Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kaosu önleme toplantısı

Anayasa Mahkemesi’nin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na yönelik kısmi iptal kararından sonra gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik alanında herhangi bir kaos yaşanmasını önlemek amacıyla, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulunu bugün toplantıya çağırdı.

Alınan bilgiye göre, Sosyal Güvenlik Kurumunda saat 16.00’da erçekleştirilecek toplantıda, Anayasa Mahkemesi’nin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na yönelik kısmi iptal kararından sonra ortaya çıkan durum ve bundan sonraki süreç değerlendirilecek.

Toplantıda, kurulda temsil edilen sosyal tarafların görüş ve önerileri alınacak. Toplantıdan sonra ortaya çıkacak görüş ve yapılacak değerlendirmenin ardından gündeme gelecek çözüm önerisi, sosyal güvenlik alanında herhangi bir kaos yaşanmasını önlemek amacıyla, Başesgioğlu tarafından Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından, en az genel müdür düzeyinde, görevlendirilecek birer temsilciden, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü, Özürlüler İdaresi Başkanı, Üniversitelerarası Kurul tarafından fakültelerin çalışma ekonomisi, sosyal güvenlik veya iş hukuku bilim dallarından seçilecek bir öğretim üyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kuruluna üye gönderen kuruluşların başkanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği başkanlarından, bakan tarafından uygun görülecek kişiler veya kurum temsilcilerinden oluşuyor. Kurul, sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş bildiriyor.

/ ANKARA

20.12.2006


 

Türkiye’de motorlu taşıt sayısı 12 milyonu aştı

Bu yıl Ekim ayı sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam taşıt sayısı 12 milyon 95 bin 640 adete ulaştı. Trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı, bu yılın Ekim ayında 72 bin 700 adet oldu.

Kaydı yapılan araçlar içinde, yüzde 34,4’lük oranla otomobil ilk sırada yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 Ekim ayı motorlu kara taşıtları istatistiğini açıkladı.

Buna göre, Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan araçlar arasında ilk sırada bulunan otomobili, yüzde 31,2 ile motosiklet, yüzde 21 ile kamyonet ve yüzde 4,5 ile traktör izledi. Ekimde trafiğe kaydolan araçların yüzde 8,9’unu ise minibüs, otobüs, kamyon ile özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Söz konusu ayda, 4 bin 522 taşıtın ise trafikten kaydı silindi.

2005 yılı Ekim ayında ise 100 bin 461 adet taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, 7 bin 189 taşıtın trafikten kaydı silinmişti. Buna göre, geçen yıla göre bu yıl Ekimde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 27,6, kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 37,1 azaldı.

Öte yandan, Ekimde trafikten ilk defa tescil belgesi alan otomobillerin markalarına göre yüzde 18’ini Renault, yüzde 10,2’sini Ford, yüzde 8,1’ini Toyota, yüzde 7’sini Hyundai, yüzde 6,9’unu Volkswagen, yüzde 6,5’ini Tofaş-Fiat, yüzde 6,4’ünü Honda, yüzde 5,1’ini Opel, yüzde 3,7’sini Peugeot ve yüzde 28,1’ini ise diğer markalar oluşturdu.

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 797 bin 513’den, 998 bin 536’ya çıktı. Aynı dönemde kaydı silinen araç sayısı yüzde 25 azalarak, 64 bin 970’den 48 bin 722’ye geriledi.

Trafikte artan araç sayısı, Ocak-Ekim döneminde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,7 artışla 732 bin 543’den 949 bin 814’e yükseldi.

/ ANKARA

20.12.2006


 

Sosyal Güvenlik Yasası neler getiriyor?

Sosyal Güvenlik Reformunun yılbaşında yürürlüğe girmesi durumunda, Bağ-Kur’lulara uygulanan 24 basamaktan oluşan prim ödeme sistemi ortadan kalkacak.

Alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesinin kısmi iptali sonrasında reformun uygulamaya girişi konusunda bir karar verilmesi bekleniyor.

