Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Asker göndermek çare değil

Bush’un Irak’taki asker sayısını 21.500 arttırma planını Demokrat Partililer ağır dille eleştirirken, bazı önde gelen Cumhuriyetçi Partili isimler de destek vermedi. Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senato'daki Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, “Irak’taki askerî varlığımızı artırmak yanlış ve bu adıma karşıyız” dediler. Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından Senatör Sam Brownback de, “Irak’a daha fazla asker göndermenin doğru çözüm olduğunu sanmıyorum” dedi.

ABD’nin yeni Irak stratejisini açıklayan Başkan George W. Bush, başta başkent Bağdat olmak üzere Irak’ta güvenliğin ilerletilmesi amacıyla bu ülkeye 20 binden fazla ilave Amerikan askeri göndereceğini resmen duyurdu. Televizyondan Amerikan halkına seslenen Bush, Irak’ta süren direnişe ve mezhepler arası çatışmalara karşı daha önce alınmaya çalışılan önlemlerin başarılı olamadığını itiraf ederken, “Nerede hata yapıldıysa sorumluluk bana ait” dedi. ABD Başkanı, yeni planının ise başarıya ulaşacağını savundu.

Bu arada Başkan Bush, PKK terörü konusunu kastederek, ‘’Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak bu iki ülkenin sınırındaki sorunları çözmesine yardım edeceğiz” dedi. Bush, daha önce siyasi ve mezhepsel nedenlerle girilemeyen Bağdat’ın bazı mahallelerine bu defa girileceği konusunda Irak hükümetinden yeşil ışık aldıklarını söyledi.

Iraklıların, güvenliğin ilerletilmesi görevi için halen yeteri kadar güçlüolmadığını ifade eden Bush, bu yüzden ilave Amerikan askerlerine gerek olduğuna dikkat çekti. Bush, buna karşılık ABD’nin Irak’taki kararlılığının ucunun açık olmadığını da kaydederek, ‘’Eğer Irak hükümeti verdiği sözleri tutmazsa hem Amerikan halkının hem de Irak halkının güvenini kaybeder’’ dedi. Başkan Bush, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin, güvenlik operasyonlarıyapılırken mezhep ve siyasi görüşlere karşı ayırım yapılmayacağı güvencesi verdiğini belirtti. Bush, yeni stratejiye karşın Irak’ta intihar saldırılarının, cinayetlerin vebombalı saldırıların hemen sona ermeyeceği uyarısında da bulundu. “Irak’taki düşmanlarımız, televizyon ekranlarımızın ölüm ve ıstırapgörüntüleriyle dolu olması için elinden geleni yapmayı sürdürecek” diyen Bush, ancak zamanla Bağdat’ta güvenlik durumunun ilerleyeceğini savundu. Irak’ta başarı için askeri operasyonların yeterli olmadığını anlatan Bush, günlük hayatın iyileştirilmesine yönelik şekilde Iraklılara ekonomik destek sağlayacaklarını da anlattı. Bush, “Irak’ta başarı, ülkenin toprak bütünlüğünün de korunmasını ve bölgenin aşırıların tehditlerine karşı istikrara kavuşturulmasını gerektiriyor” diyerek, İran ve Suriye’den terörist ve direnişçilere destek geldiğini savundu ve bu iki ülkeyi suçladı. Başkan Bush, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için diğer ülkelerle çalışacaklarını belirtti. ABD Başkanı George W. Bush’un Amerikan halkına hitaben yaptığı konuşmayla temel noktalarını dile getirdiği yeni Irakstratejisi, ABD’nin Irak’ta kaybetmesi durumunda teröre karşı yürütülen savaşın da kazanılamayacağı yaklaşımı üzerinde oluşturuldu.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan “Irak’ta ileriye doğru yeni yol” adlı stratejinin unsurları arasında PKK terörüne karşı mücadelede çabalarınartırılması konusuna da yer verilirken, bu ve diğer unsurlarda uygulamada önderliğin Iraklılara ait olacağına işaret edildi. Beyaz Saray’ın belgesine göre stratejide şu 6 temel ilke yer aldı: ‘’Önderliğin Iraklılarda olması, Iraklıların halklarını koruması,aşırılık yanlılarının izole edilmesi, siyasi ilerlemeye imkan sağlanması, siyasi ve ekonomik çabaların çeşitlendirilmesi ve Irak stratejisinin bölgesel bir yaklaşım üzerine yerleştirilmesi.’’ Bu çerçevede yeni strateji, Iraklılara ve ABD’ye görevler verecek şekilde güvenliğe ilişkin, siyasi, ekonomik ve bölgesel konulardan oluştu. Bu arada, Bush’un yeni planı içte destek görmedi. ABD Başkanı George W. Bush’un Irak’taki Amerikan askeri sayısının yaklaşık 21 bin 500 artırılması yönündeki yeni stratejisi, Demokrat Partililer tarafından ağır dille eleştirirken, bazı önde gelen Cumhuriyetçi Partili isimler bile plana destek vermedi. Bush’un konuşmasının ardından ortak bir yazılı açıklama yayımlayan Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senatodaki Demokratçoğunluk grubu lideri Harry Reid, “Irak’taki askeri varlığımızı artırmak yanlış ve bu adıma karşıyız” dediler.

Demokrat Partinin Senatodaki iki numaralı lideri Dick Durbin ise daha ileriye giderek “Bush’un da konuşmasında itiraf ettiği gibi Irak’ta kazanmıyoruz. Biz askerlerimizi çekelim, Irak da kendisini kurtarsın” dedi. Başkanlık yarışının bir başka iddialı Demokrat adayı olması beklenen senatör Barack Obama da Bush’un planını “yanlış strateji” olarak nitelendirdi.

/ WASHINGTON

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Somali’de ABD katliamı

  Asker göndermek çare değil

  ABD birlikleri İran temsilciliğini bastı

  Çin’den ABD’ye İran resti

  Lokmacı krizi Talat’a yaradı

  Sıra Mehdi ordusuna geldi

  Olmert Meşal’in açıklamasını önemsemedi

  Zimbabwe, ‘Etiyapya Saddamlığını teslim etmedi

  Sudan’da Saddam gösterisinde 17 yaralı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004