Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Nedir bu ekümeniklik?

Yahu nedir bu ekümeniklik Allah aşkına... Her zaman karşımıza çıkıyor. Bu konuda tıpkı temizlemeyip (çözmeyip) sürekli bir şekilde halının altına süpürdüğümüz Kıbrıs konusu gibi, Kürt Sorunu gibi, Ermeni meselesi gibi bir uluslararası nitelik kazanacak bu gidişle. O halde nedir bu mesele. Madem Papa da buraya kadar gelmiş, anlayalım, dinleyelim ve bir çözüme kavuşturalım.

Bu çözüm bizim çözümümüz olsun, başkalarının dayatarak çözdürdüğü bir sorun olmasın. Papa’nın Türkiye ziyareti ülkemizde yaşayan birkaç bin Rum’un dini lideri olarak gördüğü Patrik Bartholomeos’un dünyadaki 300 milyon Ortadoksun da lideri olduğu anlamına gelen ekümeniklik meselesini yeniden gündemimize taşıdı. Türkiye kabul etmiyor ama Bartholomeos katıldığı her uluslararası etkinlikte bu sıfatını, ekümenik sıfatını kullanıyor. Bartholomeos galiba haklı. Çünkü Kuzey ve Güney Amerika, İngiltere, Almanya, Batı Avrupa, Yeni Zelanda, Kore ve Hong Kong kiliseleri İstanbul’a bağlı. Ve İstanbul’daki temsilci altıncı asırdan beri bu unvanı taşıyor. Fakat Ortodoks Ruslar Fener Patriği’ne başka anlamlar yüklüyor.

Biri çıkıp da Fener Patrikliği zaten fiilen kullandığı ekümenikliğini Türkiye’nin kabul etmesinin ne gibi bir zararı olduğunu, önce bize, sonra ABD Başkanı’na, sonra Papa’ya, sonra da Bartholomeos’u ekümenik kabul eden bütün kiliselere anlatsa iyi olacak.

Bugün, 2.12.2006

Nuh GÖNÜLTAŞ

03.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papa, müsbet intiba bıraktı

  1925-45 arası

  Amerikalı Komutan Schoomaker; “Türkiye’de darbe olur mu?”

  Ekümenik

  Nedir bu ekümeniklik?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004