Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak savaşına tepki büyüyor

ABD’nin başşehir Washington’da ulusal anıtın önünde toplanan ve aralarında bazı ünlü sinema oyuncularının da yer aldığı onbinlerce kişi, Irak savaşını ve Başkan George Bush’un politikalarını protesto etti.

Uzun yıllar önce Vietnam savaşına karşı düzenlenen gösterilerde aktif rol almasıyla ün kazanan sinema oyuncusu Jane Fonda, 34 sene aradan sonra ilk defa Washington’daki savaş karşıtı protestoya katılarak, “sessiz kalmak artık bir seçenek değil” dedi. Aktör Sean Penn de ABD Kongresi’nin, Irak savaşını durdurma yönünde etkili tedbirler almaması durumunda 2008 seçimlerinde halk tarafından cezalandırılacağını söyledi. Mitingde, sinema oyuncuları Susan Sarandon ve Tim Robbins de yer aldı.

Washington’daki gösteriye silahlı kuvvetlerin bazı muvazzaf mensupları da sivil kıyafetle katıldı. Hava Kuvvetlerinde istihbarat alanında uzman çavuş olarak görev yapan 26 yaşındaki Tassi McKee, yurtseverlik duygularıyla silahlı kuvvetlere katıldığını, ancak Irak’ta görev yaptıktan sonra “söylenen yalanları anladığını” anlattı. Gösteride yer alan Demokrat Partili milletvekili ve Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı John Conyers, Kongre’nin Irak savaşı ödeneğini kesebileceği yönünde Bush’u uyardı. ABD’nin en batısındaki California eyaletinde de San Francisco, Los Angeles ve Sacramento şehirlerinde, daha küçük boyutlu olarak, savaşı protesto gösterileri düzenlendi.

/ WASHINGTON

29.01.2007


 

İran: ABD pazarlık arıyor

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, bazı Amerikalı siyasetçilerden, İran’ın nükleer sorununun çözümüne ilişkin mektup aldıklarını bildirdi. Hüseyni, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, bazı Amerikalı politikacılardan mektup aldıklarını, mektubun incelendiğini söyledi.

Mektubun kimler tarafından yazıldığına ilişkin bilgi vermeyen Hüseyni, “Mektubu yazanlar mevcut sorunların çözümüne katkıda bulunmak istiyorlar” dedi.

ABD ve bazı Batılı ülkelerin “yanlış” siyasetleri sebebiyle bazı konuların “içinden çıkılmaz” hale geldiğini ifade eden Hüseyni, mektubu gönderenlerin bu konunun çözümü için çaba gösterdiklerini ve “ABD yönetiminin yanlışlarını düzeltmek için bazı şeyler yapmak istediklerini” kaydetti.

İran ve ABD arasında, devrimden sonra, 4 Kasım 1979’da, İmam Humeyni çizgisindeki bir grubun Tahran’daki ABD Büyükelçiliğini basarak 52 çalışanı 444 gün süreyle rehin almasından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

İran santrifüj haberlerini yalanladı

Bu arada, İran, Natanz tesisine 3 bin yeni santrifüj kurmaya başladığı yönündeki haberi yalanladı. İran Atom Enerjisi Kurumu Halkla İlişkiler sorumlusu Hüseyin Semirog, resmi haber ajansı İRNA’ya yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar Natanz tesisinde hiçbir yeni santrifüj kurulmadı” dedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyin de dünkü basın toplantısında, konuya ilişkin sorulara, “Bu bir teknik mesele. Bu konuda gerekeni İran Atom Enerjisi Kurumu’na bırakalım” cevabını verdi. Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, önceki akşam yaptığı açıklamada, 3 bin santrifüj kurmaya başladıklarını söylemişti. Hüseyni, Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri İgor İvanov’un ikili, bölgesel, uluslararası ilişkiler ve İran’ın nükleer programı konularında görüşmek üzere Tahran’a geldiğini de belirtti. İvanov, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer baş müzakereci Ali Laricani ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşecek.

/ TAHRAN

29.01.2007


 

Irak bölgesel toplantı düzenliyor

Irak hükümetinin düzenlemek istediği bölgesel toplantıya, Türkiye, İran, Suriye ve Körfez ülkeleri dahil, Irak çevresindeki ülkelerin dışişleri bakanlarının davet edilmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin olarak AP haber ajansına demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, toplantının, “bölge ülkelerinin Irak halkının ve hükümetinin arkasında olduğunu göstereceğini” ve hükümetlerine yönelik bu desteğin daha da güçlenmesi gerektiğini söyledi. Haberi, “Irak ve ABD güvenlik güçleri, Irak’ı militanlardan temizlemek için yeni bir programı uygulamaya hazırlanırken, Irak hükümetinin uzun vadeli başarısının anahtarı, komşu ülkeler” yorumuyla veren ajans, “Komşular Irak hükümetine içten bir destek verecekler mi? İran ve Suriye, Irak içerisindeki militanları ve ölüm timlerini yönlendirmeyi son erdirmeleri konusunda ikna edilebilecek veya baskı altına alınabilecekler mi?” sorusunu ortaya attı.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Iraklı siyasetçilerin ve dış politika uzmanlarının bu konuya yoğunlaştıklarının belirtildiği haberde, Irak hükümetinin, bu toplantıyı gerçekleştirmek için yoğun çaba gösterdiği kaydedildi.

