Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kahveye değil, kütüphaneye gidiyorlar

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde vatandaşlar, kahvehane yerine kütüphaneye giderek boş vakitlerinde kendilerini eğitiyor. Çamlıbel Muhtarlığı, yaptığı girişimlerle köye kütüphane kurulmasını sağladı ve çeşitli yerlerden 3 binin üzerinde kitap yardımı yapıldı.

Muhtarlık binasının içine kurulan kütüphaneyle köylüler, kahvehane kültüründen uzaklaşarak kendilerini geliştirmek ve eğitmek için kütüphaneye gitmeye başladı.

Öğrencilere daha huzurlu ve sakin bir çalışma ortamı sağlamak için kütüphane açtıklarını belirten Çamlıbel Köyü Muhtarı Mehmet Ali Kaya, diğer köylülerin de kendini geliştirebileceği ve araştırma yapabileceği bir ortama kavuştuğunu söyledi.

Muhtar Kaya, “Kendi imkânlarımızı kullanarak köyümüze kütüphane kurduk. Çevreden büyük kitap katkıları geldi. En büyük katkıyı da İstanbul’da bir bankanın müdürlüğünü yapan ve köyümüze tatil için gelen Hasan Gezgör sağladı. Şu anda kütüphanemizde 3 bin kitap bulunuyor. Bu kaynaklardan, başta öğrenciler ve köyümüzün gençleri olmak üzere herkes yararlanabiliyor. Öğrenciler, sokakta oynamak yerine vaktini kütüphanede geçiriyor. Onların ardından en büyük ilgi erkeklerden geliyor” dedi.

Kütüphaneyi açtıktan sonra kahvehanelerden tepki görmeye başladıklarını anlatan Kaya, “Vatandaşlar kahvehane yerine kütüphaneye gelmeyi tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Köylülerden Mehmet Özdemir de kütüphanenin kendileri için çok iyi olduğunu, boş vakitlerini değerlendirdiklerini söyledi.

Özdemir, “Muhtarlığın açtığı kütüphane biz ve çocuklarımız için çok faydalı oldu. Çocuklarımız derslerini sakin bir ortamda çalışmış oluyor. Bize de boş vakitlerimizi değerlendireceğimiz bir meşgale çıkmış oldu” dedi.

17.01.2007


 

Halepli ressamlar Gaziantep’te sergi açtı

Halepli 27 ressam, kardeş şehir Gaziantep’te sergi açtı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu’ndaki 60 eserin yer aldığı sergi, 22 Ocak’a kadar gezilebilecek.

Halepli ressamların sergi açılışına Gaziantep Vali Yardımcısı Miktat Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Suriye Başkonsolosu Bahjat Doughman, Halep Kültür Müdürü Muhammed Kamel Kattan, Teşrin Güzel San’atlar Merkezi Müdürü Zafer Sarmini katıldı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kardeş şehir Halep ile kültür alış verişine örnek olacak bir sergiyi Gaziantepli san’atseverlerin ayağına getirdiklerini söyledi.

Güzelbey, Suriye’nin Halep şehri ile kültürel konularda işbirliği yaptıklarını belirtti. Kısa bir süre önce Suriye’nin başşehri Şam’daki bir toplantıda Halep Belediye Başkanı ve kendisine 2 ülke ilişkilerine yaptıkları katkılardan ötürü teşekkür plaketi verildiğini hatırlatan Güzelbey, şöyle konuştu: “Halep bizim önem verdiğimiz bir şehir. Ve kardeş şehir ilişkilerini sadece duvara asılan bir kâğıt olarak görmüyoruz. Halepli ressamların değerli eserlerinin yer aldığı sergiyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde açmış bulunuyoruz. Önümüzdeki aylarda da Gaziantepli ressamları Halep’te san’atseverlerle buluşturacağız. Bu ilişkilerimiz sadece Halep’le değil diğer kardeş şehirlerimizle de devam edecektir. Yine bugün diğer bir kardeş şehrimiz olan Almanya’nın Duisburg şehrinin san’at ekibi buradadır. Onlarla da tiyatro konusunda görüş alışverişimiz sürmektedir.”

Konuşmaların ardından Halep Kültür Müdürü Muhammed Kamel Kattan tarafından Vali Yardımcısı Miktat Alan’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’e ve Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Sema Marangoz’a Halep sokaklarından görünümlerin yer aldığı birer tablo hediye edildi.

17.01.2007


 

Altın Küre “Babil”e gitti

64. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu. Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu’nun yönettiği Babil en iyi film ödülünü kazanırken, ünlü yönetmen Martin Scorsese, The Departed filmi ile en iyi yönetmen ödülünü aldı.

