Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye paha biçilmez bir kaynak

Türkiye’ye yapacağı iki günlük resmi ziyaret öncesinde soruların cevaplandıran İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye’nin Avrupa’yla bütünleşme yolunda gerekli reformları tamamlamasının ardından, AB açısından “paha biçilmez bir kaynak” olacağını söyledi.

Prodi, “İnanıyoruz ki üyelik süreci boyunca reformları gerçekleştirecek bir Türkiye, Avrupa Birliği için paha biçilmez bir kaynak olacaktır. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için de tabii ki sabır ve bilgelik lazım” dedi.

Prodi, Türkiye’nin AB üyeliği konusunun geçici gerilimler ve heyecanlarla değerlendirilmesinin yanlışlığına da işaret ederek, “Bu denli tarihsel önem

taşıyan bir probleme, geçici gerilimler ve heyecanların etkisi altında yaklaşmak doğru olmaz” diye konuştu.

Başbakan Prodi, kendi liderliğindeki merkez sol iktidarın da Silvio Berlusconi liderliğindeki bir önceki merkez sağ hükümet döneminde olduğu gibi Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyi sürdürdüğüne de dikkat çekti. “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda İtalya siyasetindeki süreklililik açısından, hükümetler arasında bir farklılık yoktur” diyen Prodi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aramızdaki ortak Akdenizlilik boyutu, Orta Doğu’daki istikrarsızlıktan kaynaklanan risklerle yüz yüze olmak, ayrıca karşılıklı tanışma ve mübadele bakımından verimli dönemlerle örülmüş tarih, bizleri birleştiren konulardır.”

“ANKARA İLE HER ALANDA

YOĞUN İLİŞKİLERİMİZ VAR”

Türkiye ziyaretinin ilk durağı olan Ankara’da bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edilecek olan Prodi, İtalya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin her konuda güçlü olduğuna da değindi.

Prodi, Ankara’daki temaslarında Türkiye’nin AB üyeliği konusunun da ele alınacağını belirterek, şunları söyledi: “Ayrıca, AB ile bütünleşme süreci de var. Bu konuda, Türkiye’nin reformları müspet biçimde tamamlama konusundaki gayretini perçinlemesini, Gümrük Birliği Sözleşmesi’ni Kıbrıs’ı da kapsayacak biçimde genişletmesini diliyorum.”

Prodi, Türkiye ile AB arasındaki en çetrefilli konulardan biri olan Kıbrıs meselesine de değinerek “Kıbrıs sorununu tartışmak için en uygun yerin Birleşmiş Milletler olduğu düşüncesindeyiz” dedi.

Prodi, Türkiye-AB ilişkileri konusunda ise AB Genel İşler Konseyi’nin Aralık 2006’da Ankara ile müzakereleri 8 başlıkta askıya almakla birlikte, diğer başlıklarda müzakerelere devam edilmesini yeğlemiş olmasının önemli olduğunu da kaydetti. “Ortada aşılması gereken engeller var. Ama geçen Aralık ayında Brüksel’de alınan karar, görebildiğim kadarıyla önümüzdeki sorunları çözmeyi sağlayacak koşulların oluşmasını beklerken, müzakereleri de sürdürmek yönündedir” diyen Prodi, şu aşamada önemli olan şeyin Türkiye’de “reform sürecine devam edilmesi” olduğunu belirtti. Brüksel’de Aralık ayında alınan kararı “dengeli ve makul” olarak niteleyen Prodi, “Bu, Avrupa geleneğiyle gayet uyumlu, dengeli ve makul bir karar olmuştur. Şu an için önemli olan içerdeki reform sürecine devam edilmesidir” dedi.

Türkiye’yi tam üyeliğe taşıyacak sürecin olumlu biçimde sonuçlanmasını arzuladığını belirten Prodi, “Ben tüm gönlümle, bunun olumlu sonuçlanmasını diliyorum” dedi.

Prodi, bunun gerçekleşmesi için gerek Avrupalı gerekse Türk siyasetçilere “büyük sorumluluk” düştüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Zira bana göre, bu yolu sonuna kadar katetmeyi başardığımızda, sonuçta daha iyi bir Avrupa ve daha iyi bir Türkiye olacaktır. Bu büyük projeyi tamama erdirme açısından, Türk siyasetçiler de Avrupalı siyasetçiler de büyük bir sorumluluk içerisindedirler.”

/ ROMA

22.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, ABD-İsrail gündeminde

  Bush’a hayır: yüzde 68

  Türkiye paha biçilmez bir kaynak

  Nejad: Nükleer treni kimse durduramaz

  ABD’nin Irak’ta acı günü

  Observer: Türkiye sorumlu değil

  İngiliz istihbaratı hacıları da izlemiş

  Sadr, Maliki’ye muhalefetini dondurdu

  İspanyol ordusu da Müslümanları atıyor

  90 metreden düştü, ölmedi

  Cep, 21. yüzyılın sigarası mı?

  Endonezya’da şiddetli deprem


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004