Açıklamasında, “toplantının, bölge ülkelerinin Irak hükümetinin arkasında olduğunu göstereceğini” belirten Zebari, “bu desteğin güçlendirilmesi gerektiğini çünkü Irak’ın çoğulcu, entegre ve demokratik bir ülke olmasından daha iyi bir alternatif bulunmadığını” vurguladı. Irak’ta iyi bir yapı kurmaya çalıştıklarını kaydeden Zebari, komşu ülkelere hitaben, “Eğer bu konuda özenli davranırsanız, Irak halkının, onun seçilmiş, meşru hükümetinin arkasında olmak istiyorsanız, gerçek bir destek ortaya koymalısınız” dedi. Toplantının, “gerilimin ve şiddetin yumuşatılması” yönünde iyi bir sinyal vereceğini vurgulayan Zebari, “isyancılara ve teröristlere” de, “Irak’ın, komşularıyla yapıcı bir biçimde anlaşabildiğinin, bölge ülkelerinin, bu ülkeyi ayağa kaldırmak için birleştiğinin gösterilmiş olacağını” kaydetti.

İsyancılara destek verdikleri iddia edilen İran ve Suriye’nin, Bağdat’ta yapılması planlanan, ancak tarihi henüz açıklanmayan toplantıya katılma konusunda mutabakat verdikleri, ayrıca bir Körfez ülkesi dışişleri bakanının da bugüne kadar olumlu cevap verenler arasında olduğu kaydedildi. Zebari’nin açıklamasına göre, Irak yönetimi İran ve Suriye’yi, “tehlikeli bir oyunun oynanmakta olduğu ve bunun bu şekilde devam edemeyeceği” yönünde ikna etmeye çalışacak. Açıklamasında, tehlikenin, “Irak’ın parçalanması veya Irak’ta başarısızlık” olduğunu belirten Zebari, “kumar oynanmaması gerektiğini” vurgulayarak, “Allah korusun Irak parçalanır veya başarısızlığa uğrarsa tehlikenin kendi ülkelerine yayılması oldukça muhtemel” diye konuştu. Zebari, “Bu nedenle her şey gerçekten kritik bir düğüm noktasına erişti” dedi.

/ DAVOS

29.01.2007


 

Gazze’de ölenlerin sayısı 24’e yükseldi

Gazze Şeridi’nde Hamas ve El Fetih üyeleri arasındaki çatışmalar sabahın erken saatlerinde yeniden şiddetlendi. Bölgede perşembe akşamından bu yana yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi.

Gazze kentinde El Fetih’e bağlı polis güçlerinin genel merkezini hedef alan Hamas üyelerinin havan topu ve roketlerle düzenlediği saldırılarda ölü sayısı hakkında bilgi verilmedi. Gazze’nin güneyindeki Tel lil Havazun’daki çatışmalarda 3 Hamas üyesi hayatını kaybetti. Son olaylarla birlikte Perşembe gecesi başlayan çatışmalarda ölü sayısı 24’e, yaralı sayısı ise 70’e yükseldi.

/ GAZZE

29.01.2007


 

Hrank Dink cinayeti ABD Temsilciler meclisinde

ABD’de bir milletvekilinin, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin kınanmasını öngören bir tasarıyı, Kongre’nın alt kanadıTemsilciler Meclisi’ne sunacağı açıklandı.

ABD’deki Ermeni kuruluşları, Demokrat Partili New York milletvekili Joseph Crowley’in gelecek günlerde sunacağı tasarıda, ayrıca Türkiye’nin, ifade özgürlüğünü koruyucu önlemler almasının ve TCK’nin 301’inci maddesini kaldırmasının talep edileceğini belirtti. Amerika Ermeni Meclisi (AAA) ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), tasarıyı destekleyeceklerini duyurdu. Öte yandan, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören ve hazırlıkları uzun süredir devam eden tasarının da 1 Şubattan önce Temsilciler Meclisi’ne sunulmasının beklendiği, Ermeni kuruluşlarınca dile getirildi.

/ WASHINGTON

29.01.2007


 

Mısır basınından İran’a suçlama

ran istihbarat servislerinin, Irak’taki Mısırlı üst düzey diplomat İhab El Şerif’in kaçırılması ve öldürülmesinden sorumlu olduğu iddia edildi.

Mısır’da yayımlanan El Ehram gazetesi, ismini vermek istemeyen diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Mısır’ın Irak büyükelçiliği görevini yürüten İhab El Şerif’in Temmuz 2005’te kaçırılarak öldürülmesi emrini İran istihbarat servislerinin verdiğini öne sürdü. Gazete, cinayetin Mısır’ın Irak’taki varlığının kesilmesi için işlendiğini belirtti. Mısır, Ürdün ve Körfez ülkelerinin ABD’nin yeni Irak stratejisini desteklediğini belirten diplomatik kaynaklar, “kimlere bağlı olduğu çok iyi bilinen silahlı milislerin elinde olan Bağdat’ın” mezhepsel şiddetten kurtulmasını umduklarını belirtti.

/ KAHİRE

29.01.2007


 

ABD’den İsrail’e misket zılgıtı

ABD yönetiminin, İsrail’in, ABD’den aldığı misket bombalarını Lübnan’da yerleşim bölgelerinde kullanarak iki ülke arasındaki anlaşmaları ihlal etmiş olabileceği konusunda ABD Kongresi’nin dikkatini çekmeye hazırlandığı bildirildi.

New York Times gazetesinin Pazar sayısında, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayanılarak verilen haberde, İsrail’in Lübnan’da misket bombaları kullandığına ilişkin ilk bulguların yönetim içinde ciddi tartışmalara yol açtığı belirtildi. Tartışmaların odak noktasını ise Washington yönetiminin bir müttefikini, Hizbullah’a ait füze rampalarının bulunduğu kasabalara karşı düzenlediği saldırılarda misket bombalarını kullandığı gerekçesiyle cezalandırması konusunun oluşturduğuna işaret edildi.

/ NEW YORK

29.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004