Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kaybolan mesleklerin kaybolmayan albümü

Sınırsız talep ve ihtiyaçların hevesiyle yanıp tutuşan, bu uğurda sahip olduğu kültürel mirasa yüz çeviren insanoğlu, fırsatını bulduğunda ya da birileri ona bu fırsatı sağladığında bir an soluklanır ve yaşadığı kültürün yaşanmış hikâyelerine bakarak buruk bir hüzün yaşar. Belki gördüklerine hafif bir tebessüm eder, ancak bilir ki hızla akıp tükenen zamana karşı mücadelesinde baki kalan ömür değil, hep o fotoğraflardır, hep o yazılardır.

Bazen tanıdık gelir insana baktığı sayfalardaki çarşı, sokak, kıyafet, bazen de hatırlar tekrar okuyunca geçmişini. Ve farkına varır, dün yaşanmış bu hikâyelerin aslında kendisine dünden kalan ve yarınlara bırakılacak kendi kültürünün mirası olduğunu.

Kuveyt Türk, “Kaybolan Meslekler” adlı çalışmayla, kültür hayatımıza yeni bir katkıda bulunuyor.

Günümüzde yetişememiş, ama bize tanıdık gelen ya da yukarıda bahsedildiği gibi insanoğlunun sınırsız ihtiyaçları karşısında ayakta durma çabası veren zanaat ve zanaat erbablarını, yaşadıkları devrin üslubûna has özellikleriyle anlatma gayreti içinde olan Kaybolan Meslekler isimli bu prestij çalışması, bir başucu eseri niteliği taşıyor.

22.01.2007


 

Çakırsaz Selçuklu Hanı yıkılmaktan kurtuldu

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Çakırsaz köyünde, Selçuklular döneminden kalan han, Müzeler Müdürlüğü tarafından tamir edilerek yıkılmaktan kurtarıldı. Yapımı 13. yüzyıla dayanan Çakırsaz Han’ın, izinsiz yapılan kazılar ve bakımsızlıktan dolayı dış duvarlarında, giriş kaidelerinde yıkılmalar ve tavanında çökmeler olduğu ifade edildi.

Üzerindeki toprak örtünün özelliğini kaybetmesinden dolayı su alıp tavanı çökmek üzere olan hanın imdadına, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yetiştiği kaydedildi. Yetkililer, hanların ve kervansarayların Türk tarihinde ticaret yollarındaki önemli merkezler olduğunu belirterek, “Şehirlerarası ulaşımların yaya ve hayvanlar ile yapıldığı yollar üzerine, bir günlük yürüyüş mesafesi aralıklarla yapılmış olan hanlar, gelip geçen yolcuların, ticaret kervanlarının barındıkları, konakladıkları, zaman zaman satış yaptıkları, etraflarına, geçen yolcuların ihtiyaçlarını karşılayabileceği nalbant, semerci, vb sanatkârların da toplandığı birer merkez görünümündeydiler. Aynı zamanda yapı tekniklerinden dolayı, yolcuların güvenlik açısından sığınma yerleriydiler. Günlerce yol yürümenin verdiği yorgunluğu, uygun yapılarından dolayı yazın serinlemek isteyen, kışın ısınmak isteyen yolcuların istirahatgâhıydılar” dedi.

Yetkililer, Çakırsaz Selçuklu Hanı, Altıntaş ilçesine bağlı köylerde bulunan tarihî cami, köprü, türbe mescid gibi tarihi eserlerle önemli benzerlik gösterdiğinden dolayı, Selçuklu döneminde, 13. yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini vurgulayarak, “Çakırsaz Selçuklu Hanı, Doğudan Batıya uzanan tarihî ticaret yolunun Kütahya-Afyonkarahisar arasında, yine aynı güzergâhtan geçen günümüz devlet karayoluna bir kilometre mesafede, Kütahya Yenice köyünde Yenice Hanı ile Afyonkarahisar Merkez Anıktaya (Eğret) kasabası Eğret Han’ın ortasında, Kütahya’ya 45 kilometre uzaklıktadır. Kütahya’dan Afyonkarahisar’a giden ticaret kervan yolu, bu hanları takip ederek, Altıntaş köyünden geçip, Eğret Hana uzanıyordu. Kütahya ile Yenice Han arası 20 kilometre, Yenice Han ile Çakırsaz Hanı arası 25 kilometre, Çakırsaz Han-Anıtkaya Hanı (Eğret Han) arası 20 kilometre ve Eğret Han ile Afyonkarahisar arası 25 kilometredir. Buradan, hanların gelişi güzel değil, düzenli aralıklarla yapıldıkları görülmektedir” diye konuştular.

22.01.2007


 

Kent arşivi, Balıkesir'in ortak hafızası olacak

Balıkesir Belediyesi, kent arşivi kurulması için çalışma başlattı. Balıkesir ile ilgili tüm eski belgelerin arşivlenmesi için kendilerine getirilmesini isteyen Belediye Başkanı Sabri Uğur, “Kent arşivi, Balıkesir’in ortak hafızası olacaktır” dedi. Kent Arşivi’nin kurulması ile ilgili ilk toplantı yapıldı.

Kent Arşivi kuruluş çalışmalarını başlatan Balıkesir Belediyesi, ellerinde Balıkesir’le ilgili eski belge bulunan kişi ve kuruluşlara çağrıda bulundu. “Arama” çalışması şeklinde gerçekleşen toplantıda, ellerinde Balıkesir’in geçmişi ile ilgili belge, fotoğraf, yayın, vb. gibi materyal bulunan tüm Balıkesirlilere, bunları Kent Arşivi’ne iletmeleri konusunda ortak çağrı yapıldı. Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde yapılan ve 30 kişinin davet edildiği arama toplantısını, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi arşivcilik uzmanı ile Yard. Doç. Dr. Abdülmecit Mutaf yönetti. Toplantıda kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sabri Uğur, “Kent Arşivi, Balıkesir’in ortak hafızası olacaktır. Balıkesir’in geçmişi ile ilgili olarak, hemşehrilerimizin ellerinde bulunan her türlü bilgi, belge, resim, vb. materyalleri Kent Arşivi’ne getirmelerini rica ediyoruz. Bu çalışma, şehrimizin geleceği için son derece önemlidir” dedi. Belediye Meclisi’nin, 5 Eylül 2006 tarihli toplantısında Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulması kararlaştırılan, “Kent Arşivi” ile ilgili Başkan Danışmanlığına getirilen Yard. Doç.Dr. Abdülmecit Mutaf, “Kent Arşivi’nin kuruluş çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Burada, ilimiz ve şehrimize ait tarihi, sosyal, ekonomik ve kültürel her türden belge ve dokümanlar, uluslararası arşivcilik standartlarına göre derlenecektir. Toplanan bilgi ve belgeler, ilgilenen herkesin yararlanabileceği bir sistemde arşivlenecek. Bu, önü açık bir süreçtir. Başta toplantıya katılanlar olmak üzere, konuyla ilgilenen tüm Balıkesirlilerin bu çalışmada bizimle birlikte olacaklarına, bizi yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz” dedi.

22.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004