Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Hac sevinci

Haccın vecibelerinden Arafat Vakfesi’ni gerçekleştiren hacı adayları, önce Müzdelife’ye ardından da Mina’ya hareket etti. Mina’da şeytan taşladıktan sonra Mekke’ye dönen hacılar, haccın vecibelerinden Kâbe’yi ziyaret etti. Bayram namazını Kâbe’de kılan hacılar, birbirleriyle bayramlaştı.

Haccın vecibelerinden Arafat Vakfesi’ni önceki gün gerçekleştiren hacı adayları, daha sonra toplu halde Müzdelife’ye hareket etti. Uzun süren bir yolculuğun ardından Müzdelife’ye ulaşan hacılardan bazıları geceyi çadırlarda geçirdi. Burada akşam ve yatsı namazını birleştirerek kıldıktan sonra dua eden hacılar, Müzdelife’den taş toplayıp erken saatlerde şeytan taşlamak için Mina’ya hareket etti.

Mina’da şeytan taşladıktan sonra Mekke’ye dönen hacılar, haccın vecibelerinden Kâbe’yi ziyaret etti. Bayram namazını Kâbe’de kılan hacılar, birbirleriyle bayramlaştıktan sonra kurban kestirip ihramda çıktı.

Büyük bölümü İslâm Kalkınma Bankası aracılığıyla kurban kestiren Türk hacılar, şeytan taşlama alanına da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın rehberliğinde yoğunluğun az olduğu belirlenen zamanlarda kafileler halinde götürüldü.

Bu arada, Suudi Arabistan yönetiminin geçen yıllarda Mina’daki şeytan taşlama alanında yaşanan üzücü olayların tekrarlanmaması için bu yıl büyük tedbirler aldığı görüldü. İnşaatı devam eden ve zemin ile birinci katında şeytan taşlanan alanda bayramın birinci günü izdiham meydana gelmemesi için askeri ve güvenlik alanında, en üst düzeyde çalışma yapıldı. Muhtemel izdihama karşılık boş alanlar bırakılarak yaralanan ya da fenalaşanlar için burada ekipler oluşturdu.

/ MEKKE

31.12.2006


 

Kurban öze dönüş çağrısıdır

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında kurbanın, sahip olunanları fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın tadına varma fırsatı olduğunu belirten Bardakoğlu, bu ibadetin, katılaşan kalplere, hayatın ve varoluşun gerçek anlamını unutan zihinlere öze dönüş çağrısı içeren bir hikmetler bütünü olduğunu belirtti.

Kurban Bayramının, Müslümanlık bilinci, millet olma ve barış içinde bir arada yaşama iradesini tazeleyen, sevinç, dostluk, sevgi ve paylaşımın toplumun bütün katmanlarıyla kitlesel boyutta yaşandığı ulvî bir atmosfer olduğunu ifade eden Bardakoğlu, “İnsanlığın ortak geleceği, milletimizin huzur ve refahı için hacılarımızla birlikte duâ ve niyazda bulunduğumuz kutsal topraklardan bütün vatandaşlarıma ve din kardeşlerime selam, sevgi ve hayır duâlarımızı gönderiyorum” dedi. Arafat’ta iki milyonu aşkın Müslüman’ın, Cenâb-ı Hakk’ın divanına durup ellerini açıp bütün insanlık için O’ndan rahmet dilediğini belirten Bardakoğlu, hacıların Kurban Bayramı’nın manevî ikliminde bir gönül yüceliği yakalayıp O’na yakınlık arayışına girdiğini dile getirdi.

HAK YOLUNDA FEDAKÂRLIĞIN NİŞANESİ

Bardakoğlu, kurbanın, birey ve toplum hayatı açısından çeşitli anlamlar taşıyan mali bir ibadet olduğuna da dikkati çekti. “Kurban, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi İlâhî emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah’ın bize lütfettiklerinden O’nun hoşnutluğu için verebilmenin hal ile ifadesidir” diyen Bardakoğlu, kurban ibadetinin hem paylaşmanın tadına varma fırsatı hem de hayatın ve varoluşun gerçek anlamını unutan zihinlere öze dönüş çağrısı içeren bir hikmetler bütünü olduğunu vurguladı. Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, insana saygı, çevrenin korunması ve israftan kaçınmanın Müslümanın her zaman göstermesi gereken temel duyarlılıklar olduğunu söyleyen Bardakoğlu, kurban kesiminde bu hususlara riayet edilmesi gerektiğini bildirdi.

