Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hollanda, icazet töreni ile tanıştı

Hollanda tarihinde ilk kez “Kur’ân-ı Kerim İcazet Merasimi” düzenlendi. Rotterdam İslâm Üniversitesi’ndeki törene çok sayıda diplomat ve bilim adamı katıldı. Yazılı ve görsel basının da yoğun ilgi gösterdiği merasimde, salonu dolduran yerli ve yabancı konuklar, özellikle icazetlerin dağıtıldığı esnada duygu dolu anlar yaşadı.

Hollanda’da Kur’ân-ı Kerim İcazet Merasimi düzenlendi. Başta Bangladeş ve Libya’dan olmak üzere çeşitli ülkelerin diplomatları ile Prof. Zijderveld ve Prof. Steenbrick gibi Hollandalı bilim adamları, önemli Katolik NGO’larından Oikos’un Başkanı Dr. Wolters gibi Hıristiyan temsilciler, Rabbi Soetendorp gibi Yahudi temsilciler ve Barış Vakfı Spanda’nın Başkanı Dr. Momo gibi uluslar arası şahsiyetler katıldı. Ayrıca İcazet Merasimi’ne katılmak üzere Rotterdam’a gelen Ürdün Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Yasir al-Shamali ve Dekan Yardımcısı Dr. Amjad Qoursheh’in katılımları IUR çalışanları ve Hollanda’daki Müslüman toplum tarafından memnuniyetle karşılandı. IUR genel Sekreteri Tural Koç’un sunduğu, yazılı ve görsel basının da yoğun ilgi gösterdiği merasimde, salonu dolduran yerli ve yabancı konuklar, özellikle icazetlerin dağıtıldığı esnada duygu dolu anlar yaşadı.

PROF. DR. AKGÜNDÜZ:

BİZİM İÇİN ONUR KAYNAĞI

Rektör Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, böyle bir merasimin Rotterdam İslam Üniversitesi çatısı altında yapılmış olmasının kendileri için ayrı bir onur kaynağı olduğunu ve bütün eğitim birimleri ile halkın hizmetinde olduklarını vurguladı. Akgündüz, “‘Bugün yaşadığımız iki önemli olaydan biri, Kur’ân Kıraati Enstitüsünün ilk mezunlarına vereceği icazet merasimidir. İcazet merasiminin belki de Avrupa’da bir ilke imza attığını da söyleyebiliriz. Bu sebeple büyük Kurra ve alim Dr. Mustafa Akdemir’e ve onun ilk icazet alacak olan öğrencilere huzurunuzda teşekkür etmeyi borç bilirim. Kıraat, Kur’ân’ın kurallarına göre okuma manasını ifade etmektedir. Rivayet ise Hz. Peygamber’den (a.s.m.) geldiği şekliyle Kur’an’ın okunmasını belli kurallara bağlayan alimlerin okuma şekillerini nakleden tarz ve stillere denmektedir. Kur’ân’ın farklı tarzlarda okunmasına kısaca kıraat diyoruz. Kıraat meselesi imam eğitiminin temel rükünlerinden biridir. Şurası unutulmamalıdır ki, kıraat demek Kur’ân’ın farklı bir metni demek değildir. Tarih boyu Müslümanlar farklı kıraatları Kur’ân’ın faklı versiyonları gibi kabul etmemişlerdir. Bundan da öte kıraatler, bazı Batılı araştırmacıların iddia ettiği gibi, farklı Kur’ân metinleri demek değildir. Zira farklı kıraat ve rivayetlerin Kur’ân’ın mânâ ve tefsirine etkileri bulunmamaktadır” dedi.

