Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlikte erteleme sinyali

Devlet Bakanı Ali Babacan, sosyal güvenlik reformunun tümünün uygulanması konusunda formül bulanamaması durumunda bazı maddelerde erteleme olabileceğini kaydetti.

NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları cevaplayan Babacan, yürürlülük tarihi daha önce 1 Temmuz’a ertelenen sosyal güvenlik reformunda kısmi erteleme olabileceğini söyledi. Babacan, “1 Temmuz’dan itibaren uygulayabileceğimiz alanları yapmak istiyoruz. Bazı sıkıntılı durumlar olursa bir miktar daha erteleme olabilir. Bu durumda mecburen seçim sonrasına kalacak” dedi.

Teknik hazırlıkların tamamlanması için elektrik özelleştirmelerinin ertelendiğini belirten Babacan, elektrik zammı konusunda ise “Bugün itibarıyla verilmiş karar yok. Gerektiği zaman hangi ürün olursa olsun zam yaparız. Bugün zam yok ama bu demek değildir ki böyle devam edecek” diye konuştu.

FAİZLER 2007’DE YÜKSEK SEYREDECEK

Özelleştirme ve TMSF’den bu yıl 4.5 milyar dolarlık gelir beklediklerini söyleyen Babacan, bunun 3 milyar dolarının özelleştirmeden geleceğini kaydetti. Babacan, “Bunun üzerinde ne gelirse artı olacak. Biz bu hesaba ne Halkbank’ı, ne elektriği koyduk. Bunların hiçbir etkisi yok” dedi. Reel faizlerin yüksek seviyesini geçici olduğunu kaydeden Babacan, bu yıl dış konjonktür ve siyasi gelişmeler açısından faizlerin bir miktar yüksek kalacağını ifade etti. Cari açığın büyük ihtimalle enerji ve makina teçhizat ithalatından kaynaklandığını belirten Babacan, “Bu ikisinin toplamı 36 milyar doları buluyor. Bunlar olmasaydı Türkiye cari fazla verecekti. Kurun etkisi çok düşük. 2007’de cari açığın bir miktar daha az olması bekleniyor” diye konuştu.

Devlet Bakanı Babacan, yüzde 4’lük enflasyon hedefinin gerçekçi olduğunu sözlerine ekledi.

/ ANKARA

18.01.2007


 

Kurumlar Vergisinde kolaylık

Kurumlar vergisinde, hem mükellefler hem de İdare için işler kolaylaşıyor. Maliye Bakanlığı, yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili uygulama esaslarını, tek bir tebliğde topluyor.

Maliye Bakanlığı, geçen yıl yeniden yazılarak, TBMM’de yasalaşan yeni Kurumlar Vergisi Kanunuyla ilgili uygulama Tebliğ Taslağını hazırladı. Kurumlar Vergisi ile ilgili 86 uygulama tebliğini yürürlükten kaldırarak tek bir tebliğe dönüştüren taslakta, kanun maddelerine de tek tek açıklık getirildi. Taslağa göre, kontrol edilen yabancı kurum kazançları, gerçek kişi ve kurumların en az yüzde 50’sine sahip olmak suretiyle kontrol ettikleri yurt dışı iştiraklerden oluşacak. İşletmede kullanılan borçların örtülü sermaye sayılması için kullanılan borcun, hesap dönemi içinde kurumun öz sermayesinin 3 katını aşması gerekecek. Ortaklar vasıtasıyla bankalar ve sermaye piyasalarından yapılan borçlanmalar, örtülü sermaye sayılmayacak.

/ ANKARA

18.01.2007


 

TÜPRAŞ’ta bürokratlara soruşturma

Tüpraş’ın yüzde 14.76’ık hissesinin satılması konusunda, Petrol-İş Sendikası tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulan ÖİB Başkanı Metin Kilci, yardımcısı Osman Demirci ve kurumun Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Şükrü Doğan hakkındaki hazırlık soruşturması sürüyor.

Sendika Avukatı Gökhan Candoğan, adı geçen bürokratlar hakkında 2005 yılında suç duyurusunda bulunduklarını anımsatarak, “Savcılığın karar vermesini bekliyoruz. Bu karara göre önümüzdeki süreci belirleyeceğiz” dedi.

Danıştay’ın Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hisse satışını durdurmasının ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı zora girdi. Petrol-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hisse satışına imza atan ÖİB Başkanı Metin Kilci ve iki bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, Danıştay 1’inci Dairesi’nin haklarında hazırlık soruşturması açılmasına karar verdiğini hatırlattı.

