Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gül: İsrail’i Suriye ile görüşmeye teşvik edin

Dışişleri Bakanı Gül, ABD’nin İsrail’i Suriye ile müzakerelere başlaması konusunda teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB üyeliğiyle ilgili olarak, ''Fransızların, Türklerden korkmaması gerektiğini''söyledi.

Le Monde gazetesine bir demeç veren Gül, Fransa'da bu yıl düzenlenecek seçimlerin hatırlatılması üzerine verdiği yanıtta, siyasetçilerin bu konuyu (Türkiye'nin AB üyeliği) kampanya sırasında kullanabileceklerini belirterek, ''Bu konuda Fransızların korkmasına gerek yok, zaten kendileri referandumda bu konuda kararlarını kendilerini verecekler. Ama Fransızların sonunda Türkiye'nin üyeliğinin kendi faydalarına olacağını düşünmelerine inanmak istiyorum'' dedi.

''Türkiye'deki seçimlerden sonra Kıbrıs'ta çözüm yolunda bir adım atılacak mı?'' şeklindeki soruyu yanıtlayan Gül, ''Annan planına destek vererek tarihi bir karar alan Türkiye'nin bu konuda daha fazla yapacağı bir jest yok'' dedi.

Kıbrıslı Türklerin üzerlerine düşün görevi yaptığı, Rumların ise yapmadığı hatırlatan Gül, Rumların gerçekte adanın birleşmesini istemediklerini gösterdiklerini ifade etti.

Başka bir soru üzerine AB ile ilişkilerin askıya alınmadığını vurgulayan Gül, müzakerelerin bazı bölümlerde sürdüğünü hatırlattı ve hükümetin reformları sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Bakan Gül, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi ve TCK'nin 301. maddesinin değiştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine verdiği yanıtta, Dink'e yönelik cinayetin Türkiye'de her kesimden insanda büyük üzüntü ve tepki yarattığını hatırlattı.

Gül, hükümetin devam eden reform sürecine gölge düşürdüğü için 301. maddenin iyileştirilmesi için çalıştığını ve bu amaçla sivil toplum örgütleriyle diyalog içine girdiğini söyledi.

Reformcu bir hükümette olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Gül, ''Bu reformları başkası istediği için değil, kendi topluluğumuzun talebi için yapıyoruz'' dedi.

Türkiye -Suriye yakınlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine Gül, Türkiye'nin bu ülkeyle 800 kilometre uzunluğunda bir sınırı olduğunu hatırlatarak, geçmişte çok sorun olan bu ülkeyle artık Orta Doğu sorunlarını Türkiye'nin tartıştığını söyledi.

Gül, Türkiye'nin de teşvikiyle Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini çektiğine dikkati çekerek, ''İsrail ve Filistin sorunu tartışılırken Suriye'yi dışarıda bırakamayız, bu gerçekçi bir yaklaşım olmaz'' dedi.

Gül, ''İsrail ve Suriye arasındaki sorunların çözümünün, Orta Doğu'daki diğeri sorunların çözümünden daha kolay olduğunu düşündüğünü kaydetti.

/ PARİS

28.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Darfur’da Türkiye umudu

  Filistin'de iç savaş

  Amr Musa: İran'a saldırmayın

  Kral Abdullah: “Şiî dailiği başarılı olamayacak”

  Gül: İsrail’i Suriye ile görüşmeye teşvik edin

  AB’nin Türkiye şansı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004