Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Wolfowitz: STK’lar da ortağımız

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, ‘’Türkiye’deki asıl çalışma ortağımız elbette hükümettir ama sivil toplumun da gelişmeye büyük bir katkı yaptığını düşünüyorum’’ dedi.

Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, bazı sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle İstanbul’da bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıda, Can Paker, Hasan Ersel, Üstün Ergüder, Ayla Göksel Göçer, Davut Ökütçü, Güven Sak, Yusuf Kulca, Meltem Kurtsan, İbrahim Betil, Berin Çanlı ve Süreyya Serdengeçti yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, Dünya Bankasının sivil toplumun faaliyetlerini ve sivil toplum ile hükümet arasındaki diyaloğu nasıl kolaylaştırabileceği hakkında konuştuklarını söyledi. ‘’Türkiye’deki asıl çalışma ortağımız elbette hükümettir ama sivil toplumun da gelişmeye büyük bir katkı yaptığını düşünüyorum’’ diyen Paul Wolfowitz, toplantıda eğitim reformu, özellikle çok yoksul kesimlere yönelik sosyal risk yönetimi ve Türk özel sektörünün başarısını artırmaya yönelik reformlar hakkında sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker de görüşmede, Dünya Bankası ile Türk sivil toplum arasındaki işbirliğinin ele alındığını ifade ederek, Dünya Bankasının, banka faaliyetleri dışında sivil toplumun, özellikle eğitim ve yerel yönetimlerine yönelik projelere desteği bulunduğunu, bunların nasıl geliştirileceği ve sorunlarının neler olduğuyla ilgili görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Paker, görüşmenin, sivil toplumun Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştirecek teknik seviyede bir görüşme olduğunu ve çok yararlı geçtiğini düşündüğünü belirterek, ‘’Wolfowitz Türkiye’ye 30 yıl önce gelmiş biri. Türkiye’yi çok iyi tanıyor ve anlaşılan duygusal bağı da var. Türkiye’nin geleceğinden ekonomik olarak çok da umutlu’’ dedi.

/ İSTANBUL

30.01.2007


 

DPT, proje bekliyor

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), AB mali yardımlarından öncelikli olarak desteklenmek üzere, Türkiye gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 75’inin altında kalan illerden proje bekliyor.

Alınan bilgiye göre, DPT tarafından, ilgili kamu kuruluşlarına gönderilen AB-Türkiye Mali İşbirliği 2007 Yılı Programlaması konusundaki yazıda, bölgesel kalkınma ve insan kaynaklarının geliştirilmesi bileşenleri kapsamında, Stratejik Çerçeve Belgesinin hazırlanması ve bu bileşenlere ilişkin koordinasyonun DPT tarafından yürütüldüğü hatırlatıldı.

Yazıya göre, bu yıl bölgesel kalkınma ve insan kaynaklarının geliştirilmesine ilişkin mali işbirliği programlaması için farklı bir süreç izlenecek. 2007 yılında bölgesel rekabet edebilirlik ve insan kaynakları alanlarında finanse edilecek projeler, DPT ve operasyonel programlardan sorumla olan Sanayi ve Ticaret ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları işbirliğinde belirlenecek.

Bu sebeple proje teklifleri hazırlanarak, DPT ve ilgili bakanlığa iletilecek. Proje teklifleri DPT ve ilgili bakanlıklar tarafından önceliklendirilecek, seçilen proje fikirleri, proje sahibi kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülecek.

Bölgesel rekabet edebilirlik ve insan kaynaklarının geliştirilmesine alanlarında hazırlanacak projeler, Türkiye’nin kişi başına gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 75’inin altında kalan düzey 2 bölgelerinden alınacak. Bölgesel rekabet edebilirlik ve insan kaynakları alanlarına ilişkin belirlenen öncelikler çerçevesinde, bu bölgelere ve gelişme potansiyeli yüksek il merkezlerine yönelik oluşturulacak projeler AB mali yardımlarından öncelikli olarak desteklenecek.