/ ANKARA

18.01.2007


 

Unakıtan: Türkiye'ye ilgi büyük

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İngiltere’nin başkenti Londra’da yatırımcılarla toplantılar yaptı ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye büyük ilgi gösterdiklerini söyledi. Unakıtan, “Ülkemizle çok yakından ilgileniyorlar ve Türkiye’yi artık yavaş yavaş bir Avrupa ülkesi olarak görüp, değerlendirmelerini o şekilde yapıyorlar” diye konuştu.

Ünlü finans kuruluşu Merrill Lynch’in Londra’nın City bölgesindeki merkezinde sabah erken saatlerde yatırımcıları kabule başlayan Bakan Unakıtan’ın toplantıları, akşam 17.30’da sona erdi.

Temaslarıyla ilgili sorularını cevaplayan Bakan Unakıtan, Türkiye ile ilgili hisse senedi yatırımcıları ağırlıklı olmak üzere, karışık bir yatırımcı grubuyla bir araya geldiğini söyledi.Toplantılarına katılan gruplar arasında Türkiye’ye direkt yatırım yapmış olanların da bulunduğuna dikkat çeken Unakıtan, “bu konuştuğumuz gruplar Türkiye’ye bono, hisse senedi, tahvil euro bond yoluyla ya da direkt yatırım yapan gruplardır. Enerji alanında, diğer alanlarda yatırımları vardır” dedi.

Türkiye’ye yatırımcıların büyük ilgi gösterdiklerini, bunun en büyük göstergesinin de sabah başlayan toplantıların akşamın geç saatlerine kadar sürmesi olduğunu belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Grupların biri gitti,biri geldi. Güzel bir organizasyon çerçevesinde yatırımcıların ilgisine karşılık verme imkanı bulduk” diye konuştu.

/ LONDRA

18.01.2007


 

KOBİ Bakanlığı oluşturulmalı

Bursa Genç İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, KOBİ’leri tek çatı altında toplayacak “KOBİ Bakanlığı” kurulmasını istedi.

2007 yılının “KOBİ Yılı” ilan edilmesini ve KOBİ’lerle ilgili yeni yapılanmalara gidilmesi gerektiğini belirten Sezgin, 1996’nın KOBİ yılı ilan edildiğini hatırlatarak, “AB ile müzakere sürecinde bundan sonra atılacak adımlar çok daha büyük önem kazanmıştır. 2007 yılını vakit kaybetmeksizin KOBİ yılı ilan ederek, KOBİ’lerimizi geleceğe hazırlayacak yapının bir an evvel oluşturulmasını sağlamalıyız. Aksi takdirde AB karşısında Türk KOBİ’lerinin rekabet şansı olmayacaktır”dedi. Ekonominin yükünü KOBİ’lerin çektiğini ve Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’inden fazlasının KOBİ ölçeğinde olduğunu açıklayan Sezgin, “Dünyayla rekabet edebilecek KOBİ’ler oluşturmak için “KOBİ Bakanlığı” olmalıdır” diye konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

18.01.2007


 

Egzoz ölçümü yaptırmayana 539 YTL ceza

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 539 YTL, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahipleri 1.078 YTL idari para cezası ödeyecek.

Motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının ölçümleri ve yetki verilen ölçüm istasyonlarının denetlenmesinden bakanlığın merkez ve taşra teşkilatının yetkili ve sorumlu olduğunu hatırlatan yetkililer, bu bağlamda genelgenin illerde titizlikle uygulanması amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydettiler.

/ ANKARA

18.01.2007


 

Merkez Bankası: Temkinli duruş sürmeli

Merkez Bankasından, Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği ifade edildi.

- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranı yüzde 17,50’de kaldı. Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir” denildi.

/ ANKARA

18.01.2007


 

Petrol 60 doları bulur

Uluslararası ham petrolün varil fiyatının yakında 60 doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Venezüella’nın petrol sanayi yetkililerine göre, petrol fiyatları yükselecek. Venezüellalı yetkililer, Yeni Delhi’deki bir enerji konferansında yaptıkları açıklamada, petrolün varil fiyatının, belirli bir artış sonrasında 60 doları bulabileceğini vurguladılar.

/ YENİ DELHİ

18.01.2007


 

Nema tutarları bir defada ödenecek

Ödenmeyen nema tutarları, Şubat 2007 sonu itibari ile değerlemeye tabi tutularak başvurmaları halinde tasarruf sahiplerine defaten ödenecek.

