Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail çocuklardan da korktu

İsrail'deki B'Tselem ve Filistin'deki El-Hak insan hakları örgütleri, Kurban Bayramı nedeniyle Filistinli çocuklara yönelik uyarılar yayımlayarak, oyuncak silahlarla oynamanın tehlikesine dikkat çektiler.

B'Tselem ve El Hak'ın açıklamalarında, Filistinli çocuk ve gençlerin bayram süresince, hediye olarak gelen oyuncak tabancalarla oynadıkları belirtildi.

B'Tselem, geçen yıllarda 5 Filistinli çocuğun oyuncak silah ve havai fişeklerle oynarken İsrail askerlerince öldürüldüğüne dikkat çekti.

Örgüt, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki birliklerinin komutanlarını da uyararak, askerlerini, Filistinli çocukların sokaklarda, gerçek silah gibi görünen oyuncak silahlarla dolaştıklarına ilişkin bilgilendirmesini istedi. Normal zamanlarda bile ordu kurallarının, hayati tehlike olmadıkça askerlere ateş açma izni vermediğini hatırlatan B'Tselem, özellikle bayram süresince askerlerin daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

El Hak da Filistin Yönetimi'nden oyuncak silah ithalatına sınırlandırma getirmesini istedi. El Hak, ayrıca Filistinli ailelere çocuklarının sokaklarda oyuncak silahlarla oynamalarının yaratacağı tehlikeler konusunda uyarıda bulundu.

13 yaşındaki Selahaddin İkab Sakir Ebu Muhsin 20 Ocak 2005'te Tubas'ta ve 15 yaşındaki Muhammed Cem'an Mahmud Haneydek 17 Aralık 2001'de Han Yunus'ta oyuncak silahlarla oynarken İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü.

12 yaşındaki Ahmed İsmail Muhammed El-Hatib 3 Kasım 2005'te Cenin Mülteci Kampı'nda yaralanmış ve 5 Kasım 2005'te hayatını kaybetmişti.

15 yaşındaki Mücahid Emin Arif Asmadi 15 Şubat 2006'da Cenin, Kabatiye'de, 13 yaşındaki Adi Halid Said Tantavi de 30 Eylül 2005'te Nablus'taki Askar Mülteci Kampı'nda oyuncak silahlarla oynarken İsrailli askerler tarafından öldürülmüştü.

/ KUDÜS

31.12.2006


 

Yüzünü örttürmedi ve sakindi

Aylardır ne zaman yapılacağı tartışılan Saddam Hüseyin’in idamı dün sabaha karşı gerçekleştirilirken, Iraklı görgü şahitleri, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini, sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir duâ okuduğunu belirtti. Görgü şahitleri, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin’in hemen öldüğünü söyledi. Görgü şahitleri 69 yaşındaki Saddam’ın ölüme giderken ‘’titremediğini’’ ifade etti.

Irak’ın, idama mahkûm edilen devrik lideri Saddam Hüseyin asılarak idam edildi. ABD tarafından desteklenen Irak televizyon kanalı El Hurra, Saddam Hüseyin’in cezasının yerel saatle 06.00’dan (TSİ 05.00) az önce infaz edildiğini duyurdu.

Saddam Hüseyin, 2003 yılı Nisan ayında, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince devrilmiş ve bu yılın Kasım ayında, 1982’de kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişiminin Duceyl’de 148 Şiî köylüyü öldürerek insanlığa karşı suçlu bulunmuştu.

İDAM HIZLIYDI HEMEN ÖLDÜ

İnsanlığa karşı suç işlemekten yargılanan ve suçlu bulunarak idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin’in infazının hızla yapıldığı ve hemen öldüğü belirtildi. Iraklı görgü şahitleri, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini, sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir duâ okuduğunu belirtti. Görgü şahitleri, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin’in hemen öldüğünü söyledi. Görgü şahitleri 69 yaşındaki Saddam’ın ölüme giderken ‘’titremediğini’’ ifade etti.

“ACELE EDİLMESİ YANLIŞTI”

Saddam Hüseyin’in idam cezasının infazının gerçekleştirilmesinin ardından insan hakları kuruluşlarınca yapılan açıklamalarda, idamın uygulanması eleştirildi. Uluslararası Af Örgütünün ABD şubesi İcra Direktörü Larry, Cox, ‘’Saddam Hüseyin’in aceleyle idam edilmesi yanlış’’ dedi.

LİBYA’DA 3 GÜNLÜK YAS

Saddam Hüseyin’in cezasının infaz edilmesinden sonra Libya’da 3 günlük yas ilân edildi. Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İran’ın cezanın infazından memnun olduğunu açıkladı. İsrail de Saddam Hüseyin’in idamına sevinen ülkelerden biri oldu. Öte yandan Malezya, idamın ardından endişeli olduğunu açıkladı.

