Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’dan ABD’ye şartlı destek

İran yönetimi, ABD hükümetine askerlerini Irak’tan çekmesi şartıyla yardım edebileceğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, düzenlediği basın toplantısında, hafta içinde açıklanan Irak Çalışma Grubu’nun raporuna değindi ve ABD yetkililerinin rapor konusundaki tutumlarını tam olarak ortaya koymadıklarını söyledi.

“ABD hükümetinin Irak’tan çekilme kararını bekliyoruz” diyen Hüseyni, kendi görüşlerini bu karardan sonra bildireceklerini kaydetti. Irak’taki güvensizliğin asıl nedeninin işgalciler olduğunu, bu ülkede güvenliğin sağlanması için işgalci güçlerin bölgeyi terk etmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyni, işgalci güçlerin Irak’ı terk etmesinden sonra Orta Doğu’daki güvenliği bölge ülkelerinin sağlayabileceğini ifade etti. Sözcü, ABD ile ikili müzakerelere ilişkin bir soru üzerine, “Bizim ABD ile ikili olarak müzakere etmemiz asla söz konusu değil” diyerek, görüşme önerisinin ABD tarafından geldiğini belirtti ve “Şu anda önemli olan Irak’tan geri çekilmek için ABD hükümetin resmi bir karar almasıdır. ABD ile görüşmek ve diğer konular bu karardan sonra ele alınabilir” diye konuştu. Irak hükümetine yardım için hiçbir ön koşulları olmadığını ifade eden Hüseyni, Irak’ta huzur, istikrar ve güvenlik için Irak hükümetiyle her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

NÜKLEER KRİZ

Hüseyni, ülkesinin nükleer programı nedeniyle Batılı ülkelerle yaşadığı krize değinirken de ABD ile birlikte hareket eden üç Avrupa ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya’yı “çok kötü bir yol seçmekle” suçladı. Avrupa ülkelerinden tekrar müzakereye dönmelerini isteyen Hüseyni, Rusya ve Çin’in tutumunun da müzakereye dönülmesinden yana olduğunu vurguladı.

İran’a karşı yaptırım kararı alınması durumunda şartların daha da sertleşeceğini ifade eden Hüseyni, “Böyle bir girişimde bulunurlarsa, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğini gözden geçiririz. Gelecekteki kararlarımızı da buna göre veririz” dedi. Hüseyni, Rusya Federal Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Sergey Kriyenko’nun da İran-Rusya karma ekonomik toplantısı için yarın Tahran’a geleceğini bildirdi.

/ TAHRAN

11.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çözüm için tek arena BM

  İran’dan ABD’ye şartlı destek

  Bush, Irak’ta işbirliği teklif etti

  Arap dünyası barut fıçısı

  Bangladeş’te siyasî kriz

  Sri Lanka’da şiddet: 40 ölü

  Şiî evine baskın: 9 ölü

  Hamas, erken seçime karşı

  Nejad’dan ‘direnişe devam’ çağrısı

  Haniye: İsrail’i tanımayı düşünmüyoruz

  Rumsfeld’ten veda ziyareti

  Güney Amerika’da işbirliği çabaları

  Discovery fırlatıldı

  RTS, AİHM’e başvuracak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004