Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mezar taşları konuşuyor

Zeytinburnu’nun ebedi sakinleri artık kapsamlı bir envanter ve albümde arz-ı endam ediyor. ‘Hüve’l Baki…’ Baki olan sadece O’dur. Gerisi hep gelip geçici, bir lâhzalık yalan dünyadır, “Ruhuna El Fatiha” diye biten mezar taşlarıyla sembolleşen…

İSTANBUL - Geçmişi geleceğe bağlayan mezarlıklar için örnek bir projeye imza atıldı. Zeytinburnu’nun ebedî sakinleri artık kapsamlı bir envanter ve albümde arz-ı endam ediyor. ‘Hüve’l Baki…’ Baki olan sadece O’dur. Gerisi hep gelip geçici, bir lâhzalık yalan dünyadır, “Ruhuna El Fatiha” diye biten mezar taşlarıyla sembolleşen…

Zeytinburnu Belediyesi Türkiye’de adeta bir ilki gerçekleştirerek Zeytinburnu ilçesi sınırları içinde bulunan 15 mezarlığı düzenleyip mezarları ve tabii ki, mezar taşlarını ortaya çıkardı. Tanınmış hattatlardan Yrd. Doç. Dr. Süleyman Berk’in 2 yıl süren çalışması sonucunda 3 bin 500 tarihî mezar ve hazire tek tek fotoğraflanıp ayrıntılı bir envanter kitap oluşturuldu. Envanter çalışmasının yanında önemli görülen mezar taşları da 352 sayfalık “Zamanı Aşan Taşlar” isimli kitapta toplandı.

Örnek bir çalışma niteliği taşıyan kitap, çok sayıda ünlünün de katıldığı bir kokteylle tanıtıldı. Topkapı Sarayı Müdürü ve aynı zamanda tarihçi Prof. İlber Ortaylı ve Doç. Dr. Haluk Dursun gibi isimlerin hazır bulunduğu Belediye Başkanlık Binasındaki kokteylde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Murat Aydın, manevi eğitim alanları olan mezarları gelecek kuşaklara tanıtmak için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti. “Bunun yanında, birer açık hava müzesi durumunda olan mezarlıklarımızın, tarih bilincimize ve toplumsal hafızamızda da büyük etkileri olacaktır” diyen Aydın, şunları söyledi:

“Bir kere zaman zaman şaşkınlığa uğrayan, bocalayan, tereddütler geçiren toplumsal hafızamızı, şuurunu, kuvvetini ve dirayetini bu ölümsüz anıtlara bakarak tazeleyebiliriz. Bu düşünce ile sınırlarımız içindeki bütün mezarlıklardaki anıtmezarları fotoğraflayıp kayıt altına aldık ve düzenlemesini yaptık.”

Kitabın hazırlanmasında büyük çaba harcayan Yrd. Doç. Dr. Süleyman Berk de “Buradaki yazılar çok kıymetli. Önemli hattatlara ait eserler bugün büyük paralara satılıyor; ancak onların yazıları mezar taşlarında bulunuyor. Her hattat buradan faydalanıp örnekler alıyor. Zeytinburnu’ndaki mezar taşları bu sebeple çok değerli” dedi.

Kitabın hazırlanması sırasında büyük zorluklar yaşadıklarını anlatan Berk, Zeytinburnu’nun bütün mezarlıklarındaki tarihî mezar taşlarının en ince detayına kadar incelenip kayıt altına alındığını söyledi. Mezarların etrafı temizlendikten sonra taşların aslına uygun biçimde düzeltilip yerine yerleştirilerek fotoğraflandığını anlatan Berk, “Bundan sonraki aşamada ise Osmanlı arşivlerinde çalışan görevlilerin yardımıyla üzerlerindeki bütün yazılar okunup bir deftere not edildi. Bütün işlemler aynı zamanda bilgisayar ortamına taşınarak sanal âlemde de kalıcı olması sağlandı” diye konuştu. Süleyman Berk, konuşmasında gömü var düşüncesiyle birçok tarihî mezarın talan edildiğini de sözlerine ekledi.