ÜLKEDE BİR İLK YAŞANDI

Daha sonra kürsüye gelen Hollanda İmam Cemiyeti Başkanı Al Khammar El Bakkaali, özellikle imamlar için ciddi bir Kur’ân eğitiminin gerekliliğini ve üniversitenin bu hizmetinin desteklenmesi arzusunu dile getirdi. Kur’ân Enstitüsünden mezun olan öğrencilerin sergilediği farklı okuyuşlar, misafirler tarafından ilgi ve beğeni ile dinlendi. Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Akdemir’in, “icazet” belgesini okumasının ardından, öğrencilere icazet ve sertifikaları dağıtıldı. Rotterdam İslam Üniversitesi, Kur’ân Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Akdemir, “Rotterdam İslam Üniversitesi, Kur’ân Enstitüsü’nden mezun olan bu ilk grup Kur’ân-ı Kerim’i hatmederek ‘icazet’ aldılar ve yaşadıkları ülkede bir ilkin öncüsü oldular. Bulunacakları her toplumda, artık Kur’ân eğitiminin ehliyetli birer temsilcisi olmuşlardır” şeklinde konuştu. Ürdün Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Yasir El Shamali, Rotterdam’da bu Üniversiteyi görerek geleceğe olan ümitlerinin arttığını ifade ederek şunları söyledi: “Dünya gerçek bir diyaloga muhtaç. Bunun için karşılıklı saygı; adaletin temini; nefret ile fanatizmin terki üç temel şart. Bunu ancak IUR gibi bir üniversite gerçekleştirir. Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Batıdaki Müslüman ve gayr-i Müslim toplumlara böylesine akademik bir yaklaşım sergileyerek hakkı ve hakikati anlatan akademik bir kurum olması, her iki kesim için de İlâhî bir nimettir.”

“İLAHİYAT EĞİTİMİ İLİŞKİLERİ

GÜÇLENDİRİYOR”

Programın ikinci bölümünde İslâmî İlimler Fakültesi öğrencilerinin diploma merasimleri yapıldı. Fakülte Dekanı Dr. Özcan Hıdır’ın bilgilendirme konuşmasının ardından, yeni mezunlar diplomalarını aldı. Konuşmasının sonunda salonda bulunanların yeni yılını ve yaklaşan Kurban Bayramını tebrik eden IUR İlahiyat Fakültesi Dekanı Dr. Özcan Hıdır, “IUR’nin İlahiyat Fakültesi’nde verilen kaliteli eğitim-öğretim, Hollanda toplumuna akademik ve entelektüel manada İslamî meselelerin takdiminde büyük önem arz ediyor. Yine bu eğitim, Hollanda’da yaşayan Müslümanların dinî ve sosyo-kültürel problemlerinin çözümünde, Müslüman olmayanlarla olan ilişkilerinde, karşılıklı güven ve anlayışlarının gelişmesinde olmazsa olmaz önemdedir” dedi.

Yeni Asya / ROTTERDAM

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Desteğimiz demokrasiye

  Askerî dâvâya yayın yasağı konuldu

  CHP’nin yüzkarası

  Olayın tesettürle ilgisi yok

  Erdoğan: ABD için takvim zamanı geldi

  Musevi bakan: Erdoğan’la ihtilâflarımız önemli değil

  Kuraklık kapıda

  Gebze’nin imdadına İSKİ yetişti

  İzmit için DSİ çözümü

  Saakaşvili: Türkiye Gürcistan’ın dışarıya açılan penceresi

  Terör, insanlık suçudur

  AKP'li Tunç:“Niyet okumayı bırakın”

  Yakış: Kıbrıs görünüşteki bahane

  Tapu Kanununda değişiklik teklifi TBMM’de

  Aksu: MERNİS, dimdik ayakta duruyor

  Yılmaz, hakaret dâvâsında beraat etti

  Mumcu: Sine-i millet tartışmaları aldatıcı

  Hollanda, icazet töreni ile tanıştı

  Dünya ısınıyor, iklim değişiyor

  Camide ayakkabı hırsızlığına kameralı tedbir

  Kurbanlıklarda TSE standardı

  Filistinli öğrenciler için bir damla da sen ol

  TCDD’den bayram için ek sefer


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004