Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de zorlu bir başlangıç daha

İsrail Başbakanlığı, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Kudüs’teki görüşmesinin “iyi ve dostça bir ortamda yapıldığını’’ bildirdi. Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat da, iki liderin güvenilir bir barış sürecinin yeniden başlatılması için tüm genel konuları ele aldıklarını söyledi.

İsrail Başbakanlığının açıklamasında, her iki liderin, Yol Haritası temelinde, yan yana barış ve güvenlik içinde, iki devletli siyasî bir çözüme yönelik çaba gösterme konusunda iş birliğine devam etmekte niyetli olduklarını dile getirdikleri vurgulandı.

Açıklamada, tarafların hem İsrail hem de Filistin halkının yeterince acı çektiklerinde ve somut adımlarla barış sürecinde gelişme sağlanmasının zamanının geldiğinde görüş birliğinde olduklarının da altı çizildi.

Her iki liderin, bu buluşmanın, tarafların güveninin ve verimli bir ortaklığın kurulmasına doğru ilk adımı teşkil ettiğine inandıkları, aralarında doğrudan ve ciddî temasların önemini vurgulayarak, gündemdeki konularla ilgili olarak ‘’sıkça’’ bir araya gelmeyi kararlaştırdıkları da ifade edildi.

Toplantıda Olmert’in, Gazze Şeridi’nden İsrail’e Kassam roketleri atılmasından duyduğu endişeyi de dile getirdiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, taraflar, Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler ile uygulanan ateşkesin Batı Şeria’ya da yaygınlaştırılması konusunda da hemfikir. Toplantıda Ehud Olmert’in Abbas’a, Filistinli tutuklular konusunda Abbas’ın ve Filistin halkının hassasiyetini anladığını da dile getirdiği, Filistinli tutuklularla ilgili düzenlemeleri yapmak için komisyonla ilgili çalışmaların yeniden başlatılmasının kararlaştırıldığı da kaydedildi. Açıklamada, oluşturulması öngörülen diğer komisyonlarla ilgili ayrıntılara yer verildi.

ANLAŞMALARA BAĞLI KALINACAK

Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yaptıkları görüşmede tarafların, aralarındaki anlaşmalara bağlı kalacaklarını teyid ettiklerini kaydetti.

Erekat, Ramallah’ta, Mukata karargâhında düzenlediği basın toplantısında, görüşmeyi çok olumlu ve yapıcı olarak nitelendirerek, Abbas ve Olmert’in tek yanlı davranışlardan kaçınmaları konusunda anlaştıklarını açıkladı. Erekat, iki liderin güvenilir bir barış sürecinin yeniden başlatılması için tüm genel konuları ele aldıklarını söyledi.”

/ KUDÜS

25.12.2006


 

Ahmedinejad: Ambargo kararı yırtık kâğıt parçası

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi’nin ülkesi aleyhine kabul ettiği yaptırım kararını, “yırtık bir kâğıt parçasına” benzetti.

Ahmedinejad, İranlıların “casus yuvası” olarak adlandırdıkları eski ABD büyükelçiliğinde, İran-Irak savaşı gazilerine hitaben yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi’nin aldığı yaptırım kararına da değindi ve kararı kabul etmediklerini bildirdi.

Halktan düşmanların propagandaları karşısında uyanık olmalarını isteyen Ahmedinejad, “Batılı ülkeler, yırtık bir kâğıt parçası bahanesiyle İran halkının arasında ihtilâf meydana getirmek istiyorlar” dedi.

Yaptırım kararının İran halkını korkutma amacını taşıdığını, ancak bunun hiçbir etkisi olmayacağını söyleyen Ahmedinejad, “Birkaç kişinin konuşmasıyla halkın arasına ihtilâf sokabileceklerini düşünenler, yanılıyor” diye konuştu. “İsteseniz de istemeseniz de İran, nükleer güce sahip bir ülkedir” diyen Ahmedinejad, “Nükleer bir İran ile yan yana yaşamak, onların (Batılı ülkeler) çıkarınadır” ifadesini kullandı.

“KUKLA GÖSTERİSİ”

İran halkının BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karardan “hiçbir kaygı ve endişe” duymadığını söyleyen Ahmedinejad, şöyle konuştu: “Bu girişimin İran’a hiçbir zararı olmayacak. Belki de çok kısa zamanda bu kararı alanlar pişman olacak. Bu kukla gösterisinden vazgeçin. Çifte standartlı tutumlardan vazgeçin. Niçin milletlerin sizden korkması gerektiğini düşünüyorsunuz? Milletlerle saygılı bir şekilde konuşma dönemi geldi. Bu politikalarınız dünyayı bir birine kattı ve milletlerin huzurunu, güvenliğini tehlikeye soktu.

İran halkıyla dostluk fırsatını kaçırdığınız için sizin adınıza üzgünüm. İran halkına zerre kadar zarar veremeyeceğinizi çok iyi biliyorsunuz. Artık BM Güvenlik Konseyi’nin, ABD, İngiltere ve siyonist rejimin uşağı olarak hiçbir itibarı kalmadı.”

