Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Batının umursamazlığı

İngiltere’de yayınlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye ile AB arasında bugün gelinen noktada yaşanan sorunların Türklerin “sivriliğinden” ziyade Batının umursamazlığından kaynaklandığını yazdı. Yazar Quentin Peel, AB’nin Kıbrıs sorununu Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyecek şekilde çözmeyi başaramadığına işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin hâlâ tanınmadığını ve izolasyonlarla karşı karşıya olduklarını kaydetti ve AB üyelerini Rumların blöfüne teslim olmakla suçladı.

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye’nin AB sürecinde böyle bir “tren enkazının” ortaya çıkacağının önceden belli olduğunu yazdı.

Türkiye ile AB arasında bugün gelinen noktada yaşanan sorunların Türklerin “sivriliğinden” ziyade Batı’nın umursamazlığından kaynaklandığını belirten FT yazarı Quentin Peel, gelecek hafta 25 AB üyesinin Türkiye ile müzakerelerin Kıbrıs’taki sorunlar yüzünden kısmen askıya alınması yolunda alacağı kararın ilişkilere yeni sorunlar katacağını savundu. Kıbrıs Rum kesiminin, 2004’te Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye alınmasından bu yana bir “tren kazası” potansiyelinin bulunduğunu kaydeden yazar, Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında kalması ihtimali daha kuvvetli olan bir anlaşmazlığın, yaşananlar yüzünden Türkiye ile AB arasında bir soruna dönüştüğüne dikkat çekti. Quentin Peel, sorunun ilişkiler üzerinde yıllar süren olumsuzluklara yol açabileceği uyarısında da bulundu. “Geçmişte böyle bir sorunu halletmek bu kadar zor olmayabilirdi” diyen yazar, “Geçmişte böyle bir durumda Türkiye, sorunun çözümü için diğer müttefiki olan Amerika’ya giderdi. Washington da gerçekten NATO üyesi olan müttefiklerine uzlaşmaya yanaşmaları için baskı yapardı. Zorlu geçen birkaç yılın ardından, ilişkiler normale dönerdi” ifadesini kullandı. Ancak bugün Ankara’nın Washington’la ilişkilerinin de en az Brüksel’le olduğu kadar zorlu bir dönemden geçtiğini savunan yazar, Irak savaşı ve PKK sorununun Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını körüklediğini bildirdi. Türkiye’nin ne Avrupa ne de ABD için kolay bir müttefik olduğunu, ancak stratejik öneminin hep bilindiğini belirten Peel, Türkiye’nin geçmişte eski Sovyetler, şimdi de Orta Doğu için bir cephe oluşturduğunu hatırlattı.

Hem Washington hem de Brüksel ile ilişkilerdeki son bozulmanın Türkiye’nin “sivriliğinden” ziyade Batılı müttefiklerinin umursamazlığından kaynaklandığını da vurgulayan yazar, AB’nin Kıbrıs sorununu Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyecek şekilde çözmeyi başaramadığına işaret etti. AB üyeliğinin Rumlarla Türkler arasındaki ilişkileri düzeltmek için bir sebep olarak düşünüldüğünü, ancak Annan planı için yapılan referandumlarda Türkler “Evet” derken Rumların “Hayır” oyu kullandığını hatırlatan Quentin Peel, buna karşılık Kıbrıslı Türklerin hala tanınmadığını ve izolasyonlarla baş başa olduklarını kaydetti.

/ LONDRA

06.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fiji’de darbe, Başbakan direniyor

  Batının umursamazlığı

  Hahamlar El Al’ı haşladı

  AB Komisyonundan Fransa ve Almanya’ya uyar

  Prodi de karşı cepheye katıldı

  Pervez Müşerref Keşmir’den vazgeçiyor

  Oğul Bush: Beni babam yönetmiyor

  İran, ABD’den takvim istedi

  Kosova bağımsızlığa doğru yürüyor

  Bush yönetimi çizgi film oldu

  İran’dan internet tedbiri

  Japonlar’dan en küçük pilotsuz uçak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004