Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

F-16’ları neden bizim fabrikalar yenilemiyor?

Deliliğe düşmeden, cinnete kapılmadan, şizofreniye sapmadan, kimseye çamur atmadan, kimseyi lekelemeden şüphelenelim. Sağlam bir dayanağın varsa şüphelenmek sağlıktır.

Yapmıyor mu? Yapamıyor mu? Yaptırılmıyor mu?

Sağlıklı şüphelenme, herkese lazım. Gerçekler ortaya çıkar. Doğru yanlış netleşir, anlaşılır, fark edilir. Kimse kırılmaz, incinmez. Yanlış varsa düzeltilir. Bizim Türk Silahlı Kuvvetleri’ne; düşman vatanımıza saldırdığı zaman ülkemizi korusun diye satın alınan “260 adet F-16 savaş uçağını” yenileme, modernleştirme, geliştirme işi niçin ABD’deki fabrikaya verildi.

Az para değil. 800 milyon dolar.

Kendi fabrikaları dururken 260 savaş uçağını yenileme işini ABD’deki fabrikaya yaptırmak, Türk halkının sırtından 800 milyon doları transfer etmek değilse nedir?

***

Geçerli bir nedeni olmalı. Bizim fabrikalar kofti mi? Göstermelik mu kuruldu?

Mühendisleri mühendis değil, araştırma-geliştirme bölümleri bölüm değil, teknisyenleri teknisyen, müdürleri müdür, işçileri işçi değil mi? Yani bu fabrikalar; ABD’deki firmayla 24 yıl önce (Başbakan Bülend Ulusu, Sanayi Bakanı Mehmet Turgut iken) yapılan 4 milyar dolarlık “off-set anlaşması”yla Ankara Mürted’te ve Eskişehir’de TAİ tarafından kurulmaya başlandı ve 21 yıl önce de üretime geçti. Bu iki fabrika; F-16 Savaş uçaklarının gövdelerini, motorlarını, elektronik savaş ve gece görüş sistemlerini 21 yıl boyunca, her sene yerli muhteva oranını yükselterek yaptı.

Yoksa yapmadılar mı? Şüpheleniyorum. Derin kuşkulara düşüyorum. Yoksa aldatmaca mıydı? Halka yalan mı söylendi?

Gerçekte bizim Ankara ve Eskişehir’deki TAİ tesislerinde bu uçaklar yapılmıyor, ABD’deki ana firmalardan parça parça ithal edilip, burada vidaları sıkılıp montaj mı yapılıyordu? Öyle değilse bu uçakları şimdi yenilemek, günün şartlarına getirmek, modernleştirmek için 800 milyon dolar niçin ABD’li ana firmaya transfer ediliyor?

***

Off-set anlaşması yürümedi.

260 F-16 savaş uçağını Türkiye’deki 2 fabrikada yaptırma karşılığı olarak ABD’li firmaya toplam 4 milyar dolar ödeyecektik. Bunun 2 milyar doları nakit yeşil dolar olarak, geri kalan 2 milyar doları da Türkiye’nin ürettiği ürünler; elma-armut-portakal-limon-domates-don-gömlek-pantolon-buzdolabı-otomobil; ne üretebiliyorsak o ürünler, off-set anlaşmasını imzaladığımız firmanın lobi yaparak ABD pazarında imkân yaratmasıyla satılıp ödenecekti.

Yürümedi. Bizden mal almadılar.

4 milyar doları aldılar.

Niçin yürümedi? Yürümedi mi? Yürüyemedi mi? Yürütülmedi mi?

Sorumlu kimdir, kimlerdir; ne tür bir ihmal, umursamazlık, satış, dilim de söylemeye varmıyor, ihanet söz konusudur? Off-set anlaşması yürümedi, şimdi de uçakları yenileme bedeli olarak 800 milyon dolar yine Türkiye’nin sırtından ABD şirketine ya da şirketlerine aktarılıyor.

Bir sorumlusu olmalı! Kim sorumlu!

Vatan, 6 Ocak 2007

Necati DOĞRU

07.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyaset, ordu, yargı

  ‘’Kapıcı İdris” vak’ası ve trajikomik ülkemiz

  F-16’ları neden bizim fabrikalar yenilemiyor?

  Ârif Nihad Asya


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004