Prof. İlber Ortaylı da yaptığı açıklamada hazırlanan kitabın tarihe ışık tutması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Mezarlıkların aslında birer açık hava müzesi konumunda olduğunun altını çizen Ortaylı “Bizler ne yazık ki bu müzelerimize sahip çıkamıyoruz. Görüyoruz birçok tarihî mezar yerle bir olmuş durumda. Oysaki o mezar taşlarında dönemine ışık tutan çok değerli bilgiler yer alıyor. Bu çalışma Türkiye’de bir ilk niteliğindedir” şeklinde konuştu.

29.01.2007


 

Minik Dualar’ın karne heyecanı

Teşekkür Ederim Allahım çalışması ile büyük bir başarı yakalayan Minik Dualar Grubu’nun yıldızı Ömer Faruk Demirbaş karne heyecanı yaşayanlar arasındaydı.

Müzik yönetmenliğini Ertuğrul Erkişi’nin yaptığı grubun eserlerinin yaklaşık yarısını Ömer Faruk Demirbaş seslendiriyor. Grubun solisti Ömer Faruk Demirbaş müzik çalışmalarında olduğu gibi okulunda da çok başarılı. Özel Çınar İlköğretim Okulu’nda 7. sınıfta okuyan Ömer Faruk okulun en başarılı öğrencilerinden. Okulda notlarıyla ilk üçe giren Demirbaş milyonlarca öğrenci gibi Cuma günü karne sevinci yaşadı. Karnesinde notları çok iyi olan Demirbaş albüm çalışmalarının derslerindeki başarısını etkilemediğini söylüyor. Konser programlarından dolayı kendi sınıfındaki arkadaşlarına göre biraz fazla çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Demirbaş, derslerinin kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek başarısında okulunun ve öğretmenlerinin katkısının büyük olduğunu vurguluyor. Müzik ile ilgili bir gelecek düşünmediğini söyleyen Ömer Faruk aldığı kaliteli eğitimle hayatta başarılı olmayı daha önemsediğinin altını çiziyor.

29.01.2007


 

Sanatalemi.net’ten ödüllü deneme yarışması

Büyük İslâm mütefekkiri Mevlânâ Celâleddin-i Rumî, yıl boyunca Türkiye’de olduğu gibi dünyanın bir çok ülkesinde de anlatılacak ve bu konuda önemli faaliyetler gerçekleştirilecek.

Sanatalemi.net sitesi de Mert Çelik ile birlikte, Nesil Yayınları’nın da desteğiyle büyük bir yarışma düzenliyor. Mevlânâ’nın en çok değer verdiği kavramlardan “aşk, şefkat, merhamet” üzerine kaleme alınacak denemeler bekleniyor. 1 Şubat 2007 tarihinde başlayacak ve 30 Nisan 2007 tarihine kadar devam edecek olan yarışmanın jürisi, Yavuz Bülent Bâkiler, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Gürbüz Azak, Vehbi Vakkasoğlu, Mehmet Tanrısever, Güzin Osmancık ve Mehmet Nuri Yardım’dan oluşuyor.

Bilgi için: www.sanatalemi.net

29.01.2007


 

Türküler aslına uygun derlenecek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kökenli iş adamlarının kurduğu İzmir Anadolu Dernekleri Birliği, başta Diyarbakır olmak üzere Mardin, Şanlıurfa, Van yöresine ait türküleri, aslına uygun olarak derlemek için çalışma başlattı.

Anadolu Dernekleri Birliği Başkanı Vedat Güldoğan, san’atçıların Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin yöresel türkülerinin aslını değiştirerek okuduklarını öne sürdü. İlk etapta Diyarbakır yöresinin 600 eserini derleme çalışması yürüttüklerini belirten Güldoğan, çalışmayı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel San’atlar Fakültesinden iki öğretim görevlisine yaptırdıklarını ifade etti.

29.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004