Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Maliki: ABD, 6 ay içinde asker çekebilir

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Amerikan ordusunun 6 aya kadar Irak’taki askerlerinin sayısını önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.

İngiliz Times gazetsine demeç veren Maliki, Irak’ın, savaştan zarar görmüş ordusuna gereken silâhları temin etmesi halinde ABD’nin, askerlerinin sayısını 3 ila 6 ay içinde önemli ölçüde azaltabileceğini belirterek, “Kuvvetlerimize teçhizat ve silâh teminini hızlandırmak konusunda bir anlaşmaya varılabilirse 3 ila 6 ay içinde Amerikan birliklerine daha az ihtiyacımız olacağını düşünüyorum.

Bu ise ancak gerçek çabaların sarf edilmesiyle mümkün olabilir” dedi. ABD, milis ya da direnişçilerin eline geçebileceği endişesiyle Irak’a büyük miktarlarda silâh temin edilmesini kısıtlıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı sözcüsü de bu serzenişlerde gerçeklik payı bulunduğunu ifade ederek, “Eğitim ve teçhizata ilişkin programımızı gözden geçirmeliyiz” diyor. Öte yandan Maliki, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Kongredeki bir konuşmasında sarf ettiği, “Irak hükümeti gecikmede” şeklindeki sözlerini reddederek, “Rice, sadece kendi görüşlerini ifade etmiştir. Gecikmede olduğumuzu düşünmüyorum” dedi. Bu tür mesajların teröristlere cesaret vereceğini belirten Maliki, “Teröristlere yeniden güven kazandırmamak ve kazanabileceklerini düşünmemeleri için ABD’den güçlü bir destek mesajı almak isterdim. Bu türden açıklamalar, teröristlere bir moral gücü vermekte, çabalarını ikiye katlamaya yönlendirmekte ve Amerikan yönetimini yendiklerine inanmalarını sağlamaktadır. Size, onların Irak hükümetini yenmediklerini söyleyebilirim” ifadesini kullandı. Irak’ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin’in Duceyl dâvâsında aldığı idam cezasının ardından 30 Aralıkta asılarak idam edilmesiyle ilgili bir soru üzerine de Maliki, hükümetinin “hatalar” yaptığı kabul etti, ancak bütün sorumluluğu üstlenmeyi reddetti. Demecin sonunda ise Maliki, hükümetin Şiî milislere yönelik olarak fazla hoşgörülü bir tutum izlediği yönündeki suçlamaları da reddederek, son günlerde Mehdi Ordusuna mensup 400 kadar kişinin yakalandığını belirtti.

/ LONDRA

19.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BBC: İran’ın büyük pazarlığı masada kaldı

  Maliki: ABD, 6 ay içinde asker çekebilir

  İran’dan, BM Genel Sekreterine suçlama

  Schwarzenegger: Amerikan askerleri çekilsin

  Avustralya’da cihad polemiği

  Şalit, HAMAS’ın elinde

  Bush’ta Senato telâşı

  İstifa sırası Olmert’te

  Gazze’de işgal bitmedi

  Hedefleri İran

  Yolculuk kesintisiz sürüyor

  Adalet Divanından PKK'ya yeşil ışık

  İlim adamları evanjelistlere danışacak

  Bilim adamları uyardı: Kıyamete 5 var


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004