Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kıbrıs atağı AB’yi yumuşatacak

Finlandiya dönem başkanlığının, AB dışişleri bakanlarının, pazartesi günü Brüksel’de yapacakları konsey toplantısında sunacağı Türkiye’ye ilişkin taslakta, komisyon tarafından askıya alınması tavsiye edilen fasılların ismi ve sayısının bulunmayacağı öğrenildi.

Fasılların ismi ve sayısı yerine, ‘’.... fasıllar’’ ifadesi yer alacak.Fasılların isim ve sayısının bulunmamasının, Komisyonun tavsiye kararını aşırı bularak, askıya alınacak fasılların azaltılmasını isteyen üyelerin elini rahatlatacağı belirtiliyor.

KOMİSYON KARARI YUMUŞAYACAK

Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki önerisinden destek alan Finlandiya dönem başkanlığı ve diğer AB ülkelerinin, Türkiye’ye yönelik Komisyon tavsiyesini yumuşatma prensibi içinde bulundukları ifade ediliyor.

AB Komisyonu, Gümrük Birliğiyle ilgili 8 fasılda müzakerelerin durdurulmasını isterken, Komisyon, kalan fasıllarda müzakerelerin başlatılabileceğini, ancak geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açılması bekleneceğini bildirmişti.

Öte yandan, Türkiye’nin önerilerinin AB daimi temsilciler toplantısı COREPER’de okunmasının ardından, 25 ülkenin başkentlerine gönderildiği kaydediliyor.

İZLENECEK YENİ STRATEJİ

Bu arada, AB ile ilişkilerde bundan sonra izlenecek strateji de, Türkiye’nin, AB yetkililerine, katılım sürecinde, sadece AB’nin kapısının bulunmadığı ve Türkiye’nin önünde de bir iç kapının bulunduğu ve Türkiye’ye karşı olumsuz gelişmelerin, Türk kamuoyunda yaratacağı sonucun bu iç kapının da kapanmasına neden olabileceği vurgulanacak.

/ ANKARA

10.12.2006


 

Merkel’e eleştiri

Türkiye’nin bir havalimanı ve bir limanı açma önerisine sıcak baktığını belirten Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, ‘’Papadopolus’tan kimse bahsetmiyor o görevini yerine getiriyor mu?’’ dedi.

Hamburg kentinde düzenlenen okuma gününe katılan ve ‘’politika gelecek için özel anılardır’’ adlı kitabından bölümler okuyan Roth, Türkiye’nin AB’ye yaptığı öneriyle ilgili olarak şunları söyledi:

‘’AB üyesi ülkelerden hiç kimsenin Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tassos Papadopulos’a üzerine düşen ödevler konusunda uyarıda bulunmuyor. AB izolasyonları kaldırmalı. Bölgede referandumu kim onaylamadı? Güney Kıbrıs. Ama bölgede izolasyonlar devam ediyor. 2004 yılından beri izolasyonların kaldırılacağı söylenmişti. Her iki taraf da aktif olmalı. Tek taraf değil.’’ Yeşiller Partisinin daha gerçekçi bir politika izlediğini söyleyen Roth, 20 yıldır Türkiye politikası yaptığına dikkati çekerek, şöyle dedi: ‘’Kürt sorunu, insan hakları, düşünce özgürlüğü gibi birçok konuda

Türkiye’ye uyarılarda bulunduk. Ancak biz Yeşiller Partisi olarak, daha gerçekçi ve inandırıcı politika izledik. Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CUDU) ve dolayısıyla Sayın Merkel’in politikası hiç de inandırıcı değil. 43 yıl önce imzalanan Ankara anlaşmasında Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğu kabul edilmişti. Özel imtiyaz fikri de nereden geliyor?’’

/ HAMBURG

10.12.2006


 

Rehn: AB Türkiye’ye karşı âdil olmalı

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin limanlarla ilgili yaptığı önerilere açıklık getirmesini istedi.Rehn, yarın yayımlanacak Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye sürdürdüğü girişime açıklık getirmelidir” dedi.

Rehn, Türkiye’nin bir limanını Kıbrıs Rum kesimine açmaya hazır olmasını “Ankara Protokolünün tam olarak uygulanması yönünde bir adım” olarak değerlendirdi.

