Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ’yı kalıplaştırmadan anmalıyız

2007 Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı çerçevesinde Hollanda’da düzenlenen toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, “Mevlânâ’yı kalıplaştırmadan yeniden üreterek ve bir anlamda yeni Mevlânâlar yetiştirilmesine fırsatlar hazırlayarak Mevlânâ’nın anılması gerektiğini” söyledi.

2007 Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı çerçevesinde Hollanda’da düzenlenecek faaliyetler, başşehir Amsterdam’da yapılan toplantıyla başladı.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, “Mevlânâ’yı kalıplaştırmadan yeniden üreterek ve bir anlamda yeni Mevlânâlar yetiştirilmesine fırsatlar hazırlayarak Mevlânâ’nın anılması gerektiğini” söyledi.

İsen, bakanlık olarak Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı kutlamaları kapsamında Türkiye ve yurt dışında planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Mevlânâ’ya, insanlığı temel alan evrensel görüşleri sebebiyle bütün dünyanın ilgi gösterdiğini ifade etti.

İsen, Mevlânâ’ya bu denli ilgi gösterilmesinde, onun bilge kişiliğinin büyük rol oynadığını belirterek, şunları söyledi:

“Onun bilge kişi konumu, kendi çağında pek çok sorunu aydınlatmaya yettiği gibi, bugün de benzer bir biçimde insanlığı aydınlatmaya devam etmektedir. Ama burada bir hususa dikkat etmek lazım. Hatırlayın onun sözlerini ‘Dün dünde kaldı can cazım, bugün yeni şeyler söylemek lazım’ diyen ifadelerini hatırlayın. Onu dondurmadan, onu kalıplaştırmadan pek çok meselede yaptığımız gibi onu şekle dönüştürmeden, yeniden üreterek, bir anlamda da yeni Mevlânâlar yetiştirmeye fırsatlar hazırlayarak anmalıyız. Böylelikle onun öğretileri bizde yeniden biçimlenmiş olacaktır ve umuyorum ki onun beklentisi de bu doğrultudadır.”

“GÜCÜMÜZÜ KULLANALIM”

Müsteşar İsen, Türklerin toplum olarak kendi ülkesi dışında yaşayan gruplar arasında nüfus çokluğu açısından dünyada beşinci altıncı sırada geldiğini ve bunun büyük bir güç olduğunu söyledi.

Ancak bu gücün çeşitli sebeplerle bugüne kadar gerektiği gibi kullanılamadığını belirten İsen, “bundan böyle bu gücün Mevlânâ gibi birtakım küresel sıkıntıları aşmış kişiler etrafında yeniden yapılanarak gerçekleştirilebileceğini” kaydetti. İsen, böylelikle bu gücün hem Türkiye, hem de insanlık adına birtakım doğru işlerin yapılması için kullanılabileceğini vurguladı.

“Bu bakımdan Mevlânâ sizin için bir isim, bir yol gösterici olabilir” diyen İsen, yurt dışındaki Türk toplumunun en azından Mevlânâ gibi isimler etrafında bir araya gelebilen kişilerle artık bu bilince ulaştığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

İsen, “Bu çok önemli bir şey. Hiç kimse sizi zorlamaya tabi tutmadı, siz kendiniz bir araya gelerek 2007 yılında onun etrafında yeniden kümelendiniz ve buradan insanlığa ve kendi soydaşlarınıza farklı mesajlar vermek gibi bir yaklaşım içinde oldunuz. Bu, çok dikkate değer bir tavırdır. Bu tavrı durgun suya atılmış bir taş gibi dalga dalga başka alanlarda da sürdürelim” dedi.

İsen, kültür turizminin de insanlık açısından dikkate alınması gereken faaliyet alanlarından biri olduğunu belirterek, geçen yıl Mozart’ın 250. doğum yılı dolayısıyla Viyana’nın kapasitesinin 1,5 katı üstünde turist ağırlamak zorunda kaldığını anlattı. “Bunun aynısını Mevlânâ için biz de yapabiliriz” diyen İsen, ilk kez bu yıl, Konya’ya, Mevlevi törenlerini izlemek üzere bazı ülkelerin özel uçak kaldırdığına işaret etti ve bunun artarak devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Turizmi yalnızca ekonomik girdi olarak algılamadıklarını, turizmin aynı zamanda insanların ve kültürlerin birbirlerini tanıması anlamına geldiğini belirten Müsteşar İsen, 2007 yılında ortaya çıkan tabloyla insanlığın Mevlânâ’yı daha iyi tanıyacağını ve Mevlânâ’nın da bu yolla gönüllerde yeni çiçekler açılmasına vesile olacağını kaydetti.

18 FAALİYET

Toplantının açılışında konuşan 2007 Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı Hollanda Yürütme Kurulu Başkanı Veyis Güngör de 15 dolayında Türk kuruluş ve derneğinin yaklaşık bir yıllık çabaları sonucu Hollanda programının oluşturulduğunu hatırlattı.

Güngör, Mevlânâ Hoşgörü Yılı kutlamaları çerçevesinde toplam 18 faaliyet yapılacağını belirtti ve ilk faaliyet olarak Mevlânâ’yı Hollandaca olarak Mevlevi figürleriyle anlatan ve onun evrensel mesajlarının yer aldığı 12 sayfalık bir duvar takvimin bastırıldığını ve dağıtımına başlandığını söyledi.

Güngör, bu ay sonunda Amsterdam’da Türkiye’den uzmanların yardımıyla Mevlânâ ve Mevlevilik konusunda beş günlük kurs düzenleneceğini, kursu tamamlayanların yıl boyunca katılacakları toplantı ve diğer faaliyetlerde Hollandalılara Mevlânâ’yı anlatacaklarını kaydetti. Hollanda’da düzenlenecek Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı etkinliklerinin başlatılması dolayısıyla düzenlenen toplantıya, Turizm Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özarslan ve Turizm Müşaviri Murat Karataş ile çok sayıda Türk kuruluş ve dernekleriyle siyaset, sanat ve iş dünyasından Türk toplumunun temsilcileri katıldır.

11.01.2007


 

Gönenli Mehmed Efendi duâlarla anılıyor

Gönenli Mehmed Efendi, vefatının 16. yıldönümünde düzenlenen çeşitli programlarla anılıyor.

Cumartesi günü öğle namazını müteakip Sultanahmet Camii’nde mevlid-i şerif düzenlenirken, Pazar günü de, Eyüp Müftülüğü Konferans Salonu’nda “Kur’ân-ı Kerim’i güzel okuma yarışması” yapılacak. Saat 13.00-17.00 arasında yapılacak programla ilgili olarak, 0212 631 02 99 adresinden bilgi alınabilir.

11.01.2007


 

Doktor tavsiyeli kurs

Edirne’de, tarihi bir binada faaliyet gösteren butik kafenin düzenlediği ücretsiz ahşap ve seramik boyama kursuna katılanlar, stres atarak yeni bir şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

Tuval Asmalı Konak Kafe ve Restoran’ın sahibi ve işletmecisi Tolga Rıza Nalkıran, iç mimar Sultan İhtiyaryer ile Çavuşbey Mahallesi’nde hizmete sundukları kafenin düzenlemesinin vatandaşlara tarihi bir hava yaşattığını söyledi.

Kafenin hobi market ve butik kafe olarak hizmet verdiğini ifade eden Nalkıran, kullandıkları 3 katlı tarihi binayı da kendilerinin onardığını, bunun herkese örnek olmasını istediklerini kaydetti.

Kafeye gelenlerin kendilerini evinde gibi hissetmesi için gün boyu ev yemeğinin hazır bulunduğunu bildiren Nalkıran, ‘’Kafemizde ev tarhanası ve mantı çeşitlerimizle gün boyu yemek servisi yapıyoruz. İlerleyen zamanda ise gruplara özel günler düzenlemeyi de planlıyoruz. Haftada bir gün sunacağımız canlı müzikle de müşterilerimize en kaliteli hizmeti vereceğiz’’ dedi.

11.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004