Ayrıca bu bölgelerin rekabet düzeyini artıracak ulusal düzeyde hazırlanacak projeler de finanse edilebilecek. Bu çerçevede kurum ve kuruluşların sorumlu olduğu alanlar itibariyle, bu öncelikler çerçevesinde hazırlayacakları projeleri DPT ile Bölgesel rekabet edebilirlik alanında Sanayi Bakanlığına, insan kaynaklarının geliştirilmesi alanında ise Çalışma Bakanlığına, 9 Şubat’a kadar iletmeleri gerekecek.

HANGİ İLLERDEN PROJE KABUL EDİLECEK?

Bu arada, projelerin kabul edileceği Türkiye GSYİH’sinin yüzde 75’inin altında kalan bölgelerdeki iller ile 12 öncelikli il merkezi de şunlar:

Öncelikli

Yüzde 75 altı iller İller

—————————————————

Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan -

Van, Muş, Bitlis, Hakkari Van

Mardin, Batman, Siirt, Şırnak -

Erzurum, Erzincan, Bayburt Erzurum

Şanlıurfa, Diyarbakır Ş.Urfa, Diyarbakır

Gaziantep, Adıyaman, Kilis Gaziantep

Kayseri, Sivas, Yozgat Kayseri, Sivas

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon

Artvin, Gümüşhane

Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli Malatya, Elazığ

Kastamonu, Çankırı, Sinop -

Samsun, Tokat, Çorum, Amasya Samsun

Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye -

Konya, Karaman Konya

/ ANKARA

30.01.2007


 

Türk-İş'e göre açlık sınırı 618 YTL

Türk-İş, Ocak ayında açlık sınırının 617 YTL 94 YKr, yoksulluk sınırının 2 bin 12 YTL 83 YKr’ye yükseldiğini bildirdi. Türk-İş Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 0.44 oranında arttı.

Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 12.73 olurken, geçen yıl bu oran yüzde 5.41 düzeyinde gerçekleşti.

Açlık sınırı tutarındaki artış 2.71 YTL ve yoksulluk sınırı tutarındaki artış 8.81 YTL düzeyinde olurken, yıllık artış tutarı ise sırayla 69.80 YTL ve 225.36 YTL hasaplandı. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbındaki ürünlerden süt, yoğurt, peynir grubunda sütün fiyatı bu ay artarken, peynirin fiyatı değişmedi, yoğurdun fiyatında ise düşüş tesbit edildi.

Et, tavuk, balık, sakatat grubunda et fiyatı değişmezken, geçen ay yüzde 12.8 oranında ucuzlayan tavuk fiyatları bu ay yüzde 8.56 arttı.

Meyve sebze grubunda bu ay ortalama itibariyle önemli bir fiyat değişikliği yaşanmazken, geçen ay 1.74 YTL olarak hesaplanan ortalama meyve sebze fiyatı bu ay 1.76 YTL olarak belirlendi. Ekmek, makarna, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta da makarna fiyatı yüzde 2.74 oranında arttı.

/ ANKARA

30.01.2007


 

Hazinede dış borç ödeme haftası

Hazine bu hafta, 221,4 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak.

Hazine haftanın en büyük dış borç geri ödemesini, 124,6 milyon dolar ile 1 Şubat Perşembe gününde yerine getirecek. Hazine bugün 1,8 milyon dolar, yarın 6,4 milyon dolar, 31 Ocakta 3,8 milyon dolar, 2 Şubatta 84,8 dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek.

Hazine, Ocak ayında bugüne kadar 1 milyar 234,7 milyon dolar dış borç ödemesi yapmıştı. 2002 yılında 9 milyar 567,9 milyon dolar, 2003’de 11 milyar 498,3 milyon dolar, 2004’de 11 milyar 749 milyon dolar ve 2005 yılında da 16 milyar 23,4 milyon dolar dış borç geri ödemesi yapan Hazine, bu çerçevede geçen yıl 18 milyar 7,6 milyon dolar ödeme gerçekleştirmişti.

/ ANKARA

30.01.2007


 

Yılmaz, enflasyon hedefini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon tahminlerini yüzde 70 ihtimalle 2007 yılı sonu için ortalama 5,1 , 2008 yılı sonu itibariyle de yüzde 3,4 olarak açıkladı.