Ödül kazanan yapımlarla kişilerin, kategorilere göre listesi şöyle:

Drama dalında

- En iyi film: Babil (Alejandro Gonzalez Inarritu)

- En iyi yönetmen: Martin Scorsese (The Departed)

- En iyi kadın oyuncu: Helen Mirren (The Quenn)

- En iyi erkek oyuncu: Forest Whitaker, (The Last King of Scotland)

- En iyi yardımcı erkek oyuncu: Eddie Murphy (Dreamgirls)

- En iyi yardımcı kadın oyuncu: Jennifer Hudson (Dreamgirls)

- Yabancı dilde çekilen en iyi film: Ünlü yönetmen Clint Eastwood’un Japonca çektiği “Letter From Iwo Jima” filmi.

- En iyi senaryo: Peter Morgan (The Quenn)

- En iyi şarkı: “The Song of the Heart (Happy Feet filminden)

- En iyi film müziği: Alexandre Desplat (The Painted Veil)

- En iyi animasyon filmi: Arabalar

17.01.2007


 

Bursa Büyükşehir Belediyesinden konser

Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuarı Türk San’at Müziği Bölümü İcra Heyeti Korosu’nun Tayyare Kültür Merkezi’ndeki konseri müzikseverlere musikî dolu bir gece yaşattı.

Türk müziğinin tanınması ve yaygınlaşmasında önemli rol alan ve 20. eğitim yılını geride bırakan Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı, şehrin kültür hayatını da düzenlediği konserler ile renklendiriyor. Bu renkli gecelerden biri de geçtiğimiz akşam TKM’de yaşandı. Şef Serkan Gençer’in yönettiği iki bölümden oluşan konserin ilk bölümünde Türk San’at Müziği Bölümü İcra Heyeti Korosu, zirgüleli suzinak makamındaki eserler seslendirerek musiki dolu gecenin açılışını yaptı.

Konserin ikinci bölümünde ise konuk san'atçı Bekir Ünlüataer, hicazkâr ve nihavend makamlarında seslendirdiği eserler ile Bursalılara Türk Sanat Müziği ziyafeti yaşattı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e ve usta bestekâr Erdinç Çelikkol’a konservatuara verdikleri değer ve destekten ötürü teşekkür eden Ünlüataer, “Bir tatlı huzur almaya geldim Kalamış’tan” şarkısını seyircilerle birlikte seslendirdi.

San'atçı Ünlüataer, Bursa’nın Türk San’at Müziği konusunda ayrı bir yeri olduğunu belirtirken, iki yıl önce de Bursa’da verdiği konserden büyük keyif aldığı söyledi. Konserin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Gülay Yıldırım, genç san'atçı Bekir Ünlüataer’e çiçekle teşekkür etti. san'atçı, konserini kürdili hicazkâr makamında “Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın” ve Zil, Şal ve Gül (Endülüs’te raks) eserleriyle bitirdi.

17.01.2007


 

Töre kavramı ve Türk töresi

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, değerli genç bilim adamımız Abdülkadir Emeksiz, “Töre Kavramı ve Türk Töresi” konusunda oldukça önemli bir konuşma yapacak.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Yardımcı Doçent olan Abdülkadir Emeksiz, halk bilimi ve halk edebiyatı alanında oldukça dikkate değer çalışmalar yapıyor.

Emeksiz, uzun yıllardır yaptığı araştırmalardan hareketle, günümüzde medyanın sık sık diline doladığı ve yanlış anlamlar yüklediği töre kavramına açıklık getirecek. Tarihten günümüze Türk töresinin ne olduğunu anlatacak ve töre ile ilgili bilinmesi gereken bilgileri dinleyenlerine aktaracak.

Dinleyicilerin de sorularıyla katılacakları toplantıda töre meselesi bütün yönleriyle aydınlığa kavuşturulacak.

Giriş serbesttir.

Başlama saati: 17.00

Tel. 0 (212) 526 16 15

17.01.2007


 

Musikî severler Ümraniye’de buluştu

Çamlıca Musiki Derneği, Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezinde bir konser verdi. Konsere Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Küçükkaptan ve Ejder Batur’un yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Derneğin Başkanı Şef Ayhan Haksal’ın yönettiği musikî konserinde, birbirinden güzel san’at müziği eserleri seslendirildi. Nihavent makamı, Bayati makamı ve Hicaz makamından seslendirilen şarkılara, konuklar da sık sık eşlik ettiler.

Gecede bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Türk musikisinin unutulmaması gereken bir değer olduğunu söyledi.

Çamlıca Musiki Derneği’nin verdiği konserin en renkli ismi de Hüseyin Yavaş’tı. Aynı zamanda Ümraniye Belediyesi Meclis Üyesi olan Hüseyin Yavaş, seslendirdiği ‘Gölgesinde mevsimler boyu oturduğumuz/Hep el ele vererek hayaller kurduğumuz’ isimli eserle dinleyicilerden büyük alkış aldı.

1992 yılında kurulan Çamlıca Musikî Derneği, kurulduğu yıldan bu yana faaliyetleri ile musikinin sevilmesi adına büyük çabalar sarf ediyor.

17.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004