Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yüksek faiz sürdürülemez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Türkiye Analisti Farouk Soussa, yüksek reel faizlerin uzun vadede sürdürülemeyeceğini belirterek, kısa vadede enflasyonu aşağı çekmek için Merkez Bankası’nın doğru bir politika izlediğini savundu.

Bu durumu “iki ucu keskin kılıç” diye niteleyen Soussa, yüksek reel faizlerin maliyetini sürdürülemez sermaye girişi olarak ifade etti.

CNBC-e’ye konuşan Soussa, BB- kredi notunun mevcut riskleri yansıttığını belirterek şunları söyledi: “Siyasî konular yatırımcılarda bazı endişeler oluşturabilir. Biz bazı ufak tefek dalgalanmalar olabileceğini öngörüyoruz. Lira’da da değer kaybı söz konusu olabilir. 2007 seçim ve dalgalanmalar nedeniyle bir ‘bekle-gör’ dönemi olacak.”

Bu yıl siyasî açıdan herhangi bir yoldan sapma beklemediklerini de ifade eden Soussa, “Çeşitli gözlemciler gereğinden fazla abartılı yorumlar yapıyor. Ancak bu çok fazla temel senaryomuz değil” diye konuştu.

‘YÜKSEK FAİZ İKİ UCU KESKİN KILIÇ’

Yüksek reel faizlerin uzun vadede sürdürülemeyeceğini kaydeden Soussa, kısa vadede enflasyonu aşağı çekmek için Merkez Bankası’nın doğru bir politika izlediğini savundu. Bu durumu “iki ucu keskin kılıç” diye niteleyen Soussa, yüksek reel faizlerin maliyetini sürdürülemez sermaye girişi olarak ifade etti. Soussa, yüzde 4’lük enflasyon hedefinin çok iddialı olduğunu belirterek, “Hedefe ulaşılabileceğini sanmıyorum. Yüzde 6-7 civarında bir gerçekleme olabilir” dedi.

‘DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞİ YAVAŞLAYACAK’

Özelleştirme gelirlerinin ve doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yıl 2006’ya göre yavaşlayacağını kaydeden S&P analisti, yine de bir momentum olduğunu ve bu yılki rakamın 10 milyar doların üzerinde olabileceğini kaydetti. Soussa, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü trendin sürmesi halinde cari açık ve enflasyonu olumlu etkileyerek Merkez Bankası üzerindeki baskıyı azaltabileceğini kaydetti.

‘25 MİLYAR DOLARLIK CARİ

AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİR’

30 milyar doların üzerindeki cari açığın yüksek olduğunu, 25 milyar dolar civarındaki açığın Türkiye için sürdürülebilir seviye olabileceğini vurgulayan Soussa, TL’nin 1,50-1,60 düzeyinde istikrara kavuşabileceğini ifade etti.

/ İSTANBUL

17.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yüksek faiz sürdürülemez

  Memur maaşlarında yüzde 52 aşınma

  Cepte abone sayısı 53 milyonu aştı

  ‘’Telefonla az konuşun’’ çağrısı

  Proje arttı, yatırım süresi uzadı

  Domates fiyatları artıyor

  Çiftçiler üretimin düşmesinden endişeli

  215 bin geçici işçiye kadro

  Çalışanlara güvence

  Kapasite kullanımı yüzde 81.8

  KAYSEVİM’e AB hibesi

  Hazine 4,5 milyar YTL borçlandı

  Tekstilciler rekabet için yurt dışına çıkıyor

  Antik araba fuarı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004