DİN KARDEŞLERİMİZE DUÂ

Bardakoğlu, bayramların, akrabalık bağlarını, komşuluk ilişkilerini kuvvetlendiren yönüne de dikkat çekerek, “Bayramlar, birbirimizden kaçış anları değil, birbirimize yakınlaşıp, gönlümüzü birbirimize açtığımız eşsiz fırsatlar olarak görülmelidir” dedi. Bardakoğlu ayrıca, savaş ve yoksulluğun gölgesinde bayramı geçiren din kardeşleri için de duâ edilmesini istedi.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Süryani liderden bayram tebriğ

Mardin-Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen, Mardin ve çevresinde yoğunlukta yaşayan Süryani Cemaati adına Müslümanlar’ın Kurban Bayramı’nı kutladı.

Ortodoks Hıristiyan Dini’ne mensup Süryaniler’in ruhani lideri Salibe Özmen, önceki gün kutladıkları Doğuş Bayramı ve Müslümanlar’ın kutlayacağı Kurban Bayramı ile ruhani mevsimleri birlikte kutlamanın ayrıcalığıyla 2007 yılına girildiğini ve bunun daha büyük umut verdiğini belirtti. Bayram günlerinin sevgi ve paylaşmanın en çok yaşandığı günler olmduğunu belirten Özmen, “Türkiye’deki Müslüman kardeşlerimiz şahsında İslam Dünyası’nın mübarek Kurban Bayramı’nı şahsım ve cemaatim adına kutluyor, sevgi ve akıl gücünden beslenecek bir toplumsal yapılanma içinde huzur ve istikrar dolu yarınlar niyazıyla ülkemizin yöneticilerine ve kamuoyuna hayır duâ ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Özmen, bayramlarda sosyal duyarlılıklara yönelmek gerektiğini de ifade ettiği açıklamasında, ruhanî bayramların, dünyada yaşanan savaş ve hoşgörüsüzlüğü kardeşliğe ve hoşgörüye dönüştürmesine vesile olması için duâ ettiklerini söyledi.

/ MARDİN

31.12.2006


 

Partilerde bayramlaşma ikinci gün

Siyasî parti genel merkezlerinde, Kurban Bayramı’nın ikinci, yeni yılın ilk günü olan 1 Ocak Pazartesi günü, partiler arası ve vatandaşlarla bayramlaşma sebebiyle hareketlilik yaşanacak.

Kurban Bayramı’nın ikinci günü, sabah saat 09.30’dan itibaren siyasi parti heyetleri karşılıklı olarak ziyaretlerde bulunacaklar. Bu ziyaretlerin ardından, öğleden sonra da parti genel merkezlerinde vatandaşlarla bayramlaşma yapılacak. AKP’de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin saat 14.00’te, CHP’de ise Genel Sekreter Önder Sav 13.00’te bayramlaşmak üzere gelen vatandaşları kabul edecek.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, vatandaşlarla DSP Okulu’nda, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da partisinin Ankara İl Başkanlığında bir araya gelecek. MHP’de vatandaşlarla bayramlaşma da Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin katılımıyla gerçekleşecek.

/ ANKARA

31.12.2006


 

65 yılda bir Kurban Bayramı yılbaşına denk geliyor

Kurban Bayramı’nın ilk günü bugün kutlanacak, akşam ise yeni yıla merhaba denilecek. Yılbaşı, 65 yıl önce de Kurban Bayramı’na denk gelmiş; bayram 29 Aralık 1941-1 Ocak 1942 tarihleri arasında kutlanmıştı.

1903 ve 1968 yıllarındaki Ramazan Bayramı yeni yılın ilk gününe rastlamış, bayram 1-3 Ocak arasında kutlanmıştı.

Ayrıca 2000 yılının son günlerine denk gelen Ramazan Bayramı 27-29 Aralık tarihlerinde kutlanmış, bayramın hemen ertesinde yeni yıl karşılanmıştı. 2007 yılında Kurban Bayramı, yılın başında sonunda olmak üzere iki kez kutlanacak. 2007’nin ikinci Kurban Bayramı, 20 Aralıkta başlayacak. Kurban Bayramı, 2008 yılında da 8 Aralıkta kutlanmaya başlanacak.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Bayramda sağlığa dikkat!

