Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Elimiz zayıflatıldı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, kendilerine göre en rahatsız edici görüntünün, Türkiye’nin AB sürecinin en kritik anında ‘tek ses’ olarak konuşamamış olması olduğunu söyledi. Sabancı, ‘’Bu durum siyasî sorumluluğu sırtlamış olan hükümetin manevra alanını daraltmakla kalmamış, Avrupa’da yapay söylemlerle süreci yavaşlatmaya çalışan ya da tam üyeliği Türkiye’ye fazla gören kesimlerin elini güçlendirmiştir” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, kendilerine göre en rahatsız edici görüntünün, Türkiye’nin AB sürecinin en kritik anında ‘tek ses’ olarak konuşamamış olması olduğunu söyledi.

Sabancı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ‘onur konuğu’ olarak katıldığı, 2006 yılı 3. Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, AB ile yaşananların, AB içinde bir grup ülkenin verdikleri sözlerin arkasında durma iradesini gösterememeleri ve geçmişte yaptıkları hataları örtbas etme çabalarının bir ürünü olduğunu söyledi. ‘’Çok açıktır ki Kıbrıs sorununun çözümünü güçleştiren adımı AB, Annan Planı iki toplumda referanduma sunulmadan önce, Güney Kıbrıs’a üyelik garantisi vererek atmıştır’’ diyen Sabancı, bu şeklin de çözümü imkânsız hale getirdiğini söyledi.

Ardından AB’nin Kuzey Kıbrıs’ta izolasyonun kaldırılması sözünü verdiğini ve tutmadığını kaydeden Sabancı, sonunda Kıbrıs’taki çözümsüzlükle yakından ilgili olan limanlar sorununun arkasına gizlenen birkaç AB ülkesinin, süreci yavaşlatma veya yönünü değiştirme politikalarına teslim olduğunu bildirdi.

‘’HEDEF ZEDELENMESİN’’

‘’Bizim için önemli olan, sürecin devam etmesidir’’ diyen Sabancı, orta vadeli bir perspektif içinde değerlendirilmesi gereken bir süreç olduğunu ve burada temel meselenin, kısa vadeli iniş çıkışların Türkiye’nin tam üyelik perspektifini zedelememesi olduğunu söyledi. Sabancı, orta vadede ilişkilere sağduyunun egemen olmasının kaçınılmaz olduğunu anlatırken, şöyle devam etti:

‘’AB’nin temel stratejik kaygılarını oluşturan küresel ekonomik rekabet gücünün artırılması, Avrupa’nın yaşlanan nüfus yapısının yaratabileceği olumsuzlukların giderilmesi, enerji güvenliğinin sağlanması, Avrupa Güvenlik ve savunma politikalarının hayata geçirilmesi, göç, örgütlü suç ve terörle mücadeleyi de kapsayan iç güvenlik alanında işbirliği yapılması, Türkiye’yi dışlayarak gerçekleştirilebilecek hedefler değildir. Türkiye ise AB’nin kendisine önereceği başka her türlü statüye mutlak olarak kapalı olduğundan, Avrupa’nın hedeflerine ulaşmasının tek yolu TÜrkiye’nin AB’ye tam üyeliğidir.

TÜRKİYE, ÜYELİK HEDEFİNE

KİLİTLENMELİ

Bize göre en rahatsız edici görüntü, Türkiye’nin sürecin en kritik anında tek ses olarak konuşamamış olmasıdır. Bu durum siyasî sorumluluğu sırtlamış olan hükümetin manevra alanını daraltmakla kalmamış, Avrupa’da yapay söylemlerle süreci yavaşlatmaya çalışan ya da tam üyeliği Türkiye’ye fazla gören kesimlerin elini güçlendirmiştir. Burada hükümete de bir eleştiri getirmemiz gerekir. Hiç kuşkusuz hükümet, AB konusunda çok önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. Ancak son bir yılda en azından ülke kamuoyunun sürece verdiği desteği korumak ve artırmak için gerekli çalışmalar yapılamamıştır. Çalışmaların teknik düzeyde gerektiği gibi ilerlemesi yeterli görülmüş, AB nezdinde siyasî planda ülke ülke markaja yeterince başvurulmamış, kamuoyu iletişiminde ise son derece zayıf kalınmıştır.’’

