemesi, hangi niyet ve mekanizma saiki ile olursa olsun (ki bu yönü sırf Cenab-ı Hakk’ın yetki alanıdır) güzel bir manzara idi.

Papa’nın Türkiye ziyareti bütün yönleriyle ele alındığı zaman görülecektir ki, bir din adamı sıfatıyla ve bu alanda verdiği mesajlar, medeniyetler uzlaşması ve dinlerarası diyalog gibi kavramlar ve oluşumlar için müsbet unsurlar içermektedir. İlle de olumsuz bazı unsurlar arama çabalarının çok anlamlı olmayacağı ve bunun dünya barışına katkı yerine zarar verebileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.

Diyaloğa katkı

İster “çok ustaca, mükemmel planlanmış ve hazırlanılmış bir senaryonun sahneye konması ve profesyonelce oynanması” diyenler bulunsun ve tabii bunlara göre memleketine dönünce “eski tas eski hamam olacak” kehanetleri söylensin, isterse “bütün olayların titizlikle ana hatları hazırlandıktan sonra samimiyetle spontane olarak cereyan ettiği” ifade edilsin, kanaatimce doğru olan ve olması gereken düşünce tarzı ikincisi olmalıdır.

Ve bugün için bıraktığı olumlu intibalar ve dinler arası diyaloğun pekişmesi için yaptığı katkıların öncelikle göz önünde bulundurulması ve ilerisi için devamının temenni edilmesi en isabetli yaklaşım olacaktır.

Milliyet, 2.12.2006

Prof. Dr. Saim YEPREM

03.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papa, müsbet intiba bıraktı

  1925-45 arası

  Amerikalı Komutan Schoomaker; “Türkiye’de darbe olur mu?”

  Ekümenik

  Nedir bu ekümeniklik?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004