Kurban Bayramında kolesterolü ve yüksek tansiyonu olanları uyaran uzmanlar, vatandaşlara günde bir öğünden fazla yağlı et ve aşırı tatlı yememelerini tavsiye etti.

Diyetisyen ve doktorlar, her zaman yapılan hareketin en az iki katının yapılması gerektiğine de dikkat çekti. Et ve sakatat türü hayvansal gıdaların özellikle kolesterol, yüksek tansiyon ve kalp hastaları üzerinde olumsuz etkiler doğurduğunu belirten Uzman Diyetisyen Ebru Doğanay, bu sebeple insanların bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. “Bir-iki gün perhizi bozarsam birşey olmaz” düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Doğanay, “Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen halkımız, et ve şekerli tatlı tüketiminde dikkatli davranmalı. Kesinlikle aşırıya kaçmamalı” dedi.

/ SİVAS

31.12.2006


 

Gizli buzlanma kazalara sebep oldu

İstanbul’da, gizli buzlanma sebebiyle çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Araçların kaygan zeminde kontrolden çıkması sonucu oluşan kazalara yetişebilmek için trafik polisleri yoğun çaba sarfetti.

Önceki gün akşam saatlerinden dün sabaha kadar 600’ün üzerinde kaza meydana gelirken, kazalarda yaralanmalar ve maddî hasar oldu. Kazalardan birçoğu, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu’nda yaşandı. Şişli Cumhuriyet Caddesi üzerinde kontrolden çıkan bir otomobil orta refüjdeki ağaca çarptı. Kazada sürücü Metin İnan ve yanında bulunan arkadaşı yaralandı. Beşiktaş’ta ise Çırağan Caddesi’nde seyreden bir otomobil, cadde üzerindeki tarihi kemere çarptıktan sonra takla attı. Hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düştüğü Büyükçekmece’de de yolların buz tutması sebebiyle meydana gelen kazada 20 araç birbirine girdi. Can kaybı ve yaralanmanın olmadığı kazada maddi hasar oluştu.

/ İSTANBUL

31.12.2006


 

Diyarbakır’da 77 yılın en soğuk gecesi

Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, şehirde önceki gece Aralık ayı itibariyle son 77 yılın en soğuk gecesinin yaşandığını bildirdi.

Önceki gece şehirde sıcaklığın eksi 23 derece olarak ölçüldüğünü ifade eden yetkililer, “Çok yoğun don ve buzlanma yaşanacak. Vatandaşların bu konuda tedbir alması gerekiyor. Özellikle su sayaçların donmamasına karşı tedbir alınması gerekli. Trafiğe çıkacak sürücüler de dikkatli olmalı” uyarısında bulundu.

/ DİYARBAKIR

31.12.2006


 

Trafikte zamlı tarife başlıyor

Trafik cezaları, yeni yılda yüzde 7.8 oranında artacak. 1 Ocak 2007’den itibaren en düşük trafik cezası 52 YTL, en yüksek ceza ise 11 bin 836 YTL olacak.

Buna göre:

*Kırmızı ışıkta geçme: 108 YTL

*Alkollü araç kullanma: 448 YTL

*Aracı 1 ay içinde tescil ettirmeme: 108 YTL

*Araç tescil belgesini yanında bulundurmama ve muayene süresini geçirme: 52 YTL

*Sürücü belgesiz araç kullanma: 222 YTL

*Sürücü belgesini üzerinde bulundurmama:108 YTL

*Hız sınırını yüzde 10-30 arası aşanlar: 108 YTL

*Hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşanlar: 222 YTL

*Engellilere ait araçlar için ayrılmış yerlere park: 105 YTL

* Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal etme: 108 YTL

*Toplu taşım araçlarında sigara içme: 58 YTL

*Araçlara taşıma kapasitesini aşan yük yükleme: 107 YTL

*Yaya ve okul geçitlerinde araçlarını yavaşlatmama: 108 YTL

*Park yasağına uymama: 52 YTL

Bu arada, sürücülerin cezalarını peşin ödemesi durumunda yüzde 25’lik indirim uygulanması yeni yılda da devam edecek.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Erdoğan: Dayanışmayı bütün yıla yayalım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, farklı inanç ve kültürler arasında şiddet ve nefretin giderek yaygınlaştığı dünyada, Türkiye’nin yüzyıllardır olduğu gibi, bugün de barış içerisinde bir arada yaşamanın sembol ülkesi olduğunu bildirdi.