/ BERLİN

10.12.2006


 

ABD askerleri Irak'tan çekilsin

Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Prens Mugrin Bin Abdul Aziz El Saud, ABD’nin Irak’taki askerlerini ‘zamanında’ çekmesi gerektiğini belirterek, Irak’taki ABD askerî varlığının terörist ürettiğini savundu.

Manama’da Körfez Güvenlik Konferansı’nda konuşan Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Prens El Saud, Irak’taki ABD askerlerinin zamanında çekilmesi gerektiğini, fakat bu zamanın henüz gelmediğini kaydetti. El Saud, “ABD askerlerinin Irak’taki varlığı terörist oluşuma sebep olmaktadır. Buna rağmen çekilme vaktinin henüz geldiğini düşünmüyorum. Ancak uygun bir zamanda çekilmeleri gerekir” dedi. Irak’taki terörist oluşumun başlıca sebebinin ABD askeri varlığı olduğunu ileri süren El Saud, Irak’taki şiddet olaylarının büyüyerek bölge ülkelerine, özellikle Suudi Arabistan’a yayılmasının çok ciddî bir risk olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail’in nükleer bomba sahibi olmasının bölgede silahlanma yarışını provoke ettiğini de dile getiren El Saud, “İsrail’in nükleer bomba sahibi olması, Ortadoğu’da kısa ve uzun vadede ciddî bir stratejik tehdit oluşturuyor. Bu da bölge ülkelerini silâhlanma yarışına sevk ediyor” diye konuştu.

/ MANAMA

10.12.2006


 

Irak'ta saldırı: 25 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın dışındaki bir Şiî yerleşim bölgesine düzenlenen 3 havan topu saldırısında, 25 kişinin öldüğü belirtildi.

Polis, havan toplarının el-Nehrevan bölgesindeki birkaç evi vurduğunu ve saldırıda, 22 kişinin de yaralandığını bildirdi. Ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocukların bulunduğu kaydedildi.

/ BAĞDAT

10.12.2006


 

‘Terör listesi’ tartışması

NATO yetkililerinin “PKK, NATO terör listesinde yer almıyor çünkü böyle bir liste yok” yolundaki açıklamalarına, Turkiye’nin NATO nezdindeki daimi temsilciliği yetkililerinden cevap geldi.

Brüksel’de temaslarda bulunan Türk basın mensuplarına bir brifing veren Türk delegasyonu yetkilileri, terör örgütleriyle ilgili listenin, 2003 yılından sonra yayınlanmadığını doğruladılar, ancak buna karşılık terör örgütlerinden bazılarının isimlerinin ek liste yerine doğrudan doğruya ana belgede yer aldığını, bunlara terör örgütü PKK’nın da dahil bulunduğunu açıkladılar.

Konuyla ilgili olarak gazetecilere bilgi veren bir Türk diplomat şunları söyledi: “NATO, terörle mücadele konusunda başlıca forum degil. Ancak teşkilat, 2003 yılına kadar terör örgütleri listesi oluşturuyordu ve bu listede PKK, Hizbullah gibi örgütlerin isimleri yer alıyordu. Ancak daha sonra baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle bu liste kaldırıldı. Bugün liste yok ama bazı terör örgütlerinin adları ‘terörle mücadele belgesi’ adı verilen ana belgede yer alıyor.” Belge gizli olduğu için burada yer alan örgütlerin isimlerini açıklayamayacağını ifade eden Türk diplomat, terör örgütü PKK’nin adının listede yer aldığını doğruladı ve “Bu bizim değerlendirmemize göre ek listeden daha iyidir” şeklinde konuştu.

Terörle mücadele belgesinin en son 2006 yaz aylarında gözden geçirilerek yenilendiğini vurgulayan diplomat, terör örgütü PKK adının bu ana belgede de yer aldığını sözlerine ekledi. Kaynaklar, ana belgenin normal koşullarda yılda bir kez yenilendiğini ifade ettiler.

/ BRÜKSEL

10.12.2006


 

Savaş ihtimali arttı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak’taki çatışmanın Orta Doğu’da bölgesel bir savaş ihtimaline artırdığını söyledi.

31 Aralık’ta görev süresi dolan Annan, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu BM’nin Irak’taki rolüyle ilgili raporunda, Irak’ta artan şiddetin sadece ülkeye etkilemediğini, aynı zamanda ‘’komşu ülkelerde temelde yatan gerginlikleri şiddetlendirme tehdidi oluşturduğunu’’ belirtti.

