Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çiftçinin kar sevinci

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, akarsular ve yeraltı su kaynakları bakımından karın, son derece yararlı olduğunu belirterek, "Özellikle yüksek kesimlerdeki kar, havaların ısınması ile birlikte yavaş yavaş eriyerek, akarsuları ve yer altı su kaynaklarını besleyecektir’’ dedi.

Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, Kasım ve Aralık aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 49 gün süreyle yağış olmaması sebebiyle kuraklık tehlikesi yaşandığını söyledi.

Kepkep, geciken yağışların Ocak ayında kar şeklinde gelmesiyle, uzun zamandan beri kuraklık sebebiyle endişeli bekleyiş içerisinde olan çiftçilerin rahatladığını belirtti.

Başta hububat-bakliyat olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerde, bir önceki yıla oranla tarımsal üretimin daha az olacağını ifade eden Kepkep, Ocak ayında yağan karın, sadece kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

Hububat-bakliyat ekili alanların tamamen suya doyduğunu anlatan Kepkep, ‘’Kasım ve Aralık aylarında beklenen yağışın olmaması, tarımda verim düşüklüğüne neden olacak. Şu anda, ekili araziler tamamen karla kaplanmış durumda. Kar, ekinlerin gelişimi açısından uygun bir ortam hazırlıyor. Toprak suya doymuş duruma. İki aydan beri endişeli olan çiftçimiz rahatladı ve en azından ürününü tamamen kaybetme tehlikesinden kurtulmuş oldu’’ diye konuştu.

Özellikle Ocak ayındaki kar yağışının, tarımsal üretimin yanı sıra su kaynakları ve hayvancılık açısından da önemli olduğuna işaret eden Kepkep, şunları söyledi: ‘’Kar, toprağın üzerini örterek, toprak altında bulunan ekinlerin büyümesi için uygun bir ortam hazırlar. Kar, havaların ısınmasına paralel olarak yavaş yavaş eriyerek, tarımsal ürünlerin ihtiyacı olan suyu adeta bir damlama sistemi ile karşılamış olur. Hububat-bakliyatın yanı sıra meyve ağaçlarına da çok yararlıdır. Özellikle, yaylalarda hayvancılık yapılan meralardaki otların gelişimi için de önemlidir.

/ GAZİANTEP

08.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiftçinin kar sevinci

  İşverene mektuplu uyarı

  Babacan:Ne yaptığımızı iyi biliyoruz

  Akaryakıt denetimi, kamu ile başlıyor

  Hububat fiyatları son 10 yılın zirvesinde

  Çiftçiye gübre ve mazot desteği

  Otomotivde yerli malı kullanın çağrısı

  Mobilyacılar zirve hazırlığında

  İran'dan doğalgaz akmaya başladı

  Güneye ulaşım süresi kısalacak

  “Çikita” muza rakip


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004