Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şükür, ailelerin çoğu ‘mutlu’

Aile Yapısı Araştırmasına katılanların yüzde 58.4’ünün ailelerini mutlu, yüzde 26’sının orta düzeyde mutlu, yüzde 10.9’unun ise çok mutlu gördüğü açıklandı.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Aile Yapısı Araştırma’nın kadınların yüzde 36.2’sinin görücü usulü ve ailesinin kararıyla, erkeklerin yüzde 35.2’sinin ise kendi seçimi ve ailesinin onayıyla evlendiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Çubukçu, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Türk İstatistik Enstitüsünce ortaklaşa yapılan ‘’Aile Yapısı Araştırması’’nın sonuçları hakkında bilgi verdi. Araştırmanın, Türk aile yapısı üzerine 1993 yılından bu yana yapılmış en kapsamlı çalışma olduğunu belirten Çubukçu, ‘’Türk aile yapısında, süreç içinde yaşanan değişimi anlamamıza ve bu veriler ışığında sosyal politikalarımızı gözden geçirmemize imkân sağlayacak bu araştırma, alanda çalışanlara da güncel ve gerçekçi veriler sağlayacaktır’’ dedi.

Çubukçu, her 5 yılda bir, aile yapısındaki değişimin fotoğrafını çekerek, verileri güncellemeyi planladıklarını da bildirdi.

GÖRÜCÜ USÛLÜ TERCİH EDİYOR

Evlilik kararı, nikâh türü, başlık parası ile ilgili sonuçlar hakkında da bilgi veren Bakan Çubukçu, şunları kaydetti: ‘’Kadınların yüzde 36.2’si görücü usulüyle ve ailesinin kararıyla, erkeklerin yüzde 35.2’si kendi seçimi ve ailesinin onayıyla evlenmiştir. Bireyler evliliklerinin yüzde 85.9’unu hem resmî nikâh hem de dini nikâh olarak yapmaktadır. Evliliklerin yüzde 3.7’sinde resmî nikâh olmaksızın dini nikah kıyılmıştır. 1993 yılı araştırması ile karşılaştırıldığında sadece dinî nikâh yaptıranların oranında yüzde 1.2 oranında azalma olduğu söylenebilir.’’

Yüzde 94'ü aile çatısı altında

Türkiye genelindeki hanelerin yüzde 80.7’sinin çekirdek, yüzde 13’ünün geniş ailelerden, yüzde 6’sının tek kişilik hanelerden, yüzde 0.4’ünün ise öğrenci ve işçilerden oluştuğunu belirten Çubukçu, Türk halkının yüzde 94’ünün bir aile çatısı altında yaşadığını, bunun da sevindirici olduğunu söyledi. Çubukçu, Avro kullanan 12 AB ülkesinde ise aynı evde yaşayan bireylerin oranının, 2001’de yüzde 51.8 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

KADINLAR İÇİN İŞ ÖNEMLİ

Evlenmeyi düşünen erkeklerin, evleneceği kadınlarda aradıkları en önemli özelliği, yüzde 90.1 oranla ‘’bana aşık olması’’ diye açıkladıklarını bildiren Bakan Çubukçu, bunu yüzde 85.8 oranla ‘’kadının ilk kez evlenecek olması’’ ve yüzde 80.0 oranla ‘’aile yapılarının benzer olmasının’’ takip ettiğini söyledi. Çubukçu, erkeklerin yüzde 59’u için evleneceği kadının güzel olmasının da önem taşıdığını bildirdi.

SOYUN DEVAMI

Bakan Çubukçu, erkek ve kadınlar arasında çocukla ilgili düşüncelerinde en büyük farkın, ‘’soyun devamının erkek çocuk tarafından sağlanacağı’’ kanısında ortaya çıktığını belirterek, soyunun devamının erkek çocuk tarafından sağlanacağını belirten erkeklerin oranının yüzde 44.6, kadınların oranının ise yüzde 36.4 olduğunu bildirdi.

ŞİDDET ORANI OLDUKÇA DÜŞÜK

Son bir yılda ailelerin çocuklara sıklıkla verilen cezalar başında yüzde 13.2 oranla ‘’azarlama’’nın geldiğini, bunu ‘’TV izlemesine izin vermeme’’nin takip ettiğini anlatan Bakan Çubukçu, araştırmaya katılanların yüzde 78.6’sının ‘’hiçbir zaman’’ çocuğuna dövme cezası vermediğini söylediğini bildirdi.

BAYRAMLARDA ZİYARET

Bakan Çubukçu, yakınların ziyaret edildiği durumların başında yüzde 71.8 oranla dini bayramların geldiğini, bunu yüzde 57.4 ile baş sağlığı, 54.8 ile hasta ziyareti, yüzde 53.2 ile düğün ve nikâh töreni ziyaretinin takip ettiğini bildirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 58.4’nün ailelerini mutlu, yüzde 26’sının orta düzeyde mutlu, yüzde 10.9’unun çok mutlu, yüzde 4’ünün ise mutsuz gördüğünü belirten Çubukçu, ‘’Sonuç itibariyle yüzde 70’i, ailelerini mutlu bulmaktadır’’ dedi.

NİKÂHSIZ BERABERLİĞE HAYIR

Araştırmaya göre, 18-24 yaş grubundakilerin yüzde 59’u, 65+ yaş grubundakilerin ise yüzde 70.4’ü çevresinde nikâhsız birlikte yaşayan çiftlerin bulunmasının kendilerini rahatsız edeceğini söylüyor.

Kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan bireylerin yüzde 74.5’i, kentte yaşayanların yüzde 66.1’i çevresinde evlilik dışı çocuk bulunmasından rahatsızlık duyuyor. Kırsalda yaşayanların yüzde 15.6’i, şehirdekilerin ise yüzde 18.6’sı bu durumun kendilerini rahatsız etmeyeceğini ifade ediyor.

/ ANKARA

30.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Başını aç-oku’ çözüm değil

  Hayır kurumlarına verilebilir

  Gül: AB treni raydan çıkmadı

  Erdoğan: Artık borçlu doğulmayacak

  Erken seçim istikrarı bozar

  Reformlar devam edecek

  Bayramda yağış beklenmiyor

  Bayram namazı vakitleri

  Ankara’da erken bayramlaşma

  Bir kutu şeker, bir kucak duâ

  Bedava değil, yüzde 50 indirimli

  Sezer, bütçe kanunlarını onayladı

  Eczanelerde yeni yıl telâşı

  Bayram ziyaretleri: Sosyal sorumluluk

  Fethi Sami İngiltere'de toprağa verildi

  Şükür, ailelerin çoğu ‘mutlu’

  Lösemili çocuklara bayram hediyesi

  Kutuptan dev buzul koptu


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004