Annan, ‘’Sonuç olarak büyük bir iç savaş olasılığı ve hatta bölgesel bir çatışma, çok daha gerçek hale gelmiştir’’ dedi.

Genel Sekreter, bu hafta BBC’de yayınlanan bir demecinde de Irak’ın bir iç savaşın pençesinde olduğunu ve birçok insanın Saddam Hüseyin rejiminden daha kötü durumda olduğunu ifade etmişti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

10.12.2006


 

İran'da soykırım konferansı

İran, 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudiler’e karşı yapılan soykırım konusunda 30 ülkeden 60’a yakın araştırmacıyı ağırlamaya hazırlanırken, ABD, sözkonusu konferansı kınadığını açıkladı. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, Yahudiler’e karşı gerçekleştirilen olayı “efsane” olarak nitelemişti.

İranlı yetkililer, 30 ülkeden 60’a yakın araştırmacının katılacağı ve soykırım konusunun işleneceği konferansa evsahipliği yapmaya hazırlanırken, ABD sözkonusu konferansı “rezillik” olarak niteleyerek, kınadığını açıkladı. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad tarafından “efsane” olarak nitelenen, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudilere karşı yapmış olduğu uygulama, soykırımın büyük bir örneği olarak niteleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “Anladığım kadarıyla, bu toplantıda biraraya gelecek olan insanlar, soykırım gerçeğini reddediyorlar. Başka bir bakış açısıyla, bu Tahran rejiminin böylesine özel bir olaya rezilce bakış açısını ortaya koyuyor” ifadelerini kullanarak, İran’ın bu tutumunun şaşkınlık verici olduğunu söyledi.

/ WASHINGTON

10.12.2006


 

Pakistan'dan füze denemesi

Pakistan’ın nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip yeni versiyon bir kısa menzilli füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Pakistan içindeki açıklanmayan bir bölgeden atılan 290 kilometre menzilli Hatf III (Ghazanvi) füzesinin hedefi başarıyla vurduğu belirtildi.

/ İSLAMABAD

10.12.2006


 

İran'da ikinci kez Hacca gitmek yasaklandı

İran’da, kutsal toprakları daha önce ziyaret edenlerin ikinci kez hacca gitmeleri yasaklandı.

İran Hac ve Ziyaret Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hac Yüksek Konseyi’nin geçen hafta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında toplanarak, geçmiş yıllarda hacca gidenlerin, hac maksadıyla kutsal topraklara tekrar gitmelerinin yasaklanmasını kararlaştırdığı bildirildi. İran’da hacca gitmek için 925 bin kişinin sırada beklediği belirtilen açıklamada, kararın hac listelerindeki yığılmanın önüne geçmek için alındığı kaydedildi. Suudi Arabistan’ın İran’a yılda yaklaşık 100 bin kişilik hac kontenjanı ayırdığı ifade edilen açıklamada, hiç kayıt almadan mevcut kayıtlıların hacca gitmesinin 9-10 yıl süreceğine dikkat çekildi.

/ TAHRAN

10.12.2006


 

Bakanı Merkel’i uyardı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Başbakan Angela Merkel’i, Türkiye konusunda “uygun olmayan tavır” göstermemesi için uyardığı bildirildi.

Steinmeier, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Merkel ile Türkiye konusunda konuştuğunu belirterek, “Ona uygun olmayan tepkilerden kaçınılması gerektiğini gösteren argümanlar sıraladım. Türkiye Avrupa’dan ayrılırsa bu AB için çok ağır bir stratejik hata olur” dedi.

10.12.2006


 

Pamuk ödülünü bugün alacak

Yazar Orhan Pamuk, Nobel edebiyat ödülünü bugün Stockholm konser salonunda düzenlenecek törenle alacak. Pamuk’a ödülünü, Nobel Ödül Komitesi Başkanı Michael Sohuman ve İsveç Kralı 16. Carl Gustaf verecek. Törende, Pamuk’a Nobel diploması, altın madalya ve 10 milyon İsveç kronu tutarında para ödülü de verilecek.

Komite Başkanı ve İsveç Kralı’nın ardından Pamuk, kısa bir teşekkür konuşması yapacak. Törende, edebiyat dışında fizik, kimya, tıp, ekonomi ve dünya barışındaki katkılarından dolayı bu yıl seçilen kişilere ödülleri verilecek.

/ STOCKHOLM

10.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004