Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bir numaralı sorun işsizlik

Millî Prodüktivite Merkezinin (MPM) raporuna göre, ülkenin bir numaralı sorunun işsizlik olduğu ortamda Türkiye’nin ihtiyacı; yatırımlar, üretim, ihracat, reel ücretler, istihdam ve verimliliğin hep birlikte arttığı ‘’dinamik’’ bir verimlilik.

MPM’nin ‘’Türkiye İmalat Sanayiinde Verimlilik, Teknolojik Gelişme, Yapısal Özellikler ve 2001 Krizi Sonrası Reel Değişimler (1980-2005)’’ konulu Verimlilik Raporunda, Türkiye’nin nasıl bir verimliliğe ihtiyaç duyduğu sorusuna cevap arandı. Rapora göre, 2000-2004 Döneminde, üretim yüzde 24,5 artarken, istihdam yüzde 0,22 geriledi. Bu dönemde emek verimliliği yüzde 24,8 yükselirken, reel ücret yüzde 14,3 azaldı.

1997-2004 döneminde de emek verimliliğindeki artış yüzde 45,5 olurken, bunun yüzde 70’i üretim artışından, kalan yüzde 30’u ise istihdam azalışından ileri geldi.

Bu durumda, daha az istihdam ile daha çok üretim elde eldiği vurgulanan Raporda, ‘’Bu tablo ekonomiklik prensiplerine uygundur. Ancak eğer ülkede işsizlik temel sorun ise istihdamı azaltarak, yani işsizliği artırarak değil de daha çok istihdam ile çok daha fazla üretim yapabilmenin yolları aranmalı’’ denildi. Raporda, 2000-2004 arasında yüzde 24,8 oranında artmış gözüken emek verimliliği üzerinde çeşitli yorumlar getirilebileceği ifade edilirken, her artışın iyi analiz edilmesi ve ülkenin içinde bulunduğu durum da dikkate alınarak ‘ideal bir verimlilik artışı’ tipi üzerinde durulması gerektiği vurgulandı.

İmalat sanayiinde üretim, istihdam ve verimlilik endekslerine bakıldığında, daha az istihdam ile daha çok üretim sağlandığının görüldüğü belirtilen Raporda, ‘’Ancak bu durumun, teknik ilerleme ve teknolojik atılım yoluyla sağlanan dinamik, kalıcı bir verimlilik artışı olup olmadığı etraflıca araştırılmalı’’ denildi. Emek verimliliğinin nasıl ve ne pahasına arttığının analizinin iyi yapılması gerektiği de anlatılan Raporda, eğer işsizlik pahasına bir emek verimliliği artışı söz konusu ise bunun toplumsal olarak tercih edilebilir olup olmadığının da tartışılması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin ihtiyacının; yatırımlar, üretim, ihracat, reel ücretler, istihdam ve verimliliğin hep birlikte arttığı dinamik bir verimlilik olduğu belirtilen Raporda, sürdürülebilir büyümenin ancak bu tarz bir verimlilik artışı ile sağlanabileceğine vurgu yapıldı.

/ ANKARA

16.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhracatçı çözüm istiyor

  Bir numaralı sorun işsizlik

  Para Kurulu yılın ilk toplantısını yapacak

  Türkiye’nin büyüme süreci masaya yatırılıyor

  “Esnafın sayısı dondurulsun” teklifi

  TOBB Ticaret Odaları Konseyi toplanıyor

  TEDAŞ, altyapı yatırımlarını hızlandırıcak

  Şehir içi telefon ücretlerine zam


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004