Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye ziyareti gerilimi bitirdi

Papalık Hıristiyanlarası Birliği Özendirme Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Papa’nın Türkiye’deyken yaptığı jestlerle, 12 Eylül’deki Regensburg konuşması neticesinde İslâm dünyası ile Vatikan ilişkilerinde yaşanan gerilimli dönemin artık geride bırakılmış olmasını sağladığını söyledi.

Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyaretinin yankıları sürüyor. Papalık Hristiyanlarası Birliği Özendirme Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, geziye ilişkin yaptığı değerlendirmede, Papa’nın Türkiye’deyken yaptığı jestlerle, 12 Eylül’deki Regensburg konuşması neticesinde İslâm dünyası ile Vatikan ilişkilerinde yaşanan gerilimli dönemin de artık geride bırakılmış olmasını sağladığını söyledi.

Kardinal Kasper, İtalyan devlet televizyonu Rai-1’de yayımlanan demecinde, Vatikan’ın bir devlet olarak Türkiye’nin AB üyeliği konusunda lehte veya aleyhte bir tavır takınamayacağını hatırlatarak, “Vatikan’ın bu konudaki tavrı hep aynıdır. Bizim siyasî meselelerde bir tavrımız olamaz. Ama Papa, Avrupa’ya yakınlaşmayı amaçlayan yürüyüşün devam etmesine sevinir” dedi. Kardinal Kasper, Papa’nın Türkiye’deyken yaptığı jestlerle, 12 Eylül’deki Regensburg konuşması neticesinde İslâm dünyası ile Vatikan ilişkilerinde yaşanan gerilimli dönemin de artık geride bırakılmış olmasını sağladığını savundu. Kasper, “Regensburg sonrası dönem artık kapanmıştır. Türkiye ziyareti, iyi niyetli tüm insanların Papa’nın diyalog istediğini idrak etmelerini sağlamıştır. Ziyaret, Müslümanların çoğunluğunun iyi niyetliler ve ılımlılardan oluştuğunun anlaşılmasını da sağladı. Dolayısıyla Müslümanlar bir tehlike değildirler. Onlarla işbirliği yapmamız mümkündür” diye konuştu. Kardinal Kasper, Hristiyanlık’taki bazı değerlerin Müslümanlarda da bulunduğunu, ama aradaki farklılıkların da asla göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çekti. Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyareti sırasında yaptığı jestlerde de bu kurala riayet etmiş olduğunu belirten Kasper, “Oruç ve duâ, Müslümanların yoğun biçimde yaşadığı değerler arasındadır. Hristiyanlar da onları bu sebeple taktir etmektedirler. Papa Türkleri sevmektedir, Müslümanları sevmektedir” dedi.

Kasper, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Diyalog, saygı ve güveni gerektirir ama, aradaki farklılıklar da unutulmamalıdır. Papa, bu farklılıkları unutmamış olmakla birlikte, Türk halkına ve Müslümanlık inancına yönelik takdir ve sevgisini göstermek istemiştir”.

/ VATİKAN

05.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye ziyareti gerilimi bitirdi

  Litvinenko Müslüman mı öldü?

  KKTC’de muhalefetten mecliste “şok” eylem

  Türkiye’ye karşı Chirac-Merkel ekseni

  Annan: Irak'taki durum iç savaştan beter

  Türkiye-İran ilişkilerinde yeni dönem

  Bush, Chavez’e yine kazandırdı

  Annan raporuyla ilgili değerlendirmeler abartılı

  10 Amerikan askeri öldürüldü

  ‘İngiliz siyaseti Müslümanları radikalleştiriyor’


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004