Hazine, 29 Nisan 2003 tarihinden önce zorunlu tasarruf sisteminden kendi isteğiyle çıkan tasarruf sahiplerinin sistemden çıktıkları tarihte hesapta kalan devlet veya işveren katkısı tutarları ile şahıs kesintisine tekabül eden ödenmeyen nema tutarlarını bir defada ödeneceğini bildirdi. Açıklamaya göre, ödenmeyen nema tutarları, Şubat 2007 sonu itibari ile değerlemeye tabi tutularak başvurmaları halinde tasarruf sahiplerine defaten ödenecek.

/ ANKARA

18.01.2007


 

TOKİ azami gelir şartını yükseltti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), alt gelir grubuna yönelik yaptırdığı sosyal konutlara başvuru için azami net gelir şartını, 840 YTL’ye yükseltti.

İdare, söz konusu konutlara başvuru için daha önce 765 YTL olan azami net gelir şartı, enflasyon oranlarını dikkate alarak yüzde 9,8 oranında artırdı.

/ ANKARA

18.01.2007


 

Sigaraya zam yolda

Philip Morris Sabancı Genel Müdürü Turhan Talu, sigaraya yeni vergiler gelebileceğini belirtti.

Talu, bandrol uygulamasının şirketlere yüklü maliyet getireceğini vurgulayarak ‘Bunu fiyatlara yansıtmaya mecburuz. Pakette 5 kuruş artış olacak’ dedi.

/ İSTANBUL

18.01.2007


 

Doğu Anadolu, turizmle kalkınır

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasında temel itici faktörün turizm olacağını söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınması gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, şöyle konuştu:’’Doğunun kalkınmasında temel itici faktör turizm olacaktır. Doğuda çok önemli turizm imkanları var. Doğu Anadolu Bölgesi gerek kültür turizmi gerek doğa turizmi gerekse kış turizminde dünyanın birçok yerinden daha fazla güzelliğe sahip. Özellikle mavi ile beyazın bu kadar güzel birleştiği başka bir tesis görmedim. Yukarıdan baktığınız zaman bir tarafta bembeyaz Nemrut Dağı, önünüzde masmavi Van Gölü’nün turkuaz mavisi, diğer yanınızda krater gölü. Bu güzellik dünyanın hiçbir tarafında yok. Yeter ki biz buraya gerekli yatırımları yapalım, güzel bir şekilde dünyaya tanıtalım.’’

/ TATVAN

18.01.2007


 

Sözleşmeli personelden dilekçe kampanyası

Kamudaki geçici işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalarda sona gelinirken, Devlet Memurları Kanunu’nun 4/b statüsünde çalışan sözleşmeli personel de kadro talebiyle dilekçe kampanyası başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğüne hitaben hazırlanan dilekçede şunlar kaydedildi: ‘’Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, bu personelin motivasyonu, aynı ortamda çalıştığı kişilerle eşit özlük haklarına kavuşması, yıllardır çalışan ve çalıştığı süre içerisinde birçok eğitime tabi tutulmuş, konusunda uzmanlaşmış ve tecrübe kazanmış olması, ülkemiz açısından da önemli bir kazanç olacaktır.”

/ ANKARA

18.01.2007


 

Norveçli emekliler Türkiye'de yaşayacak

ODTÜ Teknoparkı tarafından, Türkiye ve Romanya’da Norveçli emeklilerin yaşaması için geniş kapsamlı bir projenin hazırlandığı bildirildi.

Norveç’ten gelen talep üzerine hazırlanan projeyle, 2015 yılına kadar 100 bin norveçli emeklinin yaşaması için, Türkiye ve Romanya’da 20 milyar dolar yatırımla 20 kent kurulması planlanıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Norweigen Life Center şirketi ortağı ve eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, dünyada ilk kez uygulanacak bir modelle Norveçli emeklilere, ‘’ikinci vatan’’ sağlayacaklarını belirtti.

Yaklaşık 2 yıl önce Norveç’ten gelen talep üzerine ODTÜ Teknoparkında bir model geliştirdiklerini, Norveç’te sunumunu yaptıkları modelin büyük ilgi gördüğünü aktaran Aksu, şunları söyledi: ‘’21. yüzyılda büyük bir savaş olmazsa asrın en büyük göç projesini hazırladık. Bir ülkeden bir ülkeye 100 bin kişi resmen göç edecek. Her birinde 5 bin Norveçli’nin yaşayacağı 20 yatırımda 100 bin müşterisi bulunan, doluluk oranı yüzde 100 ve rezervasyonu ömür boyu olan dünyada gelmiş geçmiş tek turizm projesini hayata geçireceğiz.’’

/ İZMİR

18.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004