Reformun öngörüldüğü gibi yılbaşında yürürlüğe girmesi durumunda ise sigortalıların aylık prime esas kazançları, prime esas günlük kazanç alt sınırı olan asgari ücret (531 YTL) ile üst sınırı olan 3 bin 451,5 YTL arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek kazanca göre ödenecek primler belirlenecek. Ancak kişi, aynı zamanda işveren ise beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseğinden daha az olamayacak. Halen bulundukları gelir basamaklarına göre yüzde 20 oranında emeklilik ve yüzde 20 oranında sağlık primi olmak üzere toplamda yüzde 40 oranında prim ödeyen Bağ-Kur’lular bundan sonra daha az oranda prim ödeyecek.

Yeni Kanun gereğince, Bağ-Kur’lular beyan edecekleri kazanç rakamları üzerinden, yüzde 20 oranında emeklilik ve yüzde 12,5 oranında da sağlık sigortası primi yatıracaklar.

Ayrıca, yaptıkları işin tehlike-sınıfına göre yüzde 1 ile yüzde 6,5 oranları arasında kalmak şartıyla iş kazası meslek hastalığı primi de ödeyecekler.

Mevcut uygulamada, kimin nereden emekli olacağına son yedi yıllık prim ödemelerine bakıp en çok nereye prim ödüyorlarsa o Kurumdan ve o Kurum şartlarına göre emekli olunuyor. Reformla, artık, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yok, ancak statüleri devam edecek.

1 Ocak 2007 gününden önce sigortalı olmuş-işe başlamış çalışanlar için son yedi yıllık prim ödemelerine bakıp en çok nereye prim ödüyorlarsa o statüye göre emeklilik günü ve emekli aylığı bağlanacak.Yılbaşından sonra sigortalı olanlar için ise son yedi yıllık çalışmalarına değil tüm çalışma süreleri içinde en çok hangi statüye göre prim ödenip ödenmediğine bakılacak.

Mevcut durumda, SSK’lılar ve Emekli Sandığı iştirakçilerinden en az yüzde 40 oranında özürlü-engelli olduklarına dair rapor veya vergi indirim belgesiyle yaşlarına bakılmaksızın 15 yıllık sigortalılık süresi ile emekli olabiliyorlar.

Ancak, Bağ-Kur’lu olan engelli-özürlüler bu haktan yararlanamıyor.

Reformla, engelli-özürlü olan Bağ-Kur’lular da erken emekli olma avantajından yararlanacak.

/ ANKARA

20.12.2006


 

Tek çatı sistemi çöktü

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Barın, ‘’Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın iptal edilen maddeleri göz önüne Alındığında, Anayasa Mahkemesinin, işçilerle ilgili olumsuzlukları görmezden gelen tutumunun işçi sınıfında büyük hayal kırıklığına neden olduğunu’’ belirtti.

Barın, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasanın bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesince iptal edildiğini anımsatarak, ‘’iptal sonucunda, yasanın öngördüğü tek çatı sisteminin çöktüğünü, tüm çalışanlar için getirilmek istenen norm ve standart birliğinin ortadan kalktığını’’ ifade etti. Sosyal güvenlik sisteminin adeta kaosun içine sürüklendiğini belirten Barın, şunları kaydetti: “Ülkemizde sosyal güvenlik alanında reform adı altında tüm çalışanların hak ve çıkarlarını geri götüren, sistemi en düşük norm ve standartta eşitlemeye çalışan, sağlığını parasallaştıran, emeklilik sistemini çıkmaza sokan bu kanunun bazı maddelerinin iptali, getirilmek istenen sistemin yeniden gözden geçirilmesini, sosyal tarafların görüşleri de alınarak yeniden düzenlenmesini zorunlu kılmıştır’’ dedi.

/ ANKARA

20.12.2006


 

Değerli kâğıtlara yeni yıl zammı

Değerli kâğıt bedelleri, yeni yılda yüzde 6,25 ile yüzde 8,3 arasında artacak.

Maliye Bakanlığının Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre 70 YTL olan pasaport bedeli, 1 Ocak 2007’den itibaren 75 YTL’ye yükselecek.

