Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme ücrete yansımadı

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş tarafından yapılan araştırma, Türkiye’nin son 28 yılda yaklaşık 3 kat büyüdüğünü, reel asgarî ücretin ise büyümeye paralel yükselmediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, asgarî ücretin gerçek değeri 1978 yılındaki seviyesinde. Araştırmada, asgari ücretin, uzun yıllar boyunca yüksek ekonomik büyümeye rağmen gerilediği, asgari ücrette yapılan artışların ise kalıcı olmadığı dile getirildi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesinin, Türkiye İstatistik Kurumu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine dayanarak endeksleme yöntemi ile yaptığı araştırmada, asgarî ücretin gerçek değerinin 1978 yılındaki düzeyde olduğu ifade edildi.

Araştırmada, 1978 yılı temel alındığında, asgarî ücretin, uzun yıllar boyunca yüksek ekonomik büyümeye rağmen gerilediği, asgarî ücrette yapılan artışların ise kalıcı olmadığı dile getirildi.

12 Eylül askerî müdahalesinin yapıldığı 1980 yılının asgari ücret açısından yıkım dönemi olduğu savunulan araştırmada, 1980 yılında önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya düşen asgarî ücretin, 28 yıl boyunca 1978 yılındaki değerinin altında dolaştı kaydedildi.

Araştırmaya göre, 1993 ve 1999 yıllarında 1978’deki değerine yaklaşan asgarî ücret, 2001 ve 1994 yıllarındaki krizlerden ise ağır yara aldı. Asgari ücret, 2003 yılı sonunda yapılan artışla tekrar 1978 yılındaki düzeyine ulaşabildi.

‘’1980 yılından sonra 12 Eylül yasalarının emekçilerin hak taleplerinin önünde bir engel olarak dikildiği’’ görüşüne yer verilen araştırmada, ‘’Türkiye, 28 yılda yaklaşık 3 kat büyürken reel asgarî ücret yerinde saydı. Türkiye 2007’ye girerken asgari ücretli 1970’li yılları arar oldu. Eğer asgari ücretlinin reel ücretleri Türkiye ekonomisi oranında büyüseydi 2006 yılında net 381 YTL olan asgarî ücret, bugün 1123 YTL olacaktı’’ denildi.

/ ANKARA

24.12.2006


 

TOBB: Adil bir vergi sistemi kurulsun

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kayıt dışına son verilerek adil bir vergi sistemi kurulması gerektiğini belirtti.

Samsun’un Bafra İlçesi’nde Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) 103. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “En önemli hadisemiz, adil bir vergi sisteminin kurulmasıdır. Herkes eşit, adil ve ödenebilir vergi sistemine kavuştuğu zaman bu törenler de anlamını yitirecektir. Aslolan basit, anlaşılabilir, ödenebilir bir vergi sistemine geçmektir” dedi.

Vergi konusundaki şikayetlerine rağmen hükümetin alışık olmadıkları indirimler yapmasını da taktirle karşıladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Mesela kurumlar vergisi yüzde 30’dan yüzde 20’ye, tekstildeki KDV yüzde 18’den 8’e indirildi. Mutlu olduk fakat yeterli değildir. Sistemi yeni baştan kurgulamak lazım. Bu sistemi yeni baştan tasarlayıp kuramazsak bu kayıt dışı ekonomiden şikayet etmeyi sürdürürüz. Kayıtdışından en çok şikayet eden Türk özel sektörüdür. Toplum kesimleri içinde en çok rahatsız olan biziz çünkü haksız bir rekabet ortaya çıkartılmaktadır” diye konuştu.

/ SAMSUN

24.12.2006


 

Çağlayan: Erteleme olumlu

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Sosyal Güvenlik Reformu’nun ertelenmesini çok olumlu bulduklarını belirtirken, ‘’Hükümetin seçimlere rağmen yasanın yürürlüğünü, 1 yıl yerine 6 ay ertelemesi, bu noktadaki kararlılığını gösteriyor’’ dedi.

