Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İşsizlik hâlâ en büyük sorun

Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı Erdoğan Arslan, IMF desteği alınmasına rağmen, Türkiye’nin ödemeler dengesi sorununun çözülmediğini, Aralık 2006 itibariyle cari açığın 29.9 milyar dolara dayandığı belirterek, “Türkiye’nin dış borçları giderek artmıştır. Enflasyon büyük ölçüde düşürülmüşse de sorun hâlâ devam etmektedir. Enflasyonu düşürmek için ‘düşük kur-yüksek faiz’ bedeli ödenmektedir. İşsizlik hâlâ en büyük ekonomik sorundur” dedi.

Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı Erdoğan Arslan, her şeyden önce IMF’ye muhtaç olmayacak ekonomik durumunun sağlanması gerektiğini vurgularken, “Faizler artmıştır. Ekonomik büyüme durmuştur” diye konuştu.

Server Vakfının geleneksel “Çarşamba Sohbetleri”nde konuşan Arslan, “IMF-Türkiye ilişkileri”ni değerlendirdi. Türkiye’nin IMF’ye 1947’de katıldığını ve 1958 yılında ilk stand-by imzalandığını bildiren Arslan, bu güne kadar 19 düzenleme yapıldığını, Türkiye’nin Filipinler ve Uruguay’la birlikte en çok Stand-By düzenlemesine imza atan ülke konumunda olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE, HÂLÂ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE!

Arslan IMF - Türkiye ilişkilerinden çıkarılabilecek sonuçları ise şöyle özetledi: “IMF desteği alınmasına rağmen, Türkiye’nin ödemeler dengesi sorunu çözülmemiştir. Türkiye’nin dış borçları giderek artmıştır. Buna karşın İç borçlarda azalma ve vade yapısı değişmeye başlamıştır. Enflasyon sorunu büyük ölçüde düşürülmüşse de hâlâ devam etmektedir. Enflasyonu düşürmek için ‘düşük kur - yüksek faiz’ bedeli ödenmektedir. İşsizlik hâlâ en büyük ekonomik sorundur. En önemlisi Türkiye hâlâ gelişmekte olan ülke konumundadır. Bu statüsü değişmemiştir. Türkiye, yabancı sermaye çekmeye başlamıştır. Bu Türkiye’ye olan güven demektir. İşin olumlu tarafıdır.”

FAİZLER ARTTI, EKONOMİK BÜYÜME DURDU

“Türkiye’nin bu durumundan IMF mi sorumludur?” sorusunu soran Arslan, her şeyden önce IMF’ye muhtaç olmayacak ekonomik durumunun sağlanması gerektiğini vurgularken, IMF’ye muhtaç ekonomilerde ortak özellikleri şöyle sıraladı: “Kamu sektörü finansman açıkları büyümüş ve bu açıklar iç/dış borçlanma ile karşılanmıştır. Borçlanma kapasitesinin sonuna gelinmiştir. Fiyat istikrarı bozulmuştur. Yüksek enflasyon sözkonusu… Faizler artmıştır. Ekonomik büyüme durmuştur. Bağımsız bir ülkede bu ekonomik sonuçların müsebbibi IMF olamaz. Bu ülkelerin ayakları üzerinde durabilmeyi öğrenmeleri gerekir.”

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

28.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vatandaşın borç batağı büyüyor

  İşsizlik hâlâ en büyük sorun

  AB yardımlarında aslan payı Türkiye’nin

  Beyaz altın geleceğinden umutlu

  Kapıkule’de TIR kuyruğu

  ATO’dan Petrol Yasasına eleştiri

  Enerji kaynakları verimli kullanılmalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004