Erdoğan, yayınladığı mesajında, vatandaşların, Kurban Bayramını ve Yeni Yılını kutladı.

Başbakan Erdoğan, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Aramızda kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere, birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara vereceğimiz en anlamlı, cevaplardan biri bayramlarımızdır. Gelin dayanışma ve yardımlaşma duygularımızın zirveye çıktığı, bu özel günleri, bütün bir yıla yayalım. Bu kardeşlik ruhunu her gün yaşayalım ve bir birimize yaşatalım. Kurban Bayramı, bizi nasıl bir birimize daha da yakınlaştırıyorsa, her gün öyle yakın olalım.’’

/ ANKARA

31.12.2006


 

Ağar: Müslümanlara karşı tepkiler üzücü

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, batılı ülkelerin İslâm’a ve Müslümanlara karşı ön yargılara dayalı tepkilerinin varlığının kendilerini üzdüğünü ve rahatsız ettiğini bildirdi.

Ağar, Kurban Bayramı sebebiyle yayınladığı mesajda, Allah’a daha yakın olmanın vesilelerinden biri olarak kurban ibadetini yerine getirirken, bayramlarda insanların aynı zamanda barış, sevinç ve birbirine gönülden yakın olmayı yaşadığını ifade etti.

Bayramların rahmet ve bereket kadar düşkünlere ve kimsesizlere yardımcı olunan günlerden olduğunu hatırlatan Ağar şunları kaydetti: ‘’Küreselleşen dünyada artık mutluluk da acılar da küreselleşiyor. Dünyanın bir çok yerinde aynı kültür dairesi içinde yer aldığımız insanların başarıları kadar felâketleri de bizi derinden etkiliyor.

Filistin’de, Irak’ta halen kan dökülmesi, oradaki insanların çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmesi kurban sevincini gölgeleyen hadiselerdir. Öte yandan Batılı ülkelerde İslâma ve Müslümanlara karşı ön yargılara dayalı tepkilerin varlığı bizi üzmekte ve rahatsız etmektedir. Kalıcı ve adil bir dünya barışının ancak acıların sona erdiği, İslam’a karşı temelsiz iddialardan vazgeçildiği, bu dünyanın tüm renkliliği ve farklılığı ile kabul edildiği şartlarda sağlanacağı artık anlaşılmaktadır.’’

Israrla ve inançla böyle bir dünyayı savunmaya, bayramların kardeşliğini ve coşkusunu paylaşmaya devam etme kararlığında olduklarını belirten Ağar, ‘’Bu duygularla milletimizin mübarek bayramını tebrik eder, bu güzel günlerin hayırlara vesile olmasını dilerim’’ dedi.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Konya yağmura hasret

Konya, uzun yıllar ortalaması 40 kilogram olan Aralık ayında ilk kez metre kareye 1 kilogramın altında yağış aldı.

Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü ile DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Konya Kapalı Havzası son yıllarda ülke ortalamasının altında yağış alıyor.

Kuraklık sebebiyle baraj, göl ve yer altından tarımsal sulama için fazla su çekilmesi sonucu baraj ve göllerdeki su miktarı da büyük ölçüde düştü. Uzun yıllar ortalaması 40 kilogram olan Aralık ayında Konya’ya 1 kilogramın altında yağış düşerken, Karaman 1.7 kilogram, Niğde ise 5 kilogram yağış aldı. Konya’nın ilçelerine bakıldığında en fazla yağış, metre kareye 4.5 kilogram ile Akşehir’e düştü. Baraj ve göllerin doluluk oranları yüzde 9,5 ile yüzde 53 arasında değişiyor.

/ KONYA

31.12.2006


 

Şiddeti din önlüyor

TBMM Çocuklar ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimleri ve Okullarda Yaşanan Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkan Vekili ve Adana Milletvekili Recep Garip, Türkiye’de çocukların şiddete yönelmesini engelleyici faktörlerin başında geleneksel Türk aile yapısı ve dinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Komisyon çalışmaları sırasında Türkiye’de, okul öncesi ve okul çağındaki çocukların şiddete yönelme oranları açısından sevindirici bulgulara rastladıklarını belirten Garip, ‘’Ülkemizde şiddete yönelen çocukların kendi aralarında uyguladıkları şiddetin oranı yüzde 2’ler düzeyinde; bu, gelişmiş Batılı ülkelere göre çok düşük’’ dedi.

