Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Terör, insanlık suçudur

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Stratejik Araştırmalar Merkezince (HÜSAM) ‘’Türkiye ve Terör’’ Paneli düzenlendi. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Kültür Merkezi kırmızı salonda düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin, sadece öğrencileri kendi bilim alanında yetiştiren değil, toplumun sorunlarına eğilen, onlara çare üreten kurumlar olduğunu söyledi.

HÜSAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çağlar da ‘’Türkiye’de Terör: Genel Bakış’’ konulu bildirisinde terörün arka planı ile Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütleri hakkında bilgi verdi.

Çağlar, 1975-1983 yılları arasında 43 bin terör eylemi gerçekleştiğini, günde ortalama 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 1984’ten günümüze kadar ise 61 bin terör olayı meydana geldiğini, bu olaylarda yaklaşık 35 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Terörün, güvenlik güçleriyle terör örgütleri arasında değil, toplumla teröristler arasında yaşanan bir savaş olduğunu ifade eden Çağlar, ‘’Terör, tüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Terörü alt etmenin yolu, etkin ve kararlı bir uluslararası iş birliğidir’’ dedi.

TERÖRÜN AMACI FARKLILAŞTI

Cumhurbaşkanlığı eski Başdanışmanı Dr. Mehmet Atay ise ‘’Türkiye’de Terörü Ortaya Çıkaran İç ve Dış Dinamikler, Stratejiler ve Taktikler’’ konulu bildirisinde, 1965’ten sonra terörün amacının ve niteliğinin farklılaştığını söyledi.

Kore ve Vietnam savaşlarından sonra büyük devletlerin güvenlik stratejileri ile gizli örgütlerinde değişiklikler yaptıklarını ifade eden Atay, geleneksel istihbarat operasyonlarının yerini örtülü operasyonların aldığını belirtti. Atay, örtülü operasyonların, isyanlar çıkarılması, terör için istihbarat ve eylemler yapılması, siyasi cinayetler işlenmesi, propaganda, psikolojik operasyonlar, dezenformasyon gibi teknikleri de içinde barındıran bir savaş metodu olduğunu ifade ederek, terörü destekleyen alt yapı ile yeni metodoloji arasında bağlantı kurmak gerektiğini söyledi. Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle 1800’lü yıllardan beri terörün hedefi olduğunu hatırlatan Atay, ‘’Yakın tarih, Türklerin Anadolu’dan atılması için yapılan savaşlar, anlaşmalar ve ittifaklarla doludur’’ dedi.

FİNANSAL KAYNAKLAR

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Dr. Gençosman Yaraşlı ise ‘’Türkiye’de Terör Örgütlerinin Finansal Kaynakları’’ konulu bir bildiri sundu. Terör örgütlerinin, yandaş ülkelerce finanse edildiğini anlatan Yaraşlı, ayrıca uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığı, haraç toplama, gasp, hırsızlık, fidye ve sahtecilik gibi yasa dışı kaynakların da bu örgütlere ciddi finansal destek sağladığını dile getirdi. Son yıllarda terörün finansmanıyla mücadelenin, terörle mücadelenin stratejik bir parçası olduğunun anlaşıldığını belirten Yaraşlı, ‘’Terörün finansmanıyla mücadele, silahlı mücadelenin alternatifi değil tamamlayıcısıdır’’ dedi. Yaraşlı, bu konuda son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

/ ANKARA

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Desteğimiz demokrasiye

  Askerî dâvâya yayın yasağı konuldu

  CHP’nin yüzkarası

  Olayın tesettürle ilgisi yok

  Erdoğan: ABD için takvim zamanı geldi

  Musevi bakan: Erdoğan’la ihtilâflarımız önemli değil

  Kuraklık kapıda

  Gebze’nin imdadına İSKİ yetişti

  İzmit için DSİ çözümü

  Saakaşvili: Türkiye Gürcistan’ın dışarıya açılan penceresi

  Terör, insanlık suçudur

  AKP'li Tunç:“Niyet okumayı bırakın”

  Yakış: Kıbrıs görünüşteki bahane

  Tapu Kanununda değişiklik teklifi TBMM’de

  Aksu: MERNİS, dimdik ayakta duruyor

  Yılmaz, hakaret dâvâsında beraat etti

  Mumcu: Sine-i millet tartışmaları aldatıcı

  Hollanda, icazet töreni ile tanıştı

  Dünya ısınıyor, iklim değişiyor

  Camide ayakkabı hırsızlığına kameralı tedbir

  Kurbanlıklarda TSE standardı

  Filistinli öğrenciler için bir damla da sen ol

  TCDD’den bayram için ek sefer


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004