Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Çözüm için tek arena BM

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için tek arenanın Birleşmiş Milletler olduğunu, Avrupa Birliği’nin (AB) böyle bir şeyi istese de yapamayacağını belirterek, “AB çözemez, çünkü ne o bilgi birikimi, ne yeteneği, ne de tarafsızlığı var” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, son zamanlarda Kıbrıs sorunuyla herkesin ilgilendiğini, bunun da çok tabiî olduğunu, çünkü her uluslar arası çalışmanın bir yerinde Kıbrıs’ın sorun oluşturduğunu ifade etti.

RUM’UN TALEPLERİ TÜRKİYE’YE

ÖN ŞART OLDU

Türkiye’nin AB’ye girişinin ön şartı haline getirilmiş olmasının bu süreçte dikkati çeken yeni gelişme olduğunu söyleyen Talat, geçmişte bunun olacağını tahmin ettiklerini, ancak işin bu boyuta ulaşabileceğini özellikle AB çevresinin hesaplayamadığını dile getirdi.

Kıbrıs Rum tarafının taleplerine örnekler veren Talat, şu an en temel şartın limanların açılması olduğunu, bunun gerekçesinin de Ankara Antlaşması olduğunu hatırlattı. Taşımacılık sektörünün Gümrük Birliği anlaşmasının hizmet sektörünü kapsamadığını ve bunun da aynı anlaşmayı imzalayan başka ülkelerin Türkiye’ye uyguladığı kotadan anlaşılacağını belirten Talat, hava sahalarının Gümrük Birliğiyle hiç ilgisi olmadığının altını çizdi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununun varlığının, Rum tarafının AB üyesi olmasının ve Türkiye’nin AB yolunda ilerlemekte oluşunun sorunların esas kaynağını oluşturduğuna dikkat çekti. Talat, bu gerçekleri bilen ve bu doğrultuda hareket eden akıllı adamların gözünde Kıbrıs sorununun çözümünden başka doğru yol olmadığını vurguladı ve bunun AB ile diğer ülkeler tarafından yavaş yavaş seslendirilmeye başlandığını söyledi.

“BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM ŞART”

Kıbrıs konusunda bütünlüklü bir çözüme ulaşılmaması halinde sorunların AB ile sınırlı kalmayacağını, başka alanlara da kayacağını dile getiren Talat, Türkiye’nin, önü tıkanmasın diye ortaya koyduğu son girişimin bütünlüklü çözümü de içeren bir düşünce olduğuna işaret etti. Talat, bunun da önerinin doğru bir öneri olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Talat, Türkiye’nin ortaya koyduğu önerinin, hem karşılıklı olarak limanlarla havaalanlarının açılmasını öngördüğünü hem de 2007 yılı içerisinde Kıbrıs sorununun çözülmesinin önemini vurguladığını hatırlattı.

Uluslararası toplumun tüm dikkatini çözüme yönlendirmek durumunda olduklarını söyleyen Talat, Kıbrıs sorununun mülkiyetle ilgili bölümünü çözemeyeceğine işaret ederek, bu sorunu yine bütünlüklü çözümle halledilebileceğini ifade etti.

Talat, bütünlüklü çözüm için tek arenanın BM olduğunu, AB’nin böyle bir şeyi istese de yapamayacağını belirterek, “AB çözemez, çünkü ne o bilgi birikimi, ne yeteneği, ne de tarafsızlığı var” dedi.

BM sürecini yeniden canlandırmaya konsantre olmaları gerektiğini vurgulayan Talat, “Sadece bizim değil, Rum tarafı da artık anlamış olmalıdır ki Kıbrıs sorununun çözümü dışında bir çıkış yoktur. Aksi halde birbirimizi daha fazla hırpalayıp kırmaktan başka bir şey yapmayacağız” diye konuştu.

/ LEFKOŞA

11.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çözüm için tek arena BM

  İran’dan ABD’ye şartlı destek

  Bush, Irak’ta işbirliği teklif etti

  Arap dünyası barut fıçısı

  Bangladeş’te siyasî kriz

  Sri Lanka’da şiddet: 40 ölü

  Şiî evine baskın: 9 ölü

  Hamas, erken seçime karşı

  Nejad’dan ‘direnişe devam’ çağrısı

  Haniye: İsrail’i tanımayı düşünmüyoruz

  Rumsfeld’ten veda ziyareti

  Güney Amerika’da işbirliği çabaları

  Discovery fırlatıldı

  RTS, AİHM’e başvuracak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004