Garip, Türkiye’de çocukların şiddete yönelmesini engelleyici faktörlerin başında geleneksel Türk aile yapısı ve dinin öneminin büyük olduğunu savunurken, velilerin kendi anne ve babalarından aldığı terbiyeyi başarıyla çocuklarına aktardıklarını anlattı. Türk aile yapısının Batılı ülkelerde örnek olarak gösterildiğini bildiren Garip, şöyle konuştu:

‘’Komisyonumuzun çalışmalarında gördük ki, geleneksel Türk aile yapısı, güçlü örf ve adetlerin varlığı, şiddetin artmasını ve yayılmasını önlüyor. Buradaki en büyük hedefimiz bu yapının korunup, geliştirilerek sonraki nesillere aktarılması olmalı. Şu anki yapımız bile Avrupalı, Batılı devletleri kıskandırıyor. Türk aile yapısı Batılı devletlerde örnek olarak gösteriliyor, şiddetten korunmak için uygulanmaya çalışılıyor.’’

Garip, çocuk eğitiminin anne karnında başladığını, aile içerisinde ve okulda devam ettiğini belirterek, ‘’Anneden babaya, öğretmenden siyasetçiye kadar herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir’’ diye konuştu.

/ ADANA

31.12.2006


 

Eğitim-Bir-Sen: Demokrasi ve özgürlük istiyoruz

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) “Dün demokrasi ve özgürlük dedik. Bugünde demokrasi ve özgürlük diyoruz” sloganıyla daha çok demokrasi ve özgürlük çağrısı başlattı.

2007 yılının Türkiye için kayıp yıl değil, kazanç yılı olması için herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “İktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasî mekanizmalar milletimizin kısır kavgalarla kaybedecek zamanının olmadığını bilmelidir” denildi.

Anayasa’da Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği açıkça belirtilmesine rağmen ülkenin topyekûn Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanılmasının sorunların ertelenmesine sebep olabileceğini de vurgulanan açıklamada şöyle denildi: ‘Sendikamız “Dün demokrasi ve özgürlük dedik. Bugünde demokrasi ve özgürlük diyoruz!” sloganıyla daha çok demokrasi ve özgürlük çağrısı başlatmış bulunmaktadır. Bu anlamda demokratikleşmenin ve özgürleşmenin önüne set olacak her türlü oluşum ve açıklamaları anti demokratik buluyoruz.”

ÖZGÜRLÜKLER ÖNÜNDEKİ

KURUMLAR DEĞİŞTİRİLMELİ

Açıklamada, eğitimle ilgili 2007’den beklentiler ve çözüm yolları şöyle sıralandı.

* Özgürlüklerin önünde engel olarak duran, bilim üretmekten uzaklaşmış YÖK’ün yapısı tamamen değiştirilerek üniversiteler bilim ve özgürlük merkezlerine dönüştürülmeli.

* Öğretmen maaşlarında bölgelere göre düzenleme yapılmalı.

* Derhal sözleşmeli, vekil ve ücretli öğretmenlik alımına son verilmeli, önceden alınan sözleşmeliler ise kadroya geçirilmelidir.

* Bu yıl en az 70 bin öğretmen alınarak 160 bin öğretmen açığı nispeten azaltılmalı.

* 10 bin yeni hizmetli kadrosu açılmalı ve alınmalı.

* Bu yıl eğitim çalışanlarının maaşlarında ciddî iyileştirme yapılmalıdır.

* Yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlerin ek ders ücretlerini yüzde 25 ve yüzde 40 zamlı alışlarının iptal edilmesinden mutlaka geri dönülmelidir.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

31.12.2006


 

Türkiye’nin en uzun tüneli açıldı

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Türkiye’nin 3 bin 820 metrelik en uzun kara yolu tünelini araç trafiğine açtıklarını belirterek, ‘’Yapısal bakımdan bazı eksiklikler var. Bu eksiklikler tamamlandıktan sonra tünel geçişleri ücretli hale getirilecek’’ dedi.

Turhan, Karayolları 7. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ile Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin en uzun kara yolu tünelinin bulunduğu Bolaman-Perşembe güzergahında incelemelerde bulundu.

‘’Türkiye’nin 3 bin 820 metrelik en uzun kara yolu tünelini araç trafiğine açtık’’ diyen Turhan, çalışmalarına 1997 yılında başlanılan ve Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında inşa edilen Bolaman-Perşembe geçişinin projeye uygun olarak tamamen bitirildiğinde 366 milyon dolara mal olacağını söyledi.