Batılı ülkelerden, İran’ın nükleer yakıt teknolojisine sahip olduğunu kabul etmelerini isteyen Ahmedinejad, Şubat ayında “büyük nükleer şölen” yapacaklarını da yineledi.

/ TAHRAN

25.12.2006


 

Açe şimdi de sel altında

Endonezya resmî haber ajansı Antara, günlerdir süren mevsim yağışlarının yol açtığı seller nedeniyle 100 bin kişinin evlerini terk ettiğini belirterek, Sumatra adasının Açe ve Kuzey Sumatra eyaletlerini vuran felâkette bazı evlerin tamamen su altında kaldığını, bazı evlerin sadece çatılarının görüldüğünü duyurdu.

Ajans, bazı ailelerin de evlerinin çatısında mahsur kaldığını bildirdi.

Açe hükümeti yetkilisi Nurdin Cos ise sellerden en fazla zarar gören yerlerin Tamiyang bölgesindeki köyler olduğunu söyleyerek, Tamiyang’da evlerden 60 kişinin cesedinin çıkarıldığını ifade etti. Cos, bölgede halen onlarca kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Endonezya’nın Sulavasi adasında Haziran ayında meydana gelen sel ve toprak kaymalarında da 210’dan fazla kişi ölmüştü.

/ CAKARTA

25.12.2006


 

Türkmenbaşı, köyünde gömüldü

Geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nın cenazesi, Devlet Başkanlığı Sarayındaki veda töreninin ardından, dün, doğum yeri Kıpçak köyünde toprağa verildi.

Türkmenbaşı’nın Türkmenistan bayrağına sarılı naaşı, Kıpçak Camisi’nde (Ruhi Mescit) kılınan cenaze namazından sonra, mescidin yanında bulunan aile mezarlığına defnedildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk heyeti, cenaze namazında en önde saf tuttu. Bu arada, cenaze namazının ardından Başbakan Erdoğan, Vatikan’ın Ankara ve Aşkabat’a akredite büyükelçisi ile selâmlaştı. Başbakan Erdoğan’ın heyetinde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı ve iş adamı yer aldı.

/ AŞKABAT

25.12.2006


 

Irak durulmuyor

Irak’ın güneyindeki Samava şehrinde, silâhlı kişilerle polis arasında çıkan çatışmada, ilk belirlemelere göre 5 polisin öldüğü bildirildi.

İçişleri Bakanlığının bir sözcüsü, sokağa çıkma yasağının bulunduğu şehirdeki çatışmaların sürdüğünü kaydetti. Sözcü, silâhlı kişilerin kimliği hakkında bilgi vermezken, bölgede radikal Şii lider Mukteda Sadr yandaşlarının etkin olduğu biliniyor.

Daha önce de bölgeden gelen haberlerde, polise dayanarak, güvenlik güçleriyle Sadr’a bağlı milisler arasında çıkan çatışmalarda 4’ü polis 5 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı ve şehirde sokağa çıkma yasağı ilân edildiği kaydedilmişti.

Bu arada, Bağdat’ın çeşitli bölgelerinde, vurularak öldürülmüş 47 kişinin cesedinin bulunduğu bildirildi. Bir polis kaynağı, cesetlerin çoğunun üzerinde işkence izleri görüldüğünü söyledi. Bağdat’ın 90 kilometre kuzey doğusundaki Muktadiye’de de bir karakola düzenlenen intihar saldırısında 7 polisin öldüğü, 30’unun da yaralandığı haber verilmişti.

/ BAĞDAT

25.12.2006


 

Bağdat’ta yine intihar: 7 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta 7 polisin öldüğü patlamanın sebebinin intihar saldırısı olduğu bildirildi.

Polis, Bağdat’ın 90 kilometre kuzey doğusundaki Mukdadiye bölgesinde bir intihar komandosunun kendisini polis karakolunda havaya uçurduğunu belirtti. Saldırıda 30 polisin de yaralandığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

25.12.2006


 

Rice’tan Türkiye’ye övgü

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’ın bazı komşularının Irak’a katkı verdiğini, bazılarının ise yardımcı olmadığını belirterek, Türkiye’nin Irak politikasını övdü.

Rice’ın Amerikan AP ajansına verdiği ve bazı unsurları daha önce medyada yer alan demecinin tam metni, Washington’da yayımlandı. Buna göre Rice, “Irak’ın bazı komşuları yardımcı oluyor, bazıları ise pek olmuyor’’ diyerek, yardımcı olan ülkelere Türkiye’yi, olmayanlara da İran’ı örnek gösterdi. Rice, İran’ın faaliyetlerinin, Irak’taki mezhepler arası çatışmaları ve şiddeti beslediğini savundu. ABD Dışişleri Bakanı, “Irak’ın kuzey sınırında da sorunlar olabilirdi, ancak Türkler, oldukça farklı bir davranış benimsedi’’ diyerek Türkiye’nin, Iraklılara destek verdiğini ve Iraklı Kürtlerle de köprüler kurduğunu söyledi.

Rice, kuzey Irak’ta çözülmesi gereken terör örgütü PKK sorunu bulunduğunu belirterek, bu yönde ABD-Irak-Türkiye arasında üçlü bir mekanizmanın faaliyet gösterdiğini anlattı.

25.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004