Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enflasyon düştü faizler hâlâ yüksek

Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güney, 2-3 yıl önce enflasyon ve faizin aynı oranda yüksek gösterge arz etttiğini belirterek, “Şu an enflasyon tek haneli rakamlarda seyretmesine rağmen, halen reel faiz oranlarının bir düşüş gösterememiş olması düşündürücüdür” dedi.

Çorum Ticaret Borsası Başkanı Güney, yaptığı yazılı açıklamada, 1990’lı yıllarda 1 trilyon dolara ulaşan dünya ticaret hacminin, 2000’li yıllarda yaklaşık 6 trilyon dolara yükseldiği söyledi. 2005 yılında ise dünya ticaret hacminin, yüzde 13 artarak, 11 trilyon dolara ulaştığını kaydeden Güney, şunları söyledi: “Bu süre zarfından, ülkemizin dünya ticareti içindeki payı da, artmaya devam etmiştir. 1980’ların başında, ülkemizin dünya ticaretin aldığı pay binde 2 civarındayken, bu oran 1990’da binde 5’e, 2000’de binde 6’ya ulaşmıştır. Son 3 yılda ise dış ticaret hacmindeki artışla birlikte, payımız binde 9’un üzerine çıkmıştır. Ülkeler sıralamasındaysa Türkiye, geçen yıl, 117 milyar dolarlık ithalatla, dünyada 23. sıradayken, 73 milyar dolarlık ihracatla 34. sıradadır. Türkiye ekonomisi, son 3 yılda, son derece hızlı bir ticari entegrasyon sürecine girmiştir. 90’lı yıllar boyunca, Türkiye’nin dış ticaret hacmi, yıllık ortalama yüzde 9 artmıştı. Hâlbuki 2002–2005 arasında dış ticaret hacmindeki artış yüzde 30 civarındadır. Bu artışın anlamı şudur; Ülkemizin küresel ekonomiye ticarî entegrasyonu, inanılmaz bir biçimde hızlanmıştır. Türkiye hızla, dünya ekonomisinin daha önemli bir partneri, daha önemli bir parçası haline gelmeye başlamıştır.”

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Ömer Güney, tüm bu verilerin olumlu olmasına karşın, halen Türkiye’nin en büyük sorununun istihdam ve onun sonucu olarak da kaçınılmaz olan işsizlik olduğunu belirtti. Güney, her yıl yaklaşık 1.5 milyon işsizin bu çoğunluğa katıldığını ve en acısının da bu çoğunluğun içinde üniversite mezunlarının bulunması olduğnu ifade etti.

Halen ülkenin yüzde 29’unun yoksulluk sınırlarında yaşadığını, okuma yazma oranın da özellikle kırsal bölgelerde düşük olduğnu kaydeden Güney, şöyle devam etti:

“Yine, özellikle de Anadolu’da, küçük sanayi esnafının yaşadığı sıkıntılar yadsınamaz boyuttadır. Üst üste yaşanan ekonomik krizler, kredi kullanarak ayakta durmaya çalışan esnafı olumsuz etkilemiştir. Hala da bu olumsuzluklar atlatılamamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, hiç şüphesiz, reel faiz oranlarındaki yüksekliktir. 2-3 yıl öncesinde, enflasyon yüzde 80-90’lar civarındayken, reel faiz oranları da ,bu orana orantılı olarak yüksek bir gösterge arz etmekte iken, şu an enflasyon tek haneli rakamlarda seyretmesine rağmen, halen reel faiz oranlarının bir düşüş gösterememiş olması da düşündürücüdür.”

Yeni Asya / ÇORUM

15.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enflasyon düştü faizler hâlâ yüksek

  Ali Coşkun: Avrupa Türkiye’siz olamaz

  İkinci el otoda fiyatlar dipte

  TCDD’de yeni düzenleme

  Enerjide yerli kaynağa dönüş

  Güler Sabancı: 10 yıl sonra başka Türkiye olacak

  Hazır giyim ihracatı arttı

  Mısırda ithalat hazırlığı

  Kepez’e yeni tesis

  TOKİ’nin gözü karayolları arazilerinde

  Türk Hava Yolları rekora uçuyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004