Sabancı, burada en çarpıcı örneğin AB komisyonu tavsiye kararının açıklanmasından sonra ortaya atılan limanlar ve Kıbrıs’ta kalıcı çözümle ilgili formül olduğunu belirtirken, hükümetin bu başarılı açılımı, en azından uluslararası kamuoyunun Kıbrıs konusunu yeniden düşünmesini, AB’nin bu konuda yaptığı hataların bilincine varmasını tetiklediğini söyledi.

Sabancı, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefine kilitlenerek, bölgesindeki potansiyellerden uzaklaştığını ileri sürenler olduğunu hatırlatarak, oysa tam tersine Türkiye’nin, Avrupa yolunda ilerledikçe bölgesindeki siyasî ekonomik ilişkilerinin de gelişeceğini kaydetti.

TÜSİAD erken seçim istemiyor

Sabancı, 2007 yılında ekonomik ve siyasal istikrar içinde reformlar kararlılıkla sürdürüldüğü ve açık müzakere başlıklarında hızlı uyum perspektifiyle hareket edildiği takdirde, 2008 ve sonrasında Türkiye’nin önünün dikkate değer biçimde açılacağını’’ söyledi. Bunun için ilgili tüm kesimlerin sorumluluk içinde hareket etmeleri gerekeceğine vurgu yapan Sabancı, genel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini ifade etti. Sabancı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ‘toplumsal uzlaşma’ içinde gerçekleştirilmesi gereğine de işaret etti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç da, ‘’Bugün itibarıyla elimizde bulunan bütün veriler, 2007’nin zor bir yıl olacağını gösteriyor’’ dedi. Eldeki imkânların ve stratejilerin dikkatle gözden geçirilmesi gereken yeni bir döneme girildiğini ifade eden Koç, 2007 yılını politik sağduyu, ekonomik disiplin ve istikrar içinde geçirmenin zorunluğu olduğunun altını çizmek istediğini bildirdi. ‘’Bunun için seçimler zamanında yapılmalı, cumhurbaşkanlığı seçimleri uzlaşma içinde gerçekleşmeli ve genel seçimlere bağlı olarak mali disiplinin zedelenmesine izin verilmemelidir’’ diyen Koç, hükümetin reform sürecine ara vermemesini, eksikleri hızla tamamlamasını, bu reformların uygulanmasını ve tabana yayılmasını başarması gerektiğine işaret etti.

Koç, ülke yönetimine uyum manzarasının egemen kılınması için tüm kesimlerin çaba sarf etmesini de isteyerek, Türkiye’nin gelişmişliği, demokrasiye bağlılığı, modern toplumsal değerleri kucaklayışı ile bölgenin diğer ülkelerinden ayrışabildiği ölçüde, önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirebileceğine dikkat çekti.

/ ANKARA

23.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Deride THK tekeli sürüyor

  Elimiz zayıflatıldı

  Gül: Reform süreci devam edecek

  AB fırsatını 70’lerde kaçırdık

  Türkiye’ye kapıları kapatamayız

  Erdoğan: Cezayı millet verir

  Ağar: Başörtülüyü kimse hakir göremez

  Yargıtay’a çifte standart suçlaması

  Menemen tahrikine dikkat

  Akdağ, vatandaşları uyardı

  “Kolon Operasyonu”nda 52 gözaltı

  22 Türk hacı adayı vefat etti

  Ebeveynler internetin tehlikelerinden habersiz

  Hafik Gölü buz tuttu

  Erciyes kara hasret

  Minik gözler yolda kalmasın

  Okulda şiddet artıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004