Vatandaşlar, yeni yılda nüfus cüzdanı için 2,5 YTL yerine 2,7 YTL, sürücü belgesi için de 30 YTL yerine 32,5 YTL ödeyecek. Bu arada yabancılar için ikamet tezkereleri kaleminde indirime gidilirken, halen 70 YTL olan tezkere bedeli, 2007’de 5 YTL’ye düşürülecek.

/ ANKARA

20.12.2006


 

TÜSİAD’dan küreselleşme konferansı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu yarın ‘’Finansal Küreselleşme: Sırada Ne Var?’’ başlıklı konferans düzenleyecek.

TÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilcisi Hugh Bredenkamp’ın katılımıyla gerçekleşecek konferansın açış konuşmalarını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ile Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yaman Arkun’un yapacağı belirtildi.

Konferans, küresel sermaye hareketlerinin hangi şartlar altında yükselen piyasa ekonomilerinde risk meydana getirdiği ve bu risklerin nasıl kontrol altına alınacağı sorularını cevaplandırmayı amaçlıyor.

/ İSTANBUL

20.12.2006


 

ERDEMİR'de toplu sözleşme sevinci

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ’de, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Türk Metal Sendikası yetkililerinden alınan bilgiye göre, şirket bünyesinde (B) statüsünde çalışan 4 bin 700 işçiyi ilgilendiren, 1 Eylül 2006’dan geçerli 2 yılı kapsayan sözleşmede, işçi ücretlerine birinci 6 ayda saat başına seyyanen 50 Ykr, iki, üç ve dördüncü 6 aylarda da enflasyon oranında zam yapıldı.

ERDEMİR bünyesindeki müteahhit personelden üretime yönelik ünitelerde çalışanların yüzde 80’inin 1 yıl, kalanların da 2 yıl içinde yapılacak mülakatla (F) kadrosuna geçirilmesi karara bağlandı. Personel 1 yıl çalıştıktan sonra (C) kadrosuna alınarak, 1. yıl asgarî ücret artı yüzde 50 ve 2. yıl asgarî ücret artı yüzde 90 zamlı ücretle çalışacak. Söz konusu personel 5. yılda şirketin (B) kadrosunda istihdam edilecek. Taşeron işçiler (F) kadrosuna geçirilmesiyle sözleşmede yer alan tüm sosyal haklardan da faydalanabilecekler.’’

/ EREĞLİ

20.12.2006


 

Mersinli balıkçılar dertli

Mersin Karaduvar Limanında faaliyet gösteren balıkçılar, avlanabilecek balık miktarının azlığından ve avlanan balığın para etmemesinden dert yanıyorlar.

Mersin Karaduvar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Almış, yaptığı açıklamada, balık avlama kurallarına harfiyen uymalarına karşın, limandaki filo için mevcut balık rezervinin yetersiz kaldığını ifade etti. Avlanma kurallarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Almış, “en büyük handikaplardan biri de çevre kirliliği. Limanın birkaç mil açığında 10 adet petrol aktarma borusu var. Aktarma yapılırken sızan petrol, kirlilik yapıyor ve balık popülasyonunu olumsuz yönde etkiliyor’’ dedi.

/ MERSİN

20.12.2006


 

Süt sığırcıları eğitilecek

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Fındık, Türkiye’de hayvan varlığı bakımından süt sığırcılığının öncü illerinden Samsun’da süt sığırı yetiştiricilerini verecekleri eğitimle işlerinin uzmanı yapacaklarını söyledi.

Süt sığırı yetiştiricilerinde bilgi eksikliği bulunduğunu, dolayısıyla süt toplayıcı kuruluşların Samsun bölgesinin sütünün kalitesinden şikâyet ettiğini dile getiren Prof. Dr. Fındık, bu olumsuzlukları gidermek için hazırladıkları projeye 93 bin Euro’luk destek sağladıklarını kaydetti. Proje bedelinin yüzde 90’ını AB hibe programlarının, yüzde 10’unu ise üniversitenin karşıladığını ifade eden Fındık, “Artık geleneksel süt üreticiliğinden profesyonelliğe geçmeliyiz. Bunun için de eğitim şart” dedi.

/ SAMSUN

20.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004