Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kosova için kollar sıvandı

T.C. Kültür Bakanlığı, önümüzdeki yıl Kosova’da bulunan ve Osmanlı döneminden kalan iki camiyi restore ettirecek. Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova Kültür Bakanı Astrit Haraçija ile biraya gelerek, konu hakkında bilgi verdi.

Kosova’da Osmanlı döneminden kalan 2 büyük caminin restore çalışmaları, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından üstleniliyor. Bakanlık himayesinde gerçekleştirilecek olan restorasyon hakkında görüşmek için Kosova Kültür Bakanı Astrit Haraçija ile biraraya gelen Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, makamında ziyaret ettiği Haraçija’ya acil onarıma ihtiyacı olan camilerin restorasyon planlarını takdim etti. Çalışmalar kapsamında 1461 yılında inşa edilen Priştine Fatih Sultan Mehmet Camii ve 1615 tarihli Prizren Sinan Paşa Camii’nin restore edileceği belirtildi. Vural, samîmî geçen görüşmede Türkiye’nin, Kosova’daki tarihi eserlere sahip çıkılmasını bir görev olarak saydığını belirterek, Kosova’nın etnik bir mozaik olduğunu, bu mozaiğin de Kosova’nın tarihini ve kültürünü yansıttığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’nın hep yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğinin altını çizen Müsteşar Vural, cami restorasyonlarını kastederek, “bu sadece ve sadece, Kosovalılar ile olan ilişkilerimizin ve kardeşliğimizin bir göstergesidir” ifadesini kullandı.

Kosova Kültür Bakanı Haraçija, yardım ve desteklerinden dolayı Türkiye’ye şükranlarını sundu. Görüşmede Türkiye’ye övgüler yağdıran Bakan Haraçija, Türkiye’nin Kosova’ya savaş öncesinde olduğu gibi savaş sonrasında da sürekli olarak her türlü yardımlarda bulunduğunu hatırlattı.

Kosova’daki Osmanlı eserlerinin restorasyon çalışmaları, 2004 yılının Ağustos ayında Türkiye ile Kosova arasında imzalanan tarihî eserlerin restorasyonuna ilişkin kültürel işbirliği protokolünün bir parçasını oluşturuyor. Kosova’da restorasyon çalışmaları için T.C. Hükümeti tarafından 2.5 milyon dolar kaynak ayrıldı.

24.12.2006


 

El san’atları için dernek kurdular

Manisa’da yeni kurulan Plastik San’atlar Derneği’nin başkan ve üyeleri, Belediye Başkanı Bülent Kar’ı makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dernek üyelerinden Mehmet Demirtaş resim, seramik, heykeltraş, ağaç oymacılığı, Türk el san’atları, çini, hat, ebru ve tezhip gibi kurslar düzenleyeceklerini söyledi.

Amaçlarının bu tür sanatlarla uğraşanları tek çatı altında toplayarak bu san’atları yaşatmak olduğunu kaydeden Demirtaş, belediyenin de yardımıyla Manisa’da ses getirecek proje ve çalışmalara imza atacaklarını belirtti.

Başkan Kar ise ziyaretten çok memnun olduğunu kaydederek, gereken desteği vereceğini söyledi.

Kar, “Manisa’da böyle bir dernek kurulduğu için halkımız çok şanslı. Unutulmaya yüz tutulmuş kültürümüzü yansıtan san’atlarımızı açacakları kurslarla gelecek nesillere aktarma görevini üstlenen dernek yönetici ve üyelerini tebrik ediyorum” dedi.

24.12.2006


 

Şehide mektupta yarışacaklar

Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi, İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencileri arasında “Şehide Mektup” yarışması açtı. Önceki yıllarda ilk ikisi düzenlenen yarışmanın bu yıl 3. sü düzenlenecek ve dereceye giren öğrenciler Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi tarafından “Kınalı Kuzular” dizisinin setine götürülecek.

Yarışmayı düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuran Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahim Şenocak, “Eğitim-Bir-Sen olarak biz, Türk Milletinin yüz binlerce şehit vererek yazdığı ‘Çanakkale Destanı’nın bu milletin ruhunda ve zihninde silinmeyecek derin etkiler bıraktığını biliyoruz. Bu eşsiz destanı yazan kahraman şehitlerimizi unutmayarak, onların hatırasını yaşatmayı borç biliyoruz” dedi.

Yarışmaya katılacak mektupların en geç 20 Şubat 2007 tarihine kadar internet üzerinden [email protected] adresine gönderilmesi gerekiyor. Yarışma Jürisi, D.E.Ü. Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu ve Araştırma görevlisi Mehmet Şamil Baş; Edebiyat Öğretmenleri Dr. Şerife Kaçmaz, Abdurrahim Çelebi; Tarihçi İl MEM. Şb. Md. İsmail Çetin; Türkçe Öğretmeni Zafer Aktuğ; şair- yazar Şahan Çoker, Şaban Abak ve Naci Gümüş’den oluşuyor.

24.12.2006


 

İSMEK’ten “Mevlânâ” konulu yarışma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi San’at ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) tarafından “Dünya Mevlânâ Yılı” faaliyetleri kapsamında “Mevlânâ” konulu el san’atları yarışması düzenlendi.

İSMEK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, takı tasarımı, kırkyama, kurdele nakışı, makine nakışı, resim, ebru, tezhip, çini, minyatür ve hat dallarında bütün İstanbullular’a açık olan yarışmada branş birincilerine 2500 YTL, ikincilerine 1500 YTL, üçüncülerine ise 1000 YTL para ödülü verilecek.

İstanbul’da ikamet etmeyenler ile söz konusu branşlarda herhangi bir kurumda usta öğretici-öğretmen olanların katılamayacağı yarışmada, katılımcılar eserlerinde Mevlânâ figürlerine ya da Mevlânâ öğretisinin kendi dünyalarındaki çağrışımlarına serbestçe yer verebilecek.

Bir branşta tek ürünle başvurulabilecek ve ürünlerde katılımcıyı belli eden isim, imza gibi hiç bir işaretin yer alamayacağı yarışmada, branşlar için ilân edilmiş tekniklerde hazırlanan ürünler dışındakiler değerlendirmeye alınmayacak.

Yarışmaya katılacak ürünler 10 Nisan-23 Nisan 2007 tarihleri arasında Anadolu yakasında Altıntepe Kurs Merkezine, Avrupa yakasında İSMEK atölyeye teslim edilecek.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri 2 Mayıs 2007 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek törenle verilecek.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin, ayrıntılı bilgi ve yarışma şartnamesini “www.ismek.org” internet adresinden alabilecekleri belirtildi.

24.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004