Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kuraklık kapıda

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde Türkiye’nin yakın gelecekte ciddî bir su problemiyle karşı karşıya kalacağını belirterek, “Kuraklık kapımızı çalmakta” dedi.

Uysal, üye 300 bin çiftçinin oluşturduğu 2 bin 500 sulama kooperatifi ve 27 sulama kooperatifleri bölge birliğini temsilen düzenlediği basın toplantısında, mevcut su kaynaklarının her geçen gün kirlendiğini ve yok olduğunu söyledi. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, Türkiye’nin yakın bir gelecekte ciddi bir su sorunuyla karşı karşıya kalacağını dile getiren Uysal, kuraklığın kapıyı çaldığını kaydetti. Uysal, ‘’Duyarsız kalınması durumunda çevre zamanla bizim sonumuzu hazırlayacaktır’’ diye konuştu.

Türkiye’nin ‘’su zengini olmadığını’’ ifade eden Uysal, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına 10 bin metre küp veya daha fazla kullanılabilir tatlı su düşmesi gerektiğini, ancak Türkiye’de kişi başına yalnızca 3 bin 600 metre küp düştüğünü kaydetti.

Türkiye’de kullanılabilen 42 milyar metre küp suyun yüzde 15’inin içme suyu, yüzde 11’inin sanayi, yüzde 74’ünün de sulama amaçlı kullanıldığını dile getiren Uysal, şunları söyledi: ‘’Global kuraklığa doğru gittiğimiz bu dönemde, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın kullanımında daha bilinçli ve tasarruflu davranarak suyun her zerresini değerlendirmek için modern sulama sistemleriyle suyu kullanan ve yöneten sulama kooperatiflerinin önemi artmaktadır. Bu anlamda, toplu sulama sistemleri kullanan sulama kooperatiflerine yapılacak destek ile sulama sistemlerinin modernleştirilmesi ve yenilenmesi önemli.’’

‘’SU YASASI DERHAL

ÇIKARILMALI’’

Suyun rasyonel ve etkin kullanılması için Su Yasasının derhal çıkarılması gerektiğine işaret eden Uysal, bu çerçevede ilgili birimlerin bir araya gelerek Su Konseyi oluşturulmasını istedi. Uysal, sulama hizmetlerinde en önemli girdi olan elektrik maliyetlerinin yüksek oluşunun, sulama maliyetlerini dolayısıyla da üretim maliyetlerini ve sonuç olarak tarımda rekabet gücünü artırdığını belirterek, ‘’Sulamada kullanılan elektrik desteklenmeli, KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli’’ dedi.

Sulama sistemlerinin derhal değiştirilerek, modern damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine geçilmesine gereğine vurgu yapan Uysal, ayrıca içme suyu ve tarımsal sulama havzalarının kaçak yapılaşmalar dahil her türlü bozucu ve kirletici etmenlere karşı korunması gerektiğine işaret etti.

Uysal, baraj ve gölet yapımına hız verilerek, yer altı su rezervlerine yüklenmekten vazgeçilmesi gerektiğini de kaydetti.

/ ANKARA

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Desteğimiz demokrasiye

  Askerî dâvâya yayın yasağı konuldu

  CHP’nin yüzkarası

  Olayın tesettürle ilgisi yok

  Erdoğan: ABD için takvim zamanı geldi

  Musevi bakan: Erdoğan’la ihtilâflarımız önemli değil

  Kuraklık kapıda

  Gebze’nin imdadına İSKİ yetişti

  İzmit için DSİ çözümü

  Saakaşvili: Türkiye Gürcistan’ın dışarıya açılan penceresi

  Terör, insanlık suçudur

  AKP'li Tunç:“Niyet okumayı bırakın”

  Yakış: Kıbrıs görünüşteki bahane

  Tapu Kanununda değişiklik teklifi TBMM’de

  Aksu: MERNİS, dimdik ayakta duruyor

  Yılmaz, hakaret dâvâsında beraat etti

  Mumcu: Sine-i millet tartışmaları aldatıcı

  Hollanda, icazet töreni ile tanıştı

  Dünya ısınıyor, iklim değişiyor

  Camide ayakkabı hırsızlığına kameralı tedbir

  Kurbanlıklarda TSE standardı

  Filistinli öğrenciler için bir damla da sen ol

  TCDD’den bayram için ek sefer


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004