/ SAMSUN

31.12.2006


 

Diplomasi trafiği yoğun

2007 yılının gelişiyle birlikte Ankara’yı da yoğun bir diplomasi trafiği bekliyor. Ocak ayında, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt Ankara’ya gelecek.

Geyt, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Ankara, Polonya Cumhurbaşkanı ile Ukrayna ve İtalya başbakanlarına da evsahipliği yapacak. Ay sonunda Başkent’e gelmesi beklenen İtalya Başbakanı Romano Prodi, Başbakan Erdoğan’la hem Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki son durumu görüşecek, hem de Bolu Tüneli’nin açılışını yapacak.

GÜL DAVOS’A GİDİYOR

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 24-28 Ocak tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarına katılacak. Gül’ün Şubat ayında da Avustralya’ya resmi ziyarette bulunması planlanıyor.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Sezer üç yasayı onayladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, aralarında Anadolu Yaklaşımı olarak bilinen KOBİ’lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasanın da olduğu üç yasayı onaylayarak Başbakanlığa gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Sezer’in, üç yasayı onaylayarak Resmî Gazete’de yayınlanması için Başbakanlığa gönderdiğini bildirdi. Sezer’in onayladığı yasalar, KOBİ’lerin malî sektöre olan borçlarını yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasa ile kamu finansmanı, borç yönetimi, tasarrufu teşvik hesabının tasfiyesi, yatırım ve istihdam teşviki, belediyeler yasasında değişiklik ve kamu bankalarının faiz destekli kredi kullandırması gibi düzenlemeleri içeren yasaları onaylayarak Başbakanlığa gönderdi.

/ ANKARA

31.12.2006


 

Polonya’dan AB desteği

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olarak kabul edilmesini stratejik açıdan desteklediklerini, ancak kültürel farklılıkların bir engel oluşturabileceğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi.

Muhafazakâr Katolik kimliğiyle tanınan 57 yaşındaki Lech Kaczynski, konuya ilişkin görüşünü, İtalya’daki günlük gazetelerden Corriere della Sera’da dün yayınlanan özel demecinde dile getirdi. Kaczynski, “Polonya, Türkiye’nin AB’ye girişine taraftar mı?’’ biçimindeki soruyu, “Özellikle stratejik açıdan ‘evet’. Ama tam üyelik sürecinin uzun zaman alacağını ve kültürel farklılıkların bir engel oluşturabileceğini de gözönünde tutmalıyız’’ diye cevapladı.

/ ROMA

31.12.2006


 

Eğitimciler bayramı buruk geçirecek

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmen maaşlarına 2007 yılı için yapılan yüzde 4 oranındaki zamma tepki göstererek, yeni zamla Kurban Bayramı’nda ancak 2 kilo et alınabileceğini söyledi.

Hükümetin 2007 yılı için memur maaşlarına yönelik yüzde 4 zam yapmasına tepki gösteren Avcı, öğretmenlerin 2007 yılında da “açlık ve yoksulluk ücretlerine talim edeceğini” öne sürerek, Kurban Bayramı’nda kurban kesmenin öğretmenler için hayal olduğunu söyledi. Avcı, “Eğitimciler olarak Kurban Bayramını maalesef buruk bir şekilde kutlayacağız” dedi.

Eğitim çalışanlarının gittikçe artan ekonomik, meslekî ve özlük sorunlar altında ezildiğini, bu şartlar altında başarılı ve sağlıklı bireyler yetiştirmenin güçleştiğini söyleyen Avcı, “Bankalara, soyulan kamu kurumlarına, İMF’ye, yerli ve yabancı faizcilere, rantiyecilere, şatafatlı dâvet, tören ve gezilere para bulan hükümetin öğretmenine yetim, öksüz muamelesi yapmamalıdır” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

31.12.2006


 

F tipine düzenleme talebi

Bazı sivil toplum kuruluşları, F tipi cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler arasında sosyal ilişki kurulmasına imkân tanınmasını talep etti.

Ankara Tabip Odası, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu ve TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri tarafından Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesinde ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, hükümet ve Adalet Bakanlığının gerekli adımları atması, cezaevlerinde insan hayatı için gerekli olan sosyal ilişkilerin kurulmasına imkân tanınması talep edildi.

/ ANKARA

31.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004