MALİKİ’DEN BAASÇILARA ÇAĞRI

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin’in yandaşları olan Baasçılara politikaya katılmaları çağrısında bulundu. El Maliki, yaptığı açıklamada, “Ellerinde kan olmayan herkese kapı hâlâ açıkken devrilen rejimin yandaşlarına tutumlarını yeniden gözden geçirmeleri, bütün Iraklılar için Irak’ın yeniden inşasına yardım etmeleri çağrısı yapıyorum’’ dedi.

VATİKAN: TRAJİK OLAY

Vatikan’dan yapılan açıklamada ise Saddam Hüseyin’in idam edilmesi ‘’bütün ölüm cezaları gibi trajik bir olay’’ olarak değerlendirildi. Açıklamada, infazın ‘’kan davası ruhunu kışkırttığı ve Irak’ta yeni bir şiddetin tohumu ektiği’’ ifade edildi.

YÜKLENEN SUÇLAR

* 1991: Saddam Hüseyin, işgal ettiği Kuveyt’te ABD öncülüğündeki uluslar arası ittifak karşısında hezimete uğradıktan sonra, güneyde patlak veren Şiî ayaklanmasını kanla bastırdı ve binlerce kişiyi öldürttü.

* 1988: İran-Irak savaşı sırasında (1980-1988) Irak jetleri kuzeydeki Halepçe’ye kimyasal bomba attı. Birkaç dakika içinde çoğu kadın ve çocuk 5 bin kadar Kürt hayatını yitirdi, 10 bin kişi yaralandı.

* Enfal dâvâsı: Saddam rejimi, 1987 ve 1988 yıllarında kuzeydeki Kürt gruplarını güneye tehcire zorladı. Genel kabule göre, tehcirde yaklaşık 182 bin kişi öldü, Kürt köylerinde katliâmlar yapıldı.

Henüz sonuçlanmayan bu dâvâda Saddam, insanlık suçu işlemek ve soykırım yaptırmaktan yargılanıyordu.

* İran, her iki taraftan 1 milyon kişinin ölümüne yol açan Irak savaşında Saddam Hüseyin’i ‘’soykırım, insanlık suçu, uluslar arası kuralların ihlâli ve yasak silâh kullanımı’’ ile suçluyordu.

* Saddam’ın 1990’da işgal ettiği Kuveyt, eski Irak liderinin Kuveyt topraklarında işlediği cinayetlerden ötürü idam edilmesini istiyordu.

* 1983’te, Barzani aşiretinden 8 bin Kürt öldürüldü.

* 1980 ve 1999’da önde gelen Şiî din adamları idam edildi.

/ BAĞDAT

31.12.2006


 

Avrupa Birliği: Barbarca

AB, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesini “barbarca” buldu.

AB Komisyonu’nun kalkınmadan sorumlu üyesi Louis Michel, Reuters’e yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin barbarca olduğunu ve onu bir “şehit” haline getirebileceğini söyledi. “Barbarca hareketlerle barbarizmle mücadele edemezsiniz” diyen Michel, ölüm cezasının demokrasiyle bağdaşmadığını ifade etti.

31.12.2006


 

Hamas: Siyasî cinayet

Filistinli Hamas örgütü, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin “siyasî bir cinayet” olduğunu belirtti.

Hamas’ın sözcüsü Fevzi Barhum, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Saddam Hüseyin’in idam edilmesi siyasî bir cinayettir, savaş esirlerinin korunmasına yönelik uluslar arası hukuk kurallarının tamamını çiğnemektir. Saddam Hüseyin bir savaş esiriydi” dedi.

Bush: Şiddet bitmez

ABD Başkanı George W. Bush, Saddam Hüseyin’in idamına ilişkin olarak, bu gelişmenin Irak’ta şiddeti sona erdirmeyeceğini, ancak ülkenin demokrasiye ulaşma sürecinde önemli bir kilometre taşı niteliği taşıdığını söyledi.

31.12.2006


 

Bağdat'ta OHAL

Saddam'ın idam edilmesinden sonra BAAS Partisi intikam yemini etti. Tikrit ve Bağdat’ta 4 gün olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilân edildi.

Kerkük ve Erbil’de güvenlik tedbirleri üst düzeyde. Kerküklü Türkmen ve Kürtler idamdan memnun. Lâkin Bayramın birinci günü olması ve ABD eliyle idam edilmesi büyük tepkiye yol açtı. Bazı bölgelerde patlamalar var. Bayram güzel ama insanlar gergin.

Umut YAVUZ / KERKÜK

31.12.2006


 

Endonezya'da gemi battı

Endonezya'da içinde yüzlerce kişinin olduğu gemi kötü hava koşulları nedeniyle battı.

Simamora, yüksek dalgalar ve kötü havanın kaza bölgesine kurtarma gemilerinin gitmesini engellediğini belirtti.

Kazada yüzlerce kişinin ölmesinden endişe eden Endonezyalı yetkililer, gemide 587 ila 850 yolcunun olduğunu ve yolculardan 9'unun kurtarıldığını kaydetti.

/ CAKARTA

31.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004