Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bağdat yine kan revan

Bağdat’ın ana meydanlarından birinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 63’e yükseldiği, yaklaşık 150 kişinin yaralandığı kaydedildi. İki hastahanenin yetkilileri, ölü sayısını 63, yaralı sayısını da 25’e ağır olmak üzere 148 olarak açıkladı.

Bir polis yetkilisi ise ölü sayısını 54, yaralı sayısını 146 olarak bildirdi. İçişleri Bakanlığı saldırının tek bomba yüklü araçla bir polis yetkilisi ise iki bomba yüklü araçla düzenlendiğini bildiriyor. Polis yetkilisi Bilal Ali, Tayran Meydanı’nda bir polis devriyesi yakınında ve günlük iş arayanların toplandığı kalabalığın arasında biri park halinde, biri intihar saldırganının kullandığı iki aracın eş zamanlı infilak ettiği saldırıda, ölenlerden 7’sinin polis olduğunu kaydetti.

Bu arada bazı kaynaklar, intihar saldırganının, çoğu Şiî olduğu belirtilen iş arayanların toplandığı meydana gelerek gündelikçi aradığını söylediği ve etrafına kalabalığın toplanmasından sonra aracını infilak ettirdiğini söylediler.

Haberde, Irak’ta sivil can kayıplarına ilişkin rakamların çelişkili olduğuna, ABD ve İngiliz ordusunun sivil kayıplara ilişkin bir veri ortaya koymadığına işaret edildi. Habere göre, ABD işgalinin başladığı Mart 2003’ten bu yana binlerce (on binler ya da yüz binler) kişinin öldüğü Irak’ta ölen ABD öncülüğündeki koalisyon askeri sayısının 3 bini aştığı kaydediliyor.

Can kayıplarına ilişkin Irak hükümeti de kesin bir rakam vermezken, Sağlık Bakanlığı kasım ayında tahmini ölü sayısını 100 ile 150 bin olarak duyurdu. Ancak İngiliz Lancet dergisi, Irak’taki araştırması sonucu temmuz 2006 itibariyle savaş sonucu ölen Iraklıların sayısını yaklaşık 655 bin olarak açıkladı.

Direniş saldırılarının yaklaşık yüzde 80’inde koalisyon güçleri hedef alınırken, yine de ABD yetkililerinin 2005 yılı sonundaki açıklamalarına göre, saldırıların yaklaşık yüzde 80’inde Irak halkı da zarar gördü. Irak’ın Samarra şehrinde 2006’nın Şubat ayında yüzlerce kişinin öldüğü bir Şiî türbesinin bombalanmasından sonra mezhep çatışmaları tırmanarak iç savaş endişelerini artırdı. Daha sonraki aylarda da sivillere yönelik saldırılar önemli oranda çoğaldı. Saldırıların giderek karmaşıklaştığı Irak’ta, 2004-2005 döneminde, bazılarında intihar saldırganıyla birlikte bomba yüklü araçlarla ve yola yerleştirilen bombalarla düzenlenen saldırılar iki kat arttı. Can kayıpları da tırmanırken, kanlı bombalı saldırılar 2004’te ayda yaklaşık 20 civarında olurken, bu sayı haziran 2006’da ayda 57’ye tırmandı.

Direnişçi sayısı konusunda da kısmen ‘’direnişçi’’ tanımına ilişkin görüş ayrılıkları sebebiyle oldukça farklı tahminlerde bulunuluyor. Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezi verilerine göre, ABD yetkilileri 2003 sonbaharından 2004 sonuna kadar toplam direnişçi sayısını 5 bin olarak ortaya koyarken, 2004’ten sonra tahminlerini 12 bin ila 16 bine çıkardı. ABD ordusu, tahminri direnişçi sayısını 2006 itibariyle 8 bin ila 20 bin olarak kaydederken, Irak istihbarat yetkilileri, direnişçi sayısının 40 bini bulduğunu söylüyor. Direnişçilerin çoğunun da Sünnî Iraklılar olduğu, direnişçilerin yüzde 10’undan azını yabancı savaşçıların oluşturduğu düşünülüyor. Irak’ta can kayıplarıyla birlikte yerlerinden ve evlerinden edilenlerin sayısı da giderek artıyor.

/ BAĞDAT

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bağdat yine kan revan

  Kısmî askı, kısmî sevinç

  Olmert’in elçileri Abbas’la gizlice görüştü

  Saddam’ı asma telâşı

  Pinochet yakılacak

  İsrail mahkemesi: Filistinlilere tazminat ödenmeli

  Olmert’in nükleer itirafı bakanını kızdırdı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004