Yılmaz, Enflasyon Raporunu açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun bu yıl sonu için yüzde 3,6 ile 6,6 bandında, gelece yıl ise yüzde 1,6 ile 5,2 bandında olmasını beklediklerini vurguladı. Yılmaz, ‘’enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 4’e yakınsaması için, para politikasının sıkı duruşunun bir müddet daha sürdürülmesi gerekmekte’’ diye konuştu. Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel büyümenin etkisiyle petrol fiyatı beklentisinin 60 dolardan 55 dolara çekildiğini ve önünüzdeki yıl enflasyonda önemli düşüşler beklediklerini anlattı.

/ ANKARA

30.01.2007


 

TTK işçilerine ikramiye müjdesi

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan işçilere, yaklaşık 22 milyon YTL tutarında ikramiye ödeneceği bildirildi.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, genel müdürlüğün yanı sıra kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Amasra, Armutçuk, Karadon ve Kozlu’daki 11 bin civarında çalışanların ilgili bankadaki hesaplarına, 31 Ocak Çarşamba günü ikramiyeleri yatırılacak. Yetkililer, işçilere 1,5 maaş tutarında ikramiye verileceğini belirttiler.

/ ZONGULDAK

30.01.2007


 

Daihatsu dövizdeki dalgalanmaya rağmen büyüdü

2006 yılında Türkiye’de, döviz kurlarındaki dalgalanma ve faiz oranlarındaki yükseliş toplam araç pazarının yüzde 15 daralmasına sebep olurken Daihatsu, 2005 yılı performansının üzerinde başarı göstererek satışını yüzde 6 artırıp senenin “en çok büyüyen” markalarından biri oldu.

SUV segmentinde “yılın yıldız otomobil”lerinden olan Daihatsu 4x4 Terios’un 1.3 lt. ve 1.5 lt. modelleri de Aralık ayında pazar payını yüzde 10’a yükselterek 219 adetlik satış ile segmentinin “en çok satan” aracı oldu. 2006 aralık ayı SUV segmenti satış lideri olan Daihatsu Terios 1.3 ve 1.5 modelleri Türkiye’nin en ekonomik 4X4’leri olarak tanınıyor. Daihatsu Terios uygun fiyatı, düşük kullanım maliyeti, sempatikliği ve en az değer kaybına uğrayan markalardan birini temsil etmesiyle segmentindeki iddiasını her geçen gün artırıyor. Daihatsu Terios’ta 4 x 4’ bir araçtan beklenen her şey var. Daihatsu Terios’un sempatikliği ve kullanışlılığı, 4 silindirli DVVT motoru, özel diferansiyel kilidi ve sürekli 4 çeker özelliğinin yanında ABS fren sistemi, sürücü - yolcu hava yastığı, klima ve merkezi kilit standart donanım olarak sunuluyor.

EKONOMİ SERVİSİ

30.01.2007


 

Kozan'da narenciye ağaçları sökülüyor

Adana’nın Kozan ilçesinde de, son yıllarda pazarlamada yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle hayal kırıklığı yaşayan çiftçiler, narenciye ağaçlarını keserek, odun olarak satmaya başladı.

Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden olan Kozan ilçesinde çiftçiler, çalışanları bahçelerine, narenciye hasadı yerine bu kez ağaçları kesmek için sokuyorlar.

İlçeye bağlı Kuyluk köyünde Ahmet Öztürk’e ait 45 dönümlük portakal ve mandalina bahçesindeki ağaçlar, işçiler tarafından hızar makineleriyle tek tek kesildi. Son yıllarda pazarlamada yaşadıkları sıkıntılar seebiyle büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten çiftçiler, ‘’Ürünlerimiz para etmeyince, binbir güçlükle yetiştirdiğimiz ağaçları kesmek durumunda kaldığımız için üzüntülüyüz. Ancak, kesmekten başka çaremizde kalmadı’’ dediler.

Çiftçiler, kestikleri narenciye ağaçlarının yerine getirisi iyi olan nar ekmeyi düşündüklerini ifade ettiler.

/ KOZAN

30.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004