ASO Başkanı Çağlayan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ertelenmesinin değerlendirdi. Hükümetin yasanın yürürlüğünü 6 ay yerine daha fazla ertelemesi durumunda bunun ‘’seçimlerden dolayı bekliyor, endişe ediyor, seçim ekonomisi yapıyor’’ şeklinde yanlış algılamalara yol açabileceğini ifade eden Çağlayan, ancak seçime rağmen 6 aylık ertelemenin, bu noktada hükümetin kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Kanuna ilişkin öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını görmek gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti: ‘’Anayasa Mahkemesi her zaman inandığımız, güvendiğimiz bir kurumumuz ama geçenlerde mahkemenin memurlar lehine kararı, dikkatimizi çekti bu konuda üzüldük. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin eşitlik ilkesi içinde bir memurla, işçinin, bir Bağ-Kur’luyla SSK’lının aynı şekilde insan olduğunu ve yıprandığını hesap etmesi gerektiğini düşünüyorum. Beklentimiz Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararından sonra Sosyal Güvenlik Reformunun yine tek çatı olarak kurulması, tek çatıyı elden bırakmamak lazım.’’

Sosyal Güvenlik Reformu’nun Türkiye’nin çok ihtiyacı olan bir reform olduğunu vurgulayan ASO Başkanı, bunun herkese faydası olan bir reform olduğunu söyledi.

/ ANKARA

24.12.2006


 

Sosyal Güvenlik Yasası 6 ay ertelendi

Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri için iptal kararı verilen Sosyal Güvenlik Yasası 6 ay ertelendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda yasayla ilgili yeniden değerlendirme yapma zarureti doğduğu kaydedildi.

Bu değerlendirmelerde yasal boşlukların oluşacağı, hak kayıplarının yaşanabileceği, vatandaşların sağlık ve emeklilik hizmetlerinin karşılanmasında sorunlar doğabileceği belirtilen açıklamada, “Ayrıca mahkemenin gerekçeli kararının yayınlanmasından sonra yeni düzenlemelerin yapılacağı da doğaldır. İlgili tüm kesimlerle ve 20 Ocak 2006 tarihinde yapılan Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu’nda beliren ortak eğilim de dikkate alınarak, yasanın yürürlüğünün 6 ay süreyle ertelenmesi uygun bulunmuştur. Bu zorunlu ertelemeye rağmen hükümetimizin Sosyal Güvenlik reformuyla ilgili kararlılığı aynı şekilde devam etmektedir” dedi.

/ ANKARA

24.12.2006


 

ATO: İndirim kandırmaca

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, indirim kampanyalarında ölçünün kaçtığını ve tüketicinin “indirim’’ adı altında kandırıldığını belirterek, “İndirim günleri sindirim günlerine döndü, maalesef bazı mağazalar indirim değil bindirim yapıyorlar’’ dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, aralıksız devam eden indirim kampanyalarını eleştirirken, tüketiciyi aldatmaya yönelik asılsız indirim kampanyalarının ticareti baltaladığını ve haksız rekabet oluşturduğunu iddia etti.

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 6 hafta süren indirim dönemlerinin Türkiye’de bütün yıla yayıldığına işaret eden Aygün, “İndirim günleri bizde indirim yıllarına dönüştü. 365 gün indirim yapıldığı nerede görülmüş?’’ dedi. İndirimden önce 100 YTL’ye sattığı ceketi indirimde 30 YTL’ye satan mağazalar olduğuna dikkat çeken Aygün, bu mağazaların 30 YTL’ye satınca da kâr ettiğine göre, müşterinin aklına haklı olarak, ‘sezon fiyatının neden bu kadar pahalı olduğu sorusu’ geldiğini belirtti.

Aygün, tüketicilere, “Hangi mağazanın camında yüzde 30’un üzerinde bir rakam yazıyorsa, bilin ki bu bir kandırmacadır, o mağazadan alış veriş yapmayın’’ şeklinde uyarıda bulundu.

/ ANKARA

24.12.2006


 

İstanbul'da Kuyumcukent açıldı

Kuyumcu sanatkarlarını tek çatı altında toplayacak olan Yenibosna’daki Kuyumcukent, dün gerçekleştirilen bir törenle hizmete açıldı.

2 bin 200 adet iş yerinin bulunduğu Kuyumcukent, toplam 200 milyon dolara mal oldu. Sınırlı Sorumlu İstanbul Kuyumcu Sanatkarları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından yatırımı gerçekleştirilen Kuyumcukent’in 1 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türkiye’nin en önemli yatırımlarından biriolduğu bildirildi.

/ İSTANBUL

24.12.2006


 

Şikâyetlerin yüzde 80’i ‘cep’ten

Eskişehir’de iki haftada bir toplanan İl Hakem Heyeti, tüketici şikâyetlerinin yüzde 80’inin cep telefonlarından olduğunu bildirdiler.

Eskişehir Sanayi ve Ticaret Müdürü Mahmut Yılmaz, vatandaşların çoğunun tüketici hakları konusunda bilinçli olmadığını belirterek, buna rağmen ürün çeşidinin artmasıyla İl Hakem Heyetine gelen şikâyetlerin geçen yıllara oranla çoğaldığını kaydetti.

Şikâyetlerin artmasıyla iki haftada bir toplanan İl Hakem Heyetinin daha sağlıklı karar vermek için her hafta toplandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “İl Hakem Heyeti 2006 yılında 1582 şikâyet aldı. Bunların 1080’i ayıplı ürün, 502’si de kapıdan satış ürünü. Tüketici şikâyetlerinin yüzde 80’i cep telefonu kaynaklı. Daha sonra mobilya, ayakkabı, tekstil ürünleri, halı, uçak biletleri ve kredi kartlarından şikayetler geliyor. Cep telefonu hataları için genellikle öğrenciler şikâyette bulunuyor. Telefonun özellikleri arttıkça hataları da artıyor. Son zamanlarda klonlanmış cep telefonları şikayeti alıyoruz.’’

Yılmaz, satın alınan her ürünün belgesinin alınması gerektiğini belirterek, belge alınmayan hatalı ürünlerde işlem yapamadıklarını bildirdi.

/ ESKİŞEHİR

24.12.2006


 

Kemal Derviş: ‘Gelir dağılımında adaletsizlik var’

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, dünya çapında gelir dağılımı bozukluğunun giderek derinleşmekte olduğunu vurguladı.

Derviş, BM’nin bin yıl kalkınma hedeflerine 2015 yılına dek ulaşılması konusunda büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Derviş, Türkiye’nin hedeflere doğru ilerlediğini, ancak kadın-erkek eşitliği ve doğum sonrası anne ölümleri gibi konularda geride olduğunu vurguladı.

Kemal Derviş, dünyadaki genel ekonomik duruma baktığındaysa, küresel ekonomideki büyümeye karşın zenginle yoksul ülkeler arasındaki uçurumun ve ülkeler içindeki gelir adaletsizliğin artmaya devam ettiğini söyledi.

/ NEW YORK

24.12.2006


 

Turist sayısı 1 milyon azaldı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, geçen yıla göre bu yıl Türkiye’ye gelen turist sayısında bir milyon azalma olduğunu söyledi.

Şimşek, bu yıl Türk turizmine kuş gribi ve karikatür krizinin damgasını vurduğunu, bu krizlerden sonra Türk turizminin toparlanamadığını belirtti. Avrupa pazarında azalma olduğunu, Rusya pazarında beklenilen artışın gerçekleşmediğini kaydeden Şimşek, bu nedenle Türkiye’ye gelen turist sayısının bir milyon azaldığını bildirdi. Gelecek yıl Avrupa pazarının yanı sıra Rusya ve Orta Doğu pazarının da canlanacağını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: ‘’Orta Doğu pazarından 2007 yılı için çok umutluyuz. Özellikle İran pazarı güçleniyor. İran pazarının yanı sıra Amman, Bahreyn ve Katar’dan gelen turist sayısında da artış bekliyoruz.”

/ ANTALYA

24.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004