Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Çürüyen tarihî hamamlar kurtarılıyor

Ordu’nun Türkler tarafından ilk kuruluş yeri olan Eskipazar mevkiindeki çürümeye terk edilen tarihi yapılar için sonunda harekete geçildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk boylarından Hacıemiroğulları Beyliği tarafından 14. yüzyılda Eskipazar mevkiinde inşa edilen cami ve hamam gibi çürümeye terk edilen tarihî yapıların kurtarılması için çalışma başlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Eskipazar’daki tarihi yapıların köy tüzel kişiliği temlikinde bulunmasından onarım adına hiçbir şey yapamıyordu. Köy Muhtarlığı ile görüşen kurum yetkilileri, tarihî yapıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrini istedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, devrin gerçekleşmesinin ardından başta hamamlar olmak üzere bütün eserlerin onarılacağını ve tarihe kazandırılacağını bildirdi. Bölgede bulunan caminin kapı ve pencereleri ise yıllar önce Etnoğrafya Müzesi’nde sergilenmek üzere Ankara’ya götürülmüş ancak bir daha geri gelmemiş.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, ilin tarihî eser yönünden fakir olduğunu kaydetti. 1883 yılında meydana gelen büyük yangın ve 1939’da yaşanan Erzincan Depremi’nin etkisiyle sayısız tarihi yapıları kaybettiklerini ifade eden Muzaffer Günay, “Bu olaylar olmasaydı Safranbolu’dan çok daha fazla dokuya sahip olacaktık. Hiç olmazsa mevcutları korumak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Maalesef kimi kişiler yangın süsü verip tarihî konaklrı ortadan kaldırıyor. Bu şehrimizin zaten az olan tarihî dokusunu katletmektir.” diye konuştu.

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinler bu sokakta buluşacak

  Medreseden müzeye

  Çürüyen tarihî hamamlar kurtarılıyor

  Gaziantep